Biranje najbolje linije trenda za podatke

Kada želite da dodate linija trenda grafikonu u programu Microsoft Graph, možete da odaberete bilo koji od šest različitih tipova trenda/regresije. Tip podataka koji imate određuje tip linije trenda koji treba da koristite.

Pouzdanost linije trenda Linija trenda je najpouzdanija kada je Vrednost podignuta na R na nivou ili u blizini. Kada u podatke uklopite liniju trenda, Graph automatski izračunava vrednost Rkvadrat. Ako želite, možete da je prikazujete na grafikonu.

Linearni

Linearna linija trenda je najbolji ispravan red koji se koristi za jednostavne linearne skupove podataka. Podaci su linearni ako je obrazac u tačkama podataka sličan liniji. Linearna linija trenda obično pokazuje da se nešto povećava ili smanjuje ravnomerno.

U sledećem primeru linearna linija trenda jasno pokazuje da je prodaja frižidera dosledno povećana u godišnjem periodu. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9036, što predstavlja dobar pristup liniji u podatke.

Chart with linear trendline

Logaritamska

Logaritamska linija trenda je loљa zakrivljena linija koja je najkorisnija kada se stopa promene podataka brzo povećava ili smanjuje, a zatim se smanjuje. Logaritamska linija trenda može da koristi negativne i/ili pozitivne vrednosti.

Sledeći primer koristi logaritamsku liniju trenda za ilustrovanje predviđenog rasta životinja u oblasti fiksnog razmaka, gde se populacija poravnala kao da se prostor za životinje smanjuje. Imajte u vidu da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9407, što predstavlja relativno dobar pristup liniji u podatke.

Grafikon sa logaritamskom linijom trenda

Polinomna

Polinomska linija trenda je zakrivljena linija koja se koristi kada se podaci menjaju. To je korisno, na primer, za analizu dobitaka i gubitaka na velikom skupu podataka. Redosled polinoma može da se odredi brojem fluktuacija u podacima ili po koliko se promena (brda i dolina) pojavljuje u krivini. Naredba Order 2 polinomijal generalno ima samo jedno brdo ili dolinu. Redosled 3 obično ima jedno ili dva brda ili doline. Redosled 4 generalno ima najviše tri.

Sledeći primer prikazuje jednu polinomsku liniju trenda (jedno brdo) kako bi ilustrovali relaciju između brzine i potrošnje benzina. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9474, što predstavlja dobar pristup liniji u podatke.

Grafikon sa polinomskom linijom trenda

Snaga

Power linija trenda je zakrivljena linija koja se najbolje koristi sa skupovima podataka koji upoređuju mere koje se povećavaju po određenoj brzini – na primer, ubrzanje trkačkog vozila na intervalima od jednog sekunda. Power red trenda ne možete da kreirate ako vaši podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

U sledećem primeru, podaci o ubrzanju se prikazuju pomoću planiranja razdaljine u metrima po sekundi. Power linija trenda jasno demonstrira povećanom ubrzanju. Imajte u vidu da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9923, što je gotovo savršeni pristup liniji u podatke.

Grafikon sa linijom trenda snage

Eksponencijalna

Eksponencijalna linija trenda je zakrivljena linija koja je najkorisnija kada vrednosti podataka rastu ili padaju u većim stopama. Eksponencijalnu liniju trenda ne možete da kreirate ako vaši podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

U sledećem primeru, Eksponencijalna linija trenda se koristi za ilustrovanje opadajućeg iznosa ugljenika 14 u objektu tokom vremena. Imajte u vidu da je vrednost Rkvadrat 1, što znači da se linija savršeno uklapa u podatke.

Grafikon sa eksponencijalnom linijom trenda

Pokretni prosek

Pokretna prosečna linija trenda ublažava oscilacije u podacima da bi jasnije pokazala obrazac ili trend. Pokretna prosečna linija trenda koristi određeni broj tačaka podataka (postavljeno pomoću opcije " period "), prosečne vrednosti i koristi prosečnu vrednost kao tačku u liniji trenda. Ako je argument period podešen na 2, na primer, onda se prosečna vrednost prvih dve tačke podataka koristi kao prva tačka u liniji trenda pokretnog proseka. Prosečna vrednost druge i treće tačke podataka koristi se kao druga tacka u liniji trenda, itd.

U sledećem primeru, pokretna prosečna linija trenda prikazuje obrazac u broju kuća koje su prodate u periodu od 26 sedmica.

Chart with moving average line

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×