Sign in with Microsoft
Sign in or create an account.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i korišćenje funkcije BITLSHIFT u Microsoft Excel.

Opis

Daje broj pomeren nadole za određen broj bita.

Sintaksa

BITLSHIFT(broj, pomeranje_količina)

Sintaksa funkcije BITLSHIFT ima sledeće argumente.

  • Broj    Obavezno. Broj mora biti ceo broj veći ili jednak 0.

  • Pomeranje_količina    Obavezno. Shift_amount mora biti ceo broj.

Primedbe

  • Pomeranje broja nalevo jednako je dodavanju nula (0) na desnu stranu binarnom predstavljanju broja. Na primer, 2-bitno pomeranje nalevo u decimalnoj vrednosti 4 konvertuje njenu binarnu vrednost (100) u 10000 ili 16 u decimalnu vrednost.

  • Ako je bilo koji od argumenata izvan ograničenja, BITLSHIFT vraća #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je broj veći od (2^48)-1, BITLSHIFT #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je apsolutna vrednost Shift_amount veća od 53, BITLSHIFT #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako jedan od argumenata nije numeričke vrednosti, BITLSHIFT #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Negativni broj korišćen kao argument Shift_amount pomera broj bitova nadesno.

  • Negativan broj korišćen kao argument Shift_amount daje isti rezultat kao pozitivan argument shift_amount za funkciju BITRSHIFT.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

Način funkcionisanja

=BITLSHIFT(4,2)

Pomera bitove nadole dodavanjem nula (0) na desnu stranu broja predstavljenog u binarnom formatu. Dobijeni broj je predstavljen u decimalnom formatu.

16

Broj 4 je predstavljen kao 100 u binarnom formatu. Dodavanjem dve nule (0) dobija se 10000, što iznosi 16 u decimalnom formatu.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×