Sve više želimo pametne uređaje povezane sa internetom – glasovne pomoćnike, bezbednosne kamere, pa čak i sijalice – u naše kuću i preduzeća. Ovi uređaji, poznati i kao Internet of Things (IoT) uređaji, mogu da dodaju dosta ugodnosti i funkcionalnosti, ali takođe mogu da znače rizike. Sajberkrižitelji imaju otmu bezbednosne kamere i monitore za bebe, a pametni uređaji se često naprave i instaliraju bez brige o bezbednosti. Napadač možda neće moći da ugrozi laptop, ali šta ako može da ugrozi vaš termostat povezan sa internetom i da ga koristi za presretvanje osetljivog saobraćaja u mreži ili izazivanje drugih nezgoda?

U ovom članku ćemo vam dati nekoliko saveta o tome kako možete bolje da izaberete i obezbedite te pametne uređaje tokom praznika.

Povezana sijalica

Pre kupovine

Evo nekoliko stvari koje treba da razmotrite ako kupujete pametni uređaj.

Najpre... Da li vam se isplati?

Postoji određena privlačnost imati "pametnu kuću" gde je sve od vrata garaže do tostera povezano i zajedno radi, sve što vi centralno kontrolišete. Ali pre nego što kupite ili podesite pametni uređaj, razmislite o tome da li vrednost vredi rizik.

Na primer, Wi-Fi kuhinjski uređaji postaju česti. Međutim, da li vam se čini da je "pametna repa" vredna svega što jeste slanje obaveštenja pametnom telefonu koja vam govori da je unapred zatamnjena ili da je tajmer urađen? Da li vam "pametni fridge" vredi samo ako vam govori da je vreme da zamenite filter za vode? 

Uređaji koje je najlakše obezbediti su oni koje nikada ne povezujete na prvom mestu. Ako pametni uređaji nisu baš tako pametni, nemojte ih povezati sa mrežom. Oni i dalje peku kolačiće i pića u vodu baš dobro bez Wi-Fi lozinke.

Potraži određene funkcije

Kada je u pitanju bezbednost pametnih uređaja, postoje određene funkcije koje moraju da se imaju.

  • Šifrovane bežične veze – Bilo koji uređaj koji ćete povezati sa mrežom trebalo bi da podržava Wi-Fi Zaštićeni access (WPA) 2.0 ili noviji.

  • Može da se ažurira – Trebalo bi da ima način za ažuriranje firmvera na uređaju ako se pronađu ranjivosti, a proizvođač bi trebalo da vam olakša pronalaženje i instaliranje tih ispravki.

    Savet: Dodatni poeni ako uređaj automatski preuzima i instalira ispravke firmvera! 

Ako na veb lokaciji pakovanja ili proizvođača nije jasno da uređaj ima ove stvari, obratite se proizvođaču da biste ga zatražili.

Uočavanje smernica za podatke preduzeća

Da, znamo da čitanje izjava o privatnosti, ugovora o usluzi ili uslova usluge ne znači svima da je dobro vreme, ali tu ima mnogo informacija koje je važno znati pre nego što nabavite uređaj koji će živiti kod kuće ili na poslu. Ako ne želite da pročitate celu stvar, makar ga skenirajte u ove važne stavke.

Koje podatke oni prikupljaju?

Da li će vaš pametni fridge pratiti koliko često ćete otvarati i zatvarati vrata? Da li će vaše pametno zaključavanje evident da ste naišli na vaše dolazeće događaje? Da li vaš video doorbell do facial recognition? Pogledajte neke indikacije o tome koje podatke pametni uređaj prikuplja o vama i vašem okruženju.

Šta će oni uraditi sa vašim podacima?

Da biste potražili neku vrstu izjave o korišćenju podataka. To obično govori šta preduzeće namerava da uradi sa podacima koje prikupi. Na primer, ako pametni fridge prati filter kada ste poslednji put promenili filter za vode da li zahteva pravo da koristite te informacije da biste prodali još filtera za vode? Da li će vaš fitnes da deli vaš dnevni broj koraka sa zdravstvenim osiguranjem?

Da li su podaci šifrovani?

Da li se privatnost svojih ličnih informacija štiti šifrovanje i u tranzitu i dok se odazivate? Pogledajte neke garancije da li štite vaše podatke od spoljnih napadača ne samo na uređaju već i dok se prenosi u njihovu uslugu i kada se oni skladište u njihovoj usluzi.

Gde se skladište vaši podaci?

Različita preduzeća i različiti geografski regioni imaju različita pravila o načinu zaštite podataka. Potražite informacije o tome gde će se skladištiti podaci. Nije vam potrebna ulica i broj, ali opšti geografski region ili sudska nadležnost koju će čuvati može biti dobro da znate.

