Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije AVERAGE u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje prosek (aritmetičku sredinu) argumenata. Na primer, ako opseg A1:A20 sadrži brojeve, formula =AVERAGE(A1:A20) daje prosek tih brojeva.

Sintaksa

AVERAGE(broj1, [broj2], ...)

Sintaksa funkcije AVERAGE ima sledeće argumente:

 • Broj1    Obavezno. Prvi broj, referenca ćelije ili opseg čiji prosek želite da izračunate.

 • Broj2, ...    Opcionalno. Dodatni brojevi, reference ćelija ili opsezi (najviše 225) čiji prosek želite da izračunate.

Primedbe

 • Argumenti mogu biti brojevi ili imena, opsezi ili reference ćelija koje sadrže brojeve.

 • Logičke vrednosti i tekstualne predstave brojeva koje otkucate direktno na listi argumenata se ne broje.

 • Ako argument za opseg ili referencu ćelije sadrži tekst, logičke vrednosti ili prazne ćelije, te vrednosti se zanemaruju. Međutim, ćelije sa vrednošću nula se uključuju.

 • Argumenti koji predstavljaju vrednosti grešaka ili tekst koji ne može biti izražen u vidu brojeva dovode do grešaka.

 • Ako u referencu želite da uključite logičke vrednosti i tekstualne prikaze brojeva kao deo računske operacije, upotrebite funkciju AVERAGEA.

 • Ukoliko želite da izračunate prosek samo onih vrednosti koje zadovoljavaju određene kriterijume, upotrebite funkciju AVERAGEIF ili funkciju AVERAGEIFS.

Napomena: Funkcija AVERAGE meri centralnu tendenciju koja predstavlja centralno mesto grupe brojeva u statističkoj raspodeli. Tri najčešće mere centralne tendencije jesu:

 • Prosek daje aritmetičku sredinu, a izračunava se tako što se zbir brojeva iz neke grupe podeli sa njihovim ukupnim brojem. Na primer, aritmetička sredina brojeva 2, 3, 3, 5, 7 i 10 je 30 podeljeno sa 6, tj. 5.

 • Medijana daje središnji broj grupe brojeva, što znači da polovina brojeva ima vrednosti koje su veće od srednje, a polovina ima vrednosti koje su manje od nje. Na primer, srednja vrednost brojeva 2, 3, 3, 5, 7, i 10 je broj 4.

 • Modus je broj koji se najčešće javlja u grupi brojeva. Na primer, modus brojeva 2, 3, 3, 5, 7 i 10 je broj 3.

Ove tri mere centralne tendencije imaju jednaku vrednost za simetričnu raspodelu brojeva u grupi. Za asimetričnu raspodelu brojeva u grupi one mogu biti različite.

Savet: Kada izračunavate prosek ćelija, imajte u vidu razliku između praznih ćelija i onih koje sadrže vrednost nula, posebno ako ste u Excel aplikaciji za računare, u dijalogu Excel opcije opozvali izbor u polju za potvrdu Prikaži nulu u ćelijama koje imaju vrednost nula. Kada je izabrana ova opcija, prazne ćelije se ne broje, a vrednosti nula se broje.

Da biste pronašli polje za potvrdu Prikaži nulu u ćelijama koje imaju vrednost nula:

 • Na kartici Datoteka izaberite stavku Opcije, a zatim u okviru kategorije Više opcija pogledajte odeljak Opcije prikaza za ovaj radni list.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

10

15

32

7

9

27

2

Formula

Opis

Rezultat

=AVERAGE(A2:A6)

Izračunava prosek brojeva u ćelijama od A2 do A6.

11

=AVERAGE(A2:A6, 5)

Izračunava prosek brojeva u ćelijama od A2 do A6 uključujući broj 5.

10

=AVERAGE(A2:C2)

Izračunava prosek brojeva u ćelijama od A2 do C2.

19

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×