Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Recimo da želite da saznate koliko jedinstvenih vrednosti postoji u opsegu koji sadrži duplirane vrednosti. Na primer, ako kolona sadrži:

 • Vrednosti 5, 6, 7 i 6, rezultati su tri jedinstvene vrednosti – 5, 6 i 7.

 • Vrednosti "Bradley", "Doyle", "Doyle", "Doyle", rezultati su dve jedinstvene vrednosti – "Bradley" i "Doyle".

Postoji nekoliko načina za prebrojavanje jedinstvenih vrednosti između duplikata.

Možete da koristite dijalog Napredni filter za izdvajanje jedinstvenih vrednosti iz kolone sa podacima i nalepite ih na novu lokaciju. Zatim možete da koristite funkciju ROWS za prebrojavanje stavki u novom opsegu.

 1. Izaberite opseg ćelija ili se uverite da se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

  Uverite se da opseg ćelija ima naslov kolone.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Napredno.

  Pojaviće se dijalog Napredni filter .

 3. Kliknite na dugme Kopiraj na drugu lokaciju.

 4. U polje Kopiraj u unesite referenca ćelije.

  Alternativno, izaberite stavku Skupi dijalog Slika dugmeta da biste privremeno sakrili dijalog, izaberite ćeliju na radnom listu, a zatim pritisnite stavku razvij dijalog Slika dugmeta .

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu samo Jedinstveni zapisi i kliknite na dugme u redu.

  Jedinstvene vrednosti iz izabranog opsega kopiraju se na novu lokaciju koja počinje sa ćelijom koju ste naveli u polju Kopiraj u .

 6. U praznoj ćeliji ispod poslednje ćelije u opsegu unesite funkciju Rows . Koristite opseg jedinstvenih vrednosti koje ste upravo kopirali kao argument, isključujući naslov kolone. Na primer, ako je opseg jedinstvenih vrednosti B2: B45, unosite = Rows (B2: B45).

Koristite kombinaciju funkcija IF, Sum, FREQUENCY, MATCHi Len da biste obavili ovaj zadatak:

 • Svakom tačnom uslovu dodelite vrednost 1 pomoću funkcije IF.

 • Dodajte ukupnu vrednost pomoću funkcije Sum .

 • Prebrojavanje jedinstvenih vrednosti pomoću funkcije FREQUENCY . Funkcija FREQUENCY zanemaruje tekst i nulu vrednosti. Za prvo pojavljivanje određene vrednosti, ova funkcija vraća broj jednak broju pojavljivanja te vrednosti. Za svako pojavljivanje iste vrednosti posle prve, ova funkcija vraća nulu.

 • Vratite poziciju tekstualne vrednosti u opsegu pomoću funkcije MATCH . Ova vrednost vraćena se zatim koristi kao argument funkciji FREQUENCY tako da se može proceniti odgovarajuće tekstualne vrednosti.

 • Pronađite prazne ćelije pomoću funkcije Len . Prazne ćelije imaju dužinu od 0.

Primeri ugnežđenih funkcija za prebrojavanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Napomene: 

 • Formule u ovom primeru moraju se uneti kao formule niza. Ako imate trenutnu verziju sistema Microsoft 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičku formulu niza. U suprotnom, formula mora biti uneta kao formula zastarele niza tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste to potvrdili. Excel umeće uglaste zagrade na početku i kraju formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

 • Da biste videli procenu funkcije koraka po koraka, izaberite ćeliju koja sadrži formulu, a zatim na kartici formule , u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Proveri formulu.

 • Funkcija FREQUENCY izračunava koliko se vrednosti pojavljuju unutar opsega vrednosti, a zatim vraća vertikalni niz brojeva. Na primer, koristite frekvenciju da biste prebrojali rezultate testova koji se nalaze u opsegu ocena. Pošto ova funkcija vraća niz, mora da se unese kao formula niza.

 • Funkcija MATCH pretražuje određenu stavku u opsegu ćelija, a zatim vraća relativni položaj te stavke u opsegu. Na primer, ako opseg a1: a3 sadrži vrednosti 5, 25 i 38, formula = MATCH (25, a1: a3, 0) daje broj 2, jer je 25 druga stavka u opsegu.

 • Funkcija Len vraća broj znakova u tekstualnoj niski.

 • Funkcija SUM sabira sve brojeve koje navedete kao argumente. Svaki argument može da bude opseg, referenca ćelije, niz, konstanta, formula ili ishod druge funkcije. Na primer, SUM (a1: a5) dodaje sve brojeve koji se nalaze u ćelijama od a1 do a5.

 • Funkcija IF vraća jednu vrednost ako uslov koji navedete ima vrednost TRUE, a drugu vrednost ako taj uslov ima vrednost FALSE.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×