Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije BITRSHIFT u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje broj pomeren nadesno za određen broj bita.

Sintaksa

BITRSHIFT(broj, pomeranje_veličina)

Sintaksa funkcije BITRSHIFT ima sledeće argumente.

  • Broj    Obavezno. Mora biti ceo broj veći ili jednak 0.

  • Pomeranje_količina    Obavezno. Mora biti ceo broj.

Primedbe

  • Pomeranje broja nadesno jednako je uklanjanju cifara sa krajnje desne strane binarnog predstavljanja broja. Na primer, 2-bitno pomeranje nadesno u decimalnoj vrednosti 13 konvertuje njenu binarnu vrednost (1101) u 11 ili 3 u decimalnu vrednost.

  • Ako je neki od argumenata izvan ograničenja, BITRSHIFT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je argument broj veći od (2^48)-1, BITRSHIFT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je apsolutna Shift_amount veća od 53, BITRSHIFT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako neki od argumenata nije numerička vrednost, BITRSHIFT daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Negativni broj korišćen kao argument Shift_amount pomera broj bitova nalevo.

  • Negativan broj korišćen kao argument Shift_amount daje isti rezultat kao pozitivan argument Shift_amount za funkciju BITLSHIFT.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

Način funkcionisanja

=BITRSHIFT(13,2)

Pomera bitove nadesno za određen broj tako što uklanja određene cifre binarnog broja sa krajnje desne strane. Dobijeni broj je izražen u decimalnom formatu.

3

Broj 13 je izražen kao 1101 u binarnom formatu. Otklanjanjem 2 cifre sa krajnje desne strane dobija se 11, što je 3 u decimalnom formatu.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×