Redovi i kolone

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

U Excel postoji nekoliko načina za filtriranje jedinstvenih vrednosti – ili uklanjanje dupliranih vrednosti:

 • Da biste filtrirali jedinstvene vrednosti, izaberite stavke > Sortiranje & filtrirajte > Više opcija.
  Grupa „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

 • Da biste uklonili duplirane vrednosti, izaberite stavku > alatke za podatke > Ukloni duplikate.
  Uklanjanje duplikata

 • Da biste naglasili jedinstvene ili duplirane vrednosti, koristite komandu uslovnog oblikovanja u grupi stil na kartici Početak .

Filtriranje jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti su slični zadaci, pošto je cilj da se prikaže lista jedinstvenih vrednosti. Međutim, postoji važna razlika: kada filtrirate jedinstvene vrednosti, duplirane vrednosti se samo skriveno kriju. Međutim, uklanjanje dupliranih vrednosti znači da trajno brišete duplirane vrednosti.

Duplirana vrednost je jedna u kojoj su sve vrednosti u najmanje jednom redu identične svim vrednostima u drugom redu. Poređenje dupliranih vrednosti zavisi od toga šta se prikazuje u ćeliji, a ne osnovne vrednosti uskladištene u ćeliji. Na primer, ako imate istu vrednost datuma u raznim ćelijama, jednu oblikovanu kao "3/8/2006", a drugo kao "Mar 8, 2006", vrednosti su jedinstvene.

Potvrdite pre uklanjanja duplikata: Pre uklanjanja dupliranih vrednosti, preporučuje se da prvo pokušate da izvršite filtriranje ili uslovno oblikujete na — jedinstvene vrednosti kako biste potvrdili da ste ostvarili rezultate koje ste očekivali.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite opseg ćelija ili se uverite da se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

 2. Izaberite stavku > napredno (u grupi Filter sortiranja & ).

  Grupa „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

 3. U polju Napredno iskačući meni filtera uradite nešto od sledećeg:

Da biste filtrirali opseg ćelija ili tabele na mestu:

 • Izaberite stavku Filtriraj listu, na mestu.

Da biste kopirali rezultate filtera na drugu lokaciju:

 • Kliknite na dugme Kopiraj na drugu lokaciju.

 • U polje Kopiraj u unesite referenca ćelije.

 • Alternativno, izaberite stavku Skupi dijalog Slika dugmeta da biste privremeno sakrili iskačući prozor, izaberite ćeliju na radnom listu, a zatim izaberite stavku Razvij Slika dugmeta .

 • Potvrdite samo jedinstvene zapise, a zatim kliknite na dugme u redu.

Jedinstvene vrednosti iz opsega će se kopirati na novu lokaciju.

Kada uklonite duplirane vrednosti, jedini efekat je na vrednosti u opsegu ćelija ili tabeli. Druge vrednosti izvan opsega ćelija ili tabele se neće menjati ni pomerati.  Kada se duplikati uklone, prvo pojavljivanje vrednosti na listi se čuva, ali se druge identične vrednosti brišu. 

Pošto trajno brišete podatke, preporučuje se da originalni opseg ćelija ili tabele kopirate u drugi radni list ili radnu svesku pre uklanjanja dupliranih vrednosti.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite opseg ćelija ili se uverite da se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

 2. Na kartici Podaci izaberite stavku Ukloni duplikate (u grupi Alatke za podatke ).

  Uklanjanje duplikata
 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • U okviru koloneizaberite jednu ili više kolona.

  • Da biste brzo izabrali sve kolone, kliknite na dugme Izaberi sve.

  • Da biste brzo obrisali sve kolone, kliknite na dugme Ukloni izbor svih.

   Ako opseg ćelija ili tabela sadrži mnogo kolona, a želite da izaberete samo nekoliko kolona, možda će vam biti lakše da izaberete stavku Ukloni izbor svih, a zatim u okviru koloneizaberite te kolone.

   Napomena: Podaci će biti uklonjeni iz svih kolona, čak i ako ne izaberete sve kolone u ovom koracima. Na primer, ako izaberete Kolona1 i Kolona2, ali ne i Column3, onda je "taster" korišćen za pronalaženje duplikata vrednost oba Kolona1 & Kolona2.  Ako se duplikat pronađe u tim kolonama, ceo redovi će biti uklonjeni, uključujući druge kolone u tabeli ili opsegu.

 4. Kliknite na dugme u redui pojaviće se poruka koja označava koliko su dupliranih vrednosti uklonjene ili koliko ima jedinstvenih vrednosti. Kliknite na dugme u redu da biste odbacili ovu poruku.

