Srodne teme
×
Opšte upotrebe funkcija
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Opšte upotrebe funkcija

Automatsko numerisanje brojeva

Za razliku od drugih Microsoft 365 programa, Excel ne obezbeđuje dugme za automatsko numerisanje podataka. Međutim, sekvencijalne brojeve lako možete dodati u redove podataka prevlačenjem regulator za popunjavanje da biste popunili kolonu nizom brojeva ili korišćenjem funkcije ROW.

Savet: Ako tražite napredniji sistem za automatsko numerisanje podataka, a na računaru imate instaliran Access, možete uvesti Excel podatke u Access bazu podataka. U Access bazi podataka možete kreirati polje koje automatski generiše jedinstven broj kada unesete novi zapis u tabelu.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Popunjavanje kolone nizom brojeva

 1. Izaberite prvu ćeliju u opsegu koji želite da popunite.

 2. Otkucajte početnu vrednost niza.

 3. Otkucajte vrednost u sledećoj ćeliji da biste ustanovili obrazac.

  Savet: Na primer, ako želite niz 1, 2, 3, 4, 5..., otkucajte 1 i 2 u prve dve ćelije. Ako želite niz 2, 4, 6, 8..., otkucajte 2 i 4.

 4. Izaberite ćelije koje sadrže početne vrednosti.

 5. Prevucite regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje preko opsega koji želite da popunite.

  Napomena: Dok prevlačite regulator popune preko svake ćelije, Excel prikazuje pregled vrednosti. Ako želite drugačiju šaru, prevucite regulator popune tako što ćete pritisnuti desni taster miša, a zatim odaberite šaru.

  Da biste popunjavanje izvršili rastućim redosledom, prevucite nadole ili nadesno. Da biste popunjavanje izvršili opadajućim redosledom, prevucite nagore ili nalevo.

  Savet: Ako ne vidite pokazivač za popunjavanje, možda ćete prvo morati da ga prikažete. Više informacija potražite u članku Prikazivanje ili skrivanje regulatora popune.

  Napomena: Ovi brojevi se ne ažuriraju automatski kada dodajete, premeštate ili uklanjate redove. Možete ručno ažurirati sekvencijalno numerisanje tako što ćete izabrati dva broja koja su u pravom nizu, a zatim prevući regulator popune na kraj numerisanog opsega.

Korišćenje funkcije ROW za numerisanje redova

 1. U prvoj ćeliji opsega koji želite da numerišete otkucajte =ROW(A1).

  Funkcija ROW daje broj reda za koji imate referencu. Na primer, =ROW(A1) daje broj 1.

 2. Prevucite regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje preko opsega koji želite da popunite.

  Savet: Ako ne vidite pokazivač za popunjavanje, možda ćete prvo morati da ga prikažete. Više informacija potražite u članku Prikazivanje ili skrivanje regulatora popune.

 • Ovi brojevi se ažuriraju kada ih sortirate sa podacima. Niz može biti prekinut ako dodate, premestite ili izbrišete redove. Možete ručno ažurirati numerisanje tako što ćete izabrati dva broja koja su u pravom nizu, a zatim prevući regulator popune na kraj numerisanog opsega.

 • Ako koristite funkciju ROW i želite da se brojevi automatski umeću prilikom dodavanja novih redova podataka, pretvorite taj opseg podataka u Excel tabelu. Svi redovi koji su dodati na kraj tabele numerišu se u nizu. Više informacija potražite u članku Kreiranje ili brisanje Excel tabele na radnom listu.

Da biste uneli određene kodove sekvencijalnih brojeva, na primer brojeve porudžbenice, možete koristiti funkciju ROW zajedno sa funkcijom TEXT. Na primer, da biste započeli numerisanu listu koristeći 000-001, unesite formulu =TEXT(ROW(A1),"000-000") u prvu ćeliju opsega koji želite da numerišete, a zatim prevucite regulator popune na kraj opsega.

Prikazivanje ili skrivanje regulatora popune

Podrazumevano regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje prikazuje, ali možete da je uključite ili isključite.

 1. Izaberite karticu Datoteka , a zatim izaberite stavku Opcije.

 2. U kategoriji Više opcija, u okviru Opcije uređivanja potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Omogući upravljanje popunjavanjem i prevlačenje i otpuštanje ćelija da biste prikazali ili sakrili regulator popune.

Napomena: Da biste sprečili zamenu postojećih podataka prilikom prevlačenja pokazivača za popunjavanje, uverite se da je potvrđen izbor u polju za potvrdu Obavesti pre zamene ćelija. Ako ne želite da Excel prikazuje poruku o zameni ćelija, možete opoisati izbor u ovom polju za potvrdu.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Funkcije za pretraživanje i reference (referenca)

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×