Sadržaj
×
Redovi i kolone
Redovi i kolone

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

Pregledač ne podržava video.

U Excel postoji nekoliko načina za filtriranje jedinstvenih vrednosti – ili uklanjanje dupliranih vrednosti:

 • Da biste filtrirali po jedinstvenim vrednostima, izaberite stavku Podaci > Sortiranje & Filtriranje > napredno.
  Grupa „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

 • Da biste uklonili duplirane vrednosti, izaberite stavku Podaci > alatki za podatke > stavku Ukloni duplikate.
  Uklanjanje duplikata

 • Da biste istakli jedinstvene ili duplirane vrednosti, koristite komandu Uslovno oblikovanje u grupi Stil na kartici Početak.

Filtriranje u cilju traženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti predstavljaju dva slična zadatka, pošto je cilj predstavljanje liste jedinstvenih vrednosti. Međutim, postoji kritična razlika: Kada filtrirate po jedinstvenim vrednostima, duplirane vrednosti su samo privremeno skrivene. Međutim, uklanjanje dupliranih vrednosti znači da trajno brišete duplirane vrednosti.

Duplirana vrednost je jedna u kojoj su sve vrednosti u najmanje jednom redu identične svim vrednostima u drugom redu. Poređenje dupliranih vrednosti zavisi od toga šta se pojavljuje u ćeliji – a ne od zavisne vrednosti uskladištene u ćeliji. Na primer, ako imate istu vrednost datuma u različitim ćelijama, jedna je oblikovana kao "8.3.2006.", a druga sa "8. mart 2006.", te vrednosti su jedinstvene.

Proverite pre uklanjanja duplikata: Pre nego što uklonite duplirane vrednosti, preporučuje se da prvo pokušate da filtrirate jedinstvene vrednosti kako biste potvrdili da ste postigli očekivane rezultate.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite opseg ćelija ili proverite da li se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

 2. Izaberite stavke Podaci > više opcija (u grupi & Filtriranje).

  Grupa „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

 3. U iskačućem okviru Napredni filter uradite nešto od sledećeg:

Da biste filtrirali opseg ćelija ili tabele na vremenu:

 • Izaberite stavku Filtriraj listu, na vremenu.

Da biste kopirali rezultate filtera na drugu lokaciju:

 • Izaberite stavku Kopiraj na drugu lokaciju.

 • U polje Kopiraj u unesite referencu ćelije.

 • Druga mogućnost je da izaberete stavku Skupi dijalog Slika dugmeta biste privremeno sakrili iskačući prozor, izaberete ćeliju na radnom listu, a zatim izaberete stavku Razvij Slika dugmeta .

 • Proverite samo jedinstvene zapise, a zatim kliknite na dugme U redu.

Jedinstvene vrednosti iz opsega kopiraće se na novu lokaciju.

Kada uklonite duplirane vrednosti, jedini efekat je na vrednostima u opsegu ćelija ili tabeli. Druge vrednosti izvan opsega ćelija ili tabele neće se menjati ili premeštati.  Kad se duplikati uklone, čuva se prvo pojavljivanje vrednosti na listi, ali se brišu druge identične vrednosti. 

Pošto trajno brišete podatke, bilo bi dobro da kopirate originalni opseg ćelija ili tabele na drugi radni list ili radnu svesku pre nego što uklonite duplirane vrednosti.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite opseg ćelija ili proverite da li se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

 2. Na kartici Podaci izaberite stavku Ukloni duplikate (u grupi Alatke za podatke).

  Uklanjanje duplikata
 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • U okviru Koloneizaberite jednu ili više kolona.

  • Da biste brzo izabrali sve kolone, izaberite stavku Izaberi sve.

  • Da biste brzo poništili sve kolone, kliknite na dugme Opozovi izbor svih.

   Ako opseg ćelija ili tabela sadrži mnogo kolona i želite da izaberete samo nekoliko kolona, možda će vam biti lakše da izaberete stavku Poništi izbor svih ,a zatim u okviru Kolone izaberitete kolone.

   Napomena: Podaci će biti uklonjeni iz svih kolona, čak i ako ne izaberete sve kolone u ovom koraku. Na primer, ako izaberete Kolona1 i Kolona2, ali ne Kolona3, onda je "ključ" koji se koristi za pronalaženje duplikata vrednost obe kolone1 & Kolona2.  Ako se duplikat nađe u tim kolonama, ceo red se uklanja, uključujući druge kolone u tabeli ili opsegu.

 4. Kliknite na dugmeU redu i pojaviće se poruka koja ukazuje na to koliko dupliranih vrednosti je uklonjeno ili koliko jedinstvenih vrednosti je preostalo. Kliknite na dugme U redu da biste odbacili ovu poruku.

 5. Opozovite promenu tako što ćete kliknuti na dugme Opozovi radnju (ili pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+Z na tastaturi).