 5. U nju izaberite stavku opozivanje (ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z na tastaturi).

Ne možete da uklonite duplirane vrednosti iz prikaza strukture koji su naglašeni ili koji imaju međuvrednosti. Da biste uklonili duplikate, morate da uklonite i prikaz strukture i međuvrednosti. Više informacija potražite u članku Prikaz strukture liste podataka na radnom listu i Uklanjanje međuvrednosti.

Napomena: Ne možete uslovno da oblikujete polja u oblasti vrednosti izveštaja izvedene tabele jedinstvenim ili dupliranim vrednostima.

Brzo oblikovanje

Sledite ove korake:

 1. Izaberite neke ćelije u opsegu, tabeli ili izveštaju izvedene tabele.

 2. Na kartici Početak , u grupi Stilovi kliknite na malu strelicu za uslovno oblikovanje, a zatim izaberite stavku Označi pravila za ćelijei izaberite stavku duplirane vrednosti.
  Duplirane vrednosti

 3. Unesite vrednosti koje želite da koristite, a zatim odaberite format.

Više opcija za oblikovanje

Sledite ove korake:

 1. Izaberite neke ćelije u opsegu, tabeli ili izveštaju izvedene tabele.

 2. Na kartici Početak , u grupi Stilovi kliknite na strelicu za uslovno oblikovanje, a zatim izaberite stavku Upravljaj pravilima da biste otvorili iskačući prozor Menadžera pravila za uslovno oblikovanje .
  Meni Uslovno oblikovanje sa istaknutom stavkom Upravljanje pravilima

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali uslovno oblikovanje, kliknite na novo pravilo da biste otvorili iskačući prozor novog oblikovanja .

  • Da biste promenili uslovno oblikovanje, počnite tako što ćete se uveriti da je odgovarajući radni list ili tabela izabran u pravilima za prikazivanje oblikovanja za listu. Ako je potrebno, odaberite drugi opseg ćelija tako što ćete kliknuti na dugme skupi Slika dugmeta u dijalogu odnosi se na iskačući prozor. Odaberite novi opseg ćelija na radnom listu, a zatim ponovo proširite iskačući prozor Slika dugmeta . Izaberite pravilo, a zatim izaberite stavku Uredi pravilo da biste otvorili iskačući prozor Uređivanje pravila oblikovanja .

 4. U okviru Izaberite tip pravila, izaberite stavku Oblikuj samo jedinstvene ili duplirane vrednosti.

 5. Na listi Oblikovanje svihizmena opisa pravilaodaberite stavku jedinstveno ili duplirano.

 6. Kliknite na dugme Oblikovanje da biste otvorili iskačući prozor Oblikovanje ćelija .

 7. Izaberite format broj, font, ivica ili popunjavanje, a zatim kliknite na dugme u redu. Moguće je odabrati više različitih oblikovanja. Formati koje izaberete prikazuju se na tabli za Pregled .

U Excel za veb možete da uklonite duplirane vrednosti.

Uklanjanje dupliranih vrednosti

Kada uklonite duplirane vrednosti, jedini efekat je na vrednosti u opsegu ćelija ili tabeli. Druge vrednosti izvan opsega ćelija ili tabele se neće menjati ni pomerati. Kada se duplikati uklone, prvo pojavljivanje vrednosti na listi se čuva, ali se druge identične vrednosti brišu.

Važno: Uvek možete da kliknete na dugme Opozovi da biste vratili podatke nakon što ste uklonili duplikate. Ako je to reиeno, preporučuje se da originalni opseg ćelija ili tabele kopirate u drugi radni list ili radnu svesku pre uklanjanja dupliranih vrednosti.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite opseg ćelija ili se uverite da se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

 2. Na kartici Podaci izaberite stavku Ukloni duplikate .

 3. U dijalogu Uklanjanje duplikata opozovite izbor u svim kolonama u kojima ne želite da uklonite duplirane vrednosti.

  Napomena: Podaci će biti uklonjeni iz svih kolona, čak i ako ne izaberete sve kolone u ovom koracima. Na primer, ako izaberete Kolona1 i Kolona2, ali ne i Column3, onda je "taster" korišćen za pronalaženje duplikata vrednost oba Kolona1 & Kolona2.  Ako se duplikat pronađe u Kolona1 i Kolona2, onda će ceo redove biti uklonjen, uključujući podatke iz Column3.

 4. Kliknite na dugme u redui pojaviće se poruka sa brojem dupliranih vrednosti. Kliknite na dugme u redu da biste odbacili ovu poruku.

Napomena: Ako želite da vratite podatke, jednostavno kliknite na dugme Opozovi (ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z na tastaturi).

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×