Access SQL: odredba FROM

Ovo je jedan od skupova članaka o usluzi Access SQL. Ovaj članak opisuje kako da napišete odredbu FROM i koristi primere za ilustrovanje raznih tehnika koje možete da koristite u odredbi FROM.

U izrazu SELECT određujete izvore podataka u odredbi FROM. Odredba FROM može da sadrži operaciju JOIN. Koristite operaciju JOIN radi podudaranja i kombinovanja podataka iz dva izvora podataka, kao što su dve tabele, ili tabela i upit.

Pregled programa Access SQL potražite u članku Access SQL: osnovni koncepti, rečnik i sintaksa.

U ovom članku

Navođenje izvora podataka

U izrazu SELECT, odredba FROM navodi tabele ili upite koji sadrže podatke koje će koristiti odredba SELECT.

Recimo da želite da saznate broj telefona određenog kupca. Pod pretpostavkom da tabela koja sadrži polje koje skladišti ima naziv tblKupac, odredba FROM bi izgledala ovako:

FROM tblCustomer

Možete da koristite uglaste zagrade da biste ime stavili u njih. Ako ime ne sadrži razmake ili specijalne znakove (kao što su znakovi interpunkcije), uglaste zagrade su opcionalne. Ako ime sadrži razmake ili specijalne znakove, morate da koristite zagrade.

Savet: Ime koje sadrži razmake lakše se čita i može da vam uštedi vreme kada dizajnirate obrasce i izveštaje, ali zbog njega ćete možda morati više da kucate kada pišete SQL izraze. Trebalo bi da razmotrite tu činjenicu kada imenujete objekte u Access bazi podataka.

Korišćenje zamenskih imena za izvore podataka

Možete da koristite drugo ime da biste uputili na tabelu u izrazu SELECT pomoću pseudonima tabele u odredbi FROM. Pseudonim tabele je ime koje dodeljujete izvoru podataka kada koristite izraz kao izvor podataka ili olakšavate pisanje i čitanje SQL izraza. To je naročito korisno ako je ime izvora podataka dugo ili teško za kucanje, naročito kada postoji više polja sa istim imenom iz različitih tabela.

Na primer, ako želite da izaberete podatke iz dva polja, oba sa imenom ID, jednog iz tabele tblKupac a drugo iz tabele tblPorudžbina, odredba SELECT mora da izgleda ovako:

SELECT [tblCustomer].[ID], [tblOrder].[ID]

Pomoću pseudonima tabele u izrazu FROM možete da olakšate kucanje u upitu. FROM odredba, uz pseudonime tabele, može da izgleda ovako:

FROM [tblCustomer] AS [C], [tblOrder] AS [O]

Te pseudonime tabela zatim možete da koristite u odredbi SELECT na sledeći način:

SELECT [C].[ID], [O].[ID]

Napomena: Kada koristite pseudonim tabele, možete da potražite tabelu u SQL izrazu tako što ćete koristiti pseudonim ili tako što ćete koristiti puno ime tabele.

Spajanje srodnih podataka

Kada vam je potrebna mogućnost kombinovanja parova zapisa iz dva izvora podataka u jedan zapis u rezultatu upita, možete da izvršite spajanje. Spajanje je SQL operacija koja navodi kako su dva izvora podataka povezana i da li podatke iz jednog izvora treba obuhvatiti ako nema odgovarajućih podataka iz drugog izvora.

Da biste kombinovali informacije iz dva izvora podataka, možete da izvršite operaciju spajanja na polju koje im je zajedničko. Kada se vrednosti uskladištene u ovom polju podudaraju, podaci iz zapisa se kombinuju u rezultatima.

Pored kombinovanja podataka, možete da koristite spajanja da zadali treba li uključiti zapise iz jedne od tabela ako u povezanoj tabeli nema odgovarajućeg zapisa.

Na primer, pretpostavimo da želite da koristite podatke iz dve tabele u upitu: tblKupac i tblPorudžbina. Obe tabele imaju polje ID kupca koje identifikuje kupca. Svaki zapis u tabeli tblKupac može da ima odgovarajuće zapise u tabeli tblPorudžbina, a odgovarajuće vrednosti mogu se odrediti prema vrednostima u polju ID kupca.

Ako želite da spojite tabele, tako da upit kombinuje zapise iz tabela, isključujući zapise iz obe tabele ako ne postoji odgovarajući zapis u drugoj tabeli, odredba FROM odredbu može izgledati ovako (prelom reda je dodat radi bolje čitljivosti):

FROM [tblCustomer] INNER JOIN [tblOrder]
ON [tblCustomer].[CustomerID]=[tblOrder].[CustomerID]

U programu Access, spajanja se javljaju u odredbi FROM izraza SELECT. Postoje dva tipa spajanja: unutrašnja i spoljna. Sledeći odeljci objašnjavaju ova dva tipa spajanja.

Unutrašnja spajanja

Unutrašnja spajanja su najčešći tip spajanja. Kada pokrenete upit sa unutrašnjim spajanjem, jedini zapisi koji su uključeni u rezultate upita su oni zapisi u kojima zajednička vrednost postoji u obe spojene tabele.

Unutrašnje spajanje ima sledeću sintaksu (prelom reda je dodat zbog bolje čitljivosti):

FROM table1 INNER JOIN table2
ON table1.field1 compopr table2.field2

Sledeća tabela opisuje različite delove operacije INNER JOIN.

Deo

Opis

tabela 1, tabela 2

Imena tabela iz kojih se kombinuju zapisi.

polje 1, polje 2

Imena polja koja se spajaju. Ako nisu numerička, polja moraju pripadati istom tip podatka i sadržati istu vrstu podataka, ali ne moraju da imaju isto ime.

operator_poređenja

Bilo koji relacioni operator poređenja: „=,“ „<,“ „>,“ „<=,“ „>=,“ ili „<>.“

Spoljna spajanja

Spoljna spajanja su slična unutrašnjim spajanjima zato što oni govore upitu kako da kombinuje informacije iz dva izvora. Ona se razlikuju jer navode da li treba uključiti podatke kada ne postoji uobičajena vrednost. Spoljna spajanja su usmerena: možete da navedete da li želite da uključite sve zapise iz prvog izvora podataka navedenog u spajanju (zove se levo spajanje) ili uključite sve zapise iz drugog izvora podataka u spajanju (zove se desno spajanje).

Spoljno spajanje ima sledeću sintaksu:

FROM tabela 1 [ LEFT | RIGHT ] JOIN tabela 2
ON tabela 1.polje 1 operator_poređenja tabela 2.polje 2

Sledeća tabela opisuje različite delove operacija LEFT JOIN i RIGHT JOIN.

Deo

Opis

tabela 1, tabela 2

Imena tabela iz kojih se kombinuju zapisi.

polje 1, polje 2

Imena spojenih polja. Polja moraju da pripadaju istom tip podatka i da sadrže istu vrstu podataka, ali ne moraju imati isto ime.

operator_poređenja

Bilo koji relacioni operator poređenja: „=,“ „<,“ „>,“ „<=,“ „>=,“ ili „<>.“

Više informacija o spajanjima potražite u članku Spajanje tabela i upita.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×