A dok ste u tom trenutku, koliko dugo nameravaju da zadrže te podatke?

Spremni ste za instalaciju?

Oslonio ste se na novi brzi uređaj i spremni ste za instalaciju. Evo nekoliko stvari koje treba da uradite da biste se uverili da je uređaj što bezbedniji.

Promena podrazumevanog korisničkog imena i lozinke

Svi pametni uređaji imaju neku vrstu kontrolne table ili administratorske konzole i postoji način da pristupite ioj konzoli. Tu konzolu govorite vakumu kada da se pokrene ili zaustavi, kažete termostati u kojoj vremenskoj zoni se nalazite ili promenite druge postavke. To se obično radi u veb pregledaču ili preko namenskih aplikacija. U oba načina postoji način da se prijavite na njega. Ako možete da promenite korisničko ime administratora, trebalo bi to da uradite, ali čak i ako ne možete da promenite korisničko ime, MORATE da promenite podrazumevanu administratorsku lozinku.

Savet: Idealno promenite podrazumevano korisničko ime i lozinku pre povezivanja uređaja sa internetom. Ako ne možete, promenite je što pre.

Svaki uređaj koji vam ne dozvoljava da izaberete sopstvenu, jaku i jaku lozinku za administratorski nalog je nedostupan.

Savete o izboru dobre lozinke možete da vidite u temi Kreiranje i korišćenje jakih lozinki.

Dajte im sopstveni prostor

Jedan od najboljih načina da održavate mrežu bezbednom, a da i dalje uživate u pametnim uređajima, jeste da ih držite odvojeno od primarnih uređaja, kao što su laptop računari ili pametni telefoni. To možete uraditi tako što će postaviti na zasebnu Wi-Fi mreže od one sa koju se povezuju laptopovi i pametni telefoni.

Ne brinite, verovatno ne morate da kupite drugi Wi-Fi ruter da biste to uradili. Svi moderni Wi-Fi ruteri podržavaju kreiranje više Wi-Fi mreža, sa posebnim SSID-ovima (ime koje vidite kada pokušavate da se povežete sa njim) ili uključivanje Wi-Fi mreže gosta, što kreira i zasebnu bežičnu mrežu. Kreirajte drugu mrežu ili omogućite Wi-Fi gosta i povežite pametne uređaje sa tom zasebnom mrežom. To ih država izolovanim od primarne Wi-Fi, čak i ako bude ugrožen, napadač ne može da ih koristi za pristup laptopu ili pametnom telefonu, niti da zakoči u saobraćaj koji šaljete sa tih uređaja.

Važno: Prirodno, ta druga mreža treba da bude pravilno zaštićena šifrovanjem i dobrom lozinkom.

Više saveta o bezbednosti bežičnih mreža možete da pročitate u člancima Budite bezbedniji nad bežičnim vezama.

Ažurirajte ih

Verovatno ste upoznati sa ispravkama za računar ili pametni telefon; Pametni uređaji često imaju i važne ispravke. Pametni uređaji imaju ugrađen softver koji kontroliše kako funkcionišu. Taj softver je napisan u hardveru i ne može se lako izmeniti, pa ga nazivamo "firmver". S vremena na vreme proizvođač može da objavi ispravku za taj firmver koji može sadržati nove funkcije, rešiti probleme ili zakrpiti bezbednosne otvore.

Važno je da održavate pametne uređaje ažerenim uz najnoviji firmver. Ako uređaj automatski proverava da li postoje i instaliraju se ispravke, to je najbolja situacija. Zatim treba samo povremeno da je proverite da biste se uverili da proces teče neometano. Ali mnogi uređaji će morati da se prijave u administratorsku konzolu ili aplikaciju – ili čak na veb lokaciju podrške proizvođača – da biste ručno proverili, preuzeli i instalirali novi firmver.

Proces je obično prilično lak i u tome treba da radite redovno – bar mesečno.

Napomena: Trebalo bi da proverite i da li Wi-Fi ruteri i drugi mrežni uređaji imaju najnoviji firmver.

Zaključak

Pametni uređaji kao što su vrata video zapisa, igre i pametni zvučnici mogu dovesti do zabave i funkcionalnosti kod kuće ili u kancelariji. Međutim, uz sjajnu moć dolazi do velike odgovornosti, pa zato razmislite o uređajima koje dobro došli na svoje mesto i uverite se da ste ih podesili i bezbedno održavali.

Takođe pogledajte

Saveti za zaštitu podataka

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×