BITRSHIFT (funkcija BITRSHIFT)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije BITRSHIFT u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje broj pomeren nadesno za određen broj bita.

Sintaksa

BITRSHIFT(broj, pomeranje_veličina)

Sintaksa funkcije BITRSHIFT ima sledeće argumente.

  • Broj    Obavezno. Mora biti ceo broj veći ili jednak 0.

  • Pomeranje_količina    Obavezno. Mora biti ceo broj.

Primedbe

  • Pomeranje broja nadesno jednako je uklanjanju cifara sa krajnje desne strane binarnog predstavljanja broja. Na primer, 2-bitno pomeranje nadesno u decimalnoj vrednosti 13 konvertuje njenu binarnu vrednost (1101) u 11 ili 3 u decimalnu vrednost.

  • Ako neki od argumenata nije u njenim ograničenjima, BITRSHIFT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je argument number veći od (2 ^ 48)-1, BITRSHIFT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je apsolutna vrednost Shift_amount veća od 53, BITRSHIFT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako neki od argumenata nije numerička vrednost, BITRSHIFT daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Negativni broj korišćen kao argument Shift_amount pomera broj bitova nalevo.

  • Negativan broj korišćen kao argument Shift_amount daje isti rezultat kao pozitivan argument Shift_amount za funkciju BITLSHIFT.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

Način funkcionisanja

=BITRSHIFT(13,2)

Pomera bitove nadesno za određen broj tako što uklanja određene cifre binarnog broja sa krajnje desne strane. Dobijeni broj je izražen u decimalnom formatu.

3

Broj 13 je izražen kao 1101 u binarnom formatu. Otklanjanjem 2 cifre sa krajnje desne strane dobija se 11, što je 3 u decimalnom formatu.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×