Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije BITLSHIFT u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje broj pomeren nadole za određen broj bita.

Sintaksa

BITLSHIFT(broj, pomeranje_količina)

Sintaksa funkcije BITLSHIFT ima sledeće argumente.

  • Broj    Obavezno. Broj mora biti ceo broj veći ili jednak 0.

  • Pomeranje_količina    Obavezno. Shift_amount mora biti ceo broj.

Primedbe

  • Pomeranje broja nalevo jednako je dodavanju nula (0) na desnu stranu binarnom predstavljanju broja. Na primer, 2-bitno pomeranje nalevo u decimalnoj vrednosti 4 konvertuje njenu binarnu vrednost (100) u 10000 ili 16 u decimalnu vrednost.

  • Ako je neki od argumenata izvan ograničenja, BITLSHIFT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je argument broj veći od (2^48)-1, BITLSHIFT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je apsolutna Shift_amount veća od 53, BITLSHIFT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako neki od argumenata nije numerička vrednost, BITLSHIFT daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Negativni broj korišćen kao argument Shift_amount pomera broj bitova nadesno.

  • Negativan broj korišćen kao argument Shift_amount daje isti rezultat kao pozitivan argument shift_amount za funkciju BITRSHIFT.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

Način funkcionisanja

=BITLSHIFT(4,2)

Pomera bitove nadole dodavanjem nula (0) na desnu stranu broja predstavljenog u binarnom formatu. Dobijeni broj je predstavljen u decimalnom formatu.

16

Broj 4 je predstavljen kao 100 u binarnom formatu. Dodavanjem dve nule (0) dobija se 10000, što iznosi 16 u decimalnom formatu.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×