Sadržaj
×

Za razliku od drugih Microsoft Office programa, Excel ne obezbeđuje dugme za automatsko numerisanje podataka. Međutim, sekvencijalne brojeve lako možete dodati u redove podataka prevlačenjem regulator za popunjavanje da biste popunili kolonu nizom brojeva ili korišćenjem funkcije ROW.

Savet: Ako tražite napredniji sistem za automatsko numerisanje podataka, a na računaru imate instaliran Access, možete uvesti Excel podatke u Access bazu podataka. U Access bazi podataka možete kreirati polje koje automatski generiše jedinstven broj kada unesete novi zapis u tabelu.

Pregledač ne podržava video.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Popunjavanje kolone nizom brojeva

 1. Izaberite prvu ćeliju u opsegu koji želite da popunite.

 2. Otkucajte početnu vrednost niza.

 3. Otkucajte vrednost u sledećoj ćeliji da biste ustanovili obrazac.

  Savet: Na primer, ako želite niz 1, 2, 3, 4, 5..., otkucajte 1 i 2 u prve dve ćelije. Ako želite niz 2, 4, 6, 8..., otkucajte 2 i 4.

 4. Izaberite ćelije koje sadrže početne vrednosti.

  Napomena: U Excel 2013 i kasnije, dugme Brza analiza podrazumevano se prikazuje kada izaberete više ćelija koje sadrže podatke. Dugme možete zanemariti da biste dovršili ovaj postupak.

 5. Prevucite regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje opsegu koji želite da popunite.

  Napomena: Dok prevlačite regulator popune preko svake ćelije, Excel prikazuje pregled vrednosti. Ako želite drugačiju šaru, prevucite regulator popune tako što ćete pritisnuti desni taster miša, a zatim odaberite šaru.

  Da biste popunjavanje izvršili rastućim redosledom, prevucite nadole ili nadesno. Da biste popunjavanje izvršili opadajućim redosledom, prevucite nagore ili nalevo.

  Savet: Ako ne vidite regulator popune, prvo ga morate prikazati. Više informacija potražite u članku Prikazivanje ili skrivanje regulatora popune.

  Napomena: Ovi brojevi se ne ažuriraju automatski kada dodajete, premeštate ili uklanjate redove. Možete ručno ažurirati sekvencijalno numerisanje tako što ćete izabrati dva broja koja su u pravom nizu, a zatim prevući regulator popune na kraj numerisanog opsega.

Korišćenje funkcije ROW za numerisanje redova

 1. U prvoj ćeliji opsega koji želite da numerišete otkucajte =ROW(A1).

  Funkcija ROW daje broj reda za koji imate referencu. Na primer, =ROW(A1) daje broj 1.

 2. Prevucite regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje preko opsega koji želite da popunite.

  Savet: Ako ne vidite regulator popune, prvo ga morate prikazati. Više informacija potražite u članku Prikazivanje ili skrivanje regulatora popune.

 • Ovi brojevi se ažuriraju kada ih sortirate sa podacima. Niz može biti prekinut ako dodajete, premeštate ili brišete redove. Možete ručno ažurirati numerisanje tako što ćete izabrati dva broja koja su u pravom nizu, a zatim prevući regulator popune na kraj numerisanog opsega.

 • Ako koristite funkciju ROW i želite da se brojevi automatski umeću prilikom dodavanja novih redova podataka, pretvorite taj opseg podataka u Excel tabelu. Svi redovi koji su dodati na kraj tabele numerišu se u nizu. Dodatne informacije potražite u temi Pravljenje ili brisanje Excel tabele na radnom listu.

Da biste uneli određene kodove sekvencijalnih brojeva, na primer brojeve porudžbenice, možete koristiti funkciju ROW zajedno sa funkcijom TEXT. Na primer, da biste započeli numerisanu listu koristeći 000-001, unesite formulu =TEXT(ROW(A1),"000-000") u prvu ćeliju opsega koji želite da numerišete, a zatim prevucite regulator popune na kraj opsega.

Prikazivanje ili skrivanje regulatora popune

Podrazumevano regulator za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje prikazuje, ali možete da ga uključite ili isključite.

 1. U Excel 2010 i kasnije izaberite karticu Datoteka, a zatim stavku Opcije.

  U Excel 2007 kliknite na dugme "Microsoft kancelarija" Slika dugmeta, a zatim izaberite stavku Excel Opcije.

 2. U kategoriji Više opcija, u okviru Opcije uređivanja potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Omogući upravljanje popunjavanjem i prevlačenje i otpuštanje ćelija da biste prikazali ili sakrili regulator popune.

Napomena: Kako biste sprečili zamenu postojećih podataka prilikom prevlačenja regulatora popune, proverite da li je potvrđen izbor u polju za potvrdu Obavesti pre zamene postojećeg sadržaja ćelija. Ako ne želite da Excel prikaže poruku o zameni ćelija, možete da opozovete izbor u ovom polju za potvrdu.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Funkcije za pretraživanje i reference (referenca)

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×