CONFIDENCE (funkcija CONFIDENCE)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu poverenja  funkcija u programu Microsoft Excel.

Opis

Vraća interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije koristeći normalnu distribuciju.

Interval pouzdanosti je opseg vrednosti. Uzorak srednje vrednosti, x, nalazi se u centru ovog opsega, a opseg je samopouzdanje. Na primer, ako je x uzorak srednje vrednosti vremena isporuke za proizvode koji se naručili putem pošte, x ± je poverenje opseg populacija. Za bilo koju vrednost populacije, "μ0" u ovom opsegu, verovatnoća dobijanja srednje vrednosti znači dalje od programa za bilo koju vrednost populacije, "," u ovom opsegu, ne u ovom opsegu, verovatnoća dobijanja proseka znači dalje od e Drugim rečima, pretpostavimo da koristimo x, standard_dev i veličinu da bismo napravili dvostrani test na nivou važnosti Alfa od hipoteze da je populacija broj μ0. Zatim nećemo odbiti tu hipotezu ako je u pitanju interval pouzdanosti i odbiće tu hipotezu ako nije u intervalu pouzdanosti. Interval pouzdanosti nam ne omogućava da zakljuиimo da postoji verovatnoća 1 – Alfa da će sledeći paket uzeti vreme isporuke koje se nalazi u intervalu pouzdanosti.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija CONFIDENCE.NORM i Funkcija CONFIDENCE.T.

Sintaksa

CONFIDENCE(alfa,standardna_dev,veličina)

Sintaksa funkcije CONFIDENCE ima sledeće argumente:

 • Alfa     Obavezno. Nivo važnosti koji se koristi za izračunavanje nivoa pouzdanosti. Nivo pouzdanosti iznosi 100 * (1-Alfa)% ili drugim rečima, Alpha od 0,05 ukazuje na 95 procenta pouzdanosti.

 • Standardna_dev     Obavezno. Standardna devijacija populacije za opseg podataka i pretpostavlja se da je poznata.

 • Veličina     Obavezno. Veličina uzorka.

Primedbe

 • Ako neki od argumenata nije numerički, pouzdanost daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je Alfa ≤ 0 ili ≥ 1, pouzdanost daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako Standard_dev ≤ 0, pouzdanost daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako argument veličina ima decimale, one se odsecaju.

 • Ako veličina < 1, pouzdanost daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako pretpostavimo da je alfa jednako 0,05, treba da izračunamo površinu ispod standardne krive normalne raspodele koja je jednaka (1 – alfa) ili 95 procenata. Ova vrednost je ± 1,96. Dakle, interval pouzdanosti je:

  Jednačina

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

0,05

Stepen značajnosti

2,5

Standardna devijacija populacije

50

Veličina uzorka

Formula

Opis

Rezultat

=CONFIDENCE(A2;A3;A4)

Interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije. Drugim rečima, interval pouzdanosti za odgovarajuću srednju vrednost populacije za dužinu putovanja iznosi 30 ± 0,692952 minuta odnosno od 29,3 do 30,7 minuta.

0,692951912

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×