Duplirane vrednosti ne možete da uklonite iz podataka strukture koji su strukturirani ili koji imaju međuzbirove. Da biste uklonili duplikate, morate da uklonite i strukturu i međuzbirove. Više informacija potražite u stavkama Prikaz strukture liste podataka u radnom listu iUklanjanje podzbirova.

Napomena: Polja u oblasti vrednosti izveštaja izvedene tabele nije moguće uslovno oblikovati prema jedinstvenim ili dupliranim vrednostima.

Brzo oblikovanje

Sledite ove korake:

 1. Izaberite neke ćelije u opsegu, tabeli ili izveštaju izvedene tabele.

 2. Na kartici Početak, u grupi Stil kliknite na strelicu na strelicu za uslovno oblikovanje, a zatim izaberite stavku Pravila za isticanje ćelija ,a zatim izaberite stavku Duplirane vrednosti.
  Duplirane vrednosti

 3. Unesite vrednosti koje želite da koristite, a zatim odaberite oblikovanje.

Više opcija za oblikovanje

Sledite ove korake:

 1. Izaberite neke ćelije u opsegu, tabeli ili izveštaju izvedene tabele.

 2. Na kartici Početak, u grupi Stilovi kliknite na strelicu na dugmetu Uslovno oblikovanje, a zatim izaberite stavku Upravljaj pravilima da biste prikazali iskačući prozor Upravljač pravilima uslovnog oblikovanja.
  Meni Uslovno oblikovanje sa istaknutom stavkom Upravljanje pravilima

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali uslovno oblikovanje, kliknite na dugme Novo pravilo da biste prikazali iskačući prozor Novo pravilo za oblikovanje.

  • Da biste promenili uslovno oblikovanje, prvo se uverava da je na listi Prikaži pravila oblikovanja za odabran odgovarajući radni list ili tabela. Ako je potrebno, odaberite drugi opseg ćelija tako što ćete kliknuti na dugme Skupi Slika dugmeta u iskačućem prozoru "Odnosi se na" privremeno ga sakrij. Odaberite novi opseg ćelija na radnom listu, a zatim ponovo razvijte iskačući prozor Slika dugmeta . Izaberite pravilo, a zatim izaberite stavku Uredi pravilo da biste prikazali iskačući prozor Uređivanje pravila za oblikovanje.

 4. U okviru Izaberite tip pravila, izaberite stavku Oblikuj samo jedinstvene ili duplirane vrednosti.

 5. Na listi Oblikovanje svihstavki Uredi opis pravilaodaberite stavku jedinstveno ili duplirano.

 6. Izaberite stavku Oblikovanje da biste prikazali iskačući prozor Oblikovanje ćelija.

 7. Izaberite oblikovanje broja, fonta, ivice ili popune koje želite da primenite kada vrednost ćelije ispuni zadati uslov, a zatim kliknite na dugme U redu. Moguće je odabrati više različitih oblikovanja. Oblikovanja koja izaberete prikazuju se na tabli "Pregled".

U Excel za veb možete da uklonite duplirane vrednosti.

Uklanjanje dupliranih vrednosti

Kada uklonite duplirane vrednosti, jedini efekat je na vrednostima u opsegu ćelija ili tabeli. Druge vrednosti izvan opsega ćelija ili tabele neće se menjati ili premeštati. Kad se duplikati uklone, čuva se prvo pojavljivanje vrednosti na listi, ali se brišu druge identične vrednosti.

Važno: Uvek možete da kliknete na dugme Opozovi radnju da biste vratili podatke pošto uklonite duplikate. Imajući to u ime, dobra je ideja kopirati originalni opseg ćelija ili tabele na drugi radni list ili radnu svesku pre nego što uklonite duplirane vrednosti.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite opseg ćelija ili proverite da li se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

 2. Na kartici Podaci izaberite stavku Ukloni duplikate.

 3. U dijalogu Uklanjanje duplikata poništite izbor kolona u kojima ne želite da uklonite duplirane vrednosti.

  Napomena: Podaci će biti uklonjeni iz svih kolona, čak i ako ne izaberete sve kolone u ovom koraku. Na primer, ako izaberete Kolona1 i Kolona2, ali ne Kolona3, onda je "ključ" koji se koristi za pronalaženje duplikata vrednost obe kolone1 & Kolona2.  Ako se duplikat nađe u kolonama 1 i Kolona2, ceo red će biti uklonjen, uključujući podatke iz kolone 3.

 4. Kliknite na dugmeU redu i pojaviće se poruka koja ukazuje na to koliko dupliranih vrednosti je uklonjeno. Kliknite na dugme U redu da biste odbacili ovu poruku.

Napomena: Ako želite da vratite podatke, jednostavno kliknite na dugme Opozovi radnju (ili pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z na tastaturi).

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×