Sign in with Microsoft
New to Microsoft? Create an account.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i korišćenje formule CONFIDENCE  u Microsoft Excel.

Opis

Vraća interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije koristeći normalnu distribuciju.

Interval pouzdanosti je opseg vrednosti. Sredina uzorka, x, nalazi se u središtu ovog opsega, a opseg je x ± CONFIDENCE. Na primer, ako je x srednja srednja godina vremena isporuke proizvoda raspoređenih putem pošte, x ± CONFIDENCE je opseg srednjih udaljenosti populacije. Za bilo koju srednju vrednost populacije, μ0, u ovom opsegu verovatnoća da će uzorka biti udaljenija od μ0 veća od x; za bilo koju srednju vrednost populacije, μ0, ne u ovom opsegu, verovatnoća da će probna vrednost uzorka biti udaljenija od μ0 veća od x je manja od alfa. Drugim rečima, pretpostavimo da koristimo x, standard_dev i veličinu da bismo konstruisali dvosmerni test na nivou značaja alfa hipoteze da je meanga populacije0. Zatim nećemo odbiti tu hipotezu ako je μ0 u intervalu pouzdanosti i odbićemo tu hipotezu ako μ0 nije u intervalu pouzdanosti. Interval pouzdanosti nam ne dozvoljava da zaključimo da postoji verovatnoća 1 – alfa da li će sledećem paketu biti dozvoljeno vreme isporuke koje je u intervalu pouzdanosti.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija CONFIDENCE.NORM i Funkcija CONFIDENCE.T.

Sintaksa

CONFIDENCE(alfa,standardna_dev,veličina)

Sintaksa funkcije CONFIDENCE ima sledeće argumente:

 • Alfa     Obavezno. Nivo značaja koji se koristi za poređenje nivoa pouzdanosti. Nivo pouzdanosti jednak je 100*(1 – alfa)%. Drugim rečima, alfa od 0,05 ukazuje na nivo pouzdanosti od 95 procenata.

 • Standardna_dev     Obavezno. Standardna devijacija populacije za opseg podataka i pretpostavlja se da je poznata.

 • Veličina     Obavezno. Veličina uzorka.

Primedbe

 • Ako neki od argumenata nije broj, confidence vraća #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je alfa ≤ 0 ili ≥ 1, CONFIDENCE vraća #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako Standard_dev ≤ 0, CONFIDENCE vraća #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako argument veličina ima decimale, one se odsecaju.

 • Ako je < 1, CONFIDENCE vraća #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako pretpostavimo da je alfa jednako 0,05, treba da izračunamo površinu ispod standardne krive normalne raspodele koja je jednaka (1 – alfa) ili 95 procenata. Ova vrednost je ± 1,96. Dakle, interval pouzdanosti je:

  Jednačina

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

0,05

Stepen značajnosti

2,5

Standardna devijacija populacije

50

Veličina uzorka

Formula

Opis

Rezultat

=CONFIDENCE(A2;A3;A4)

Interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije. Drugim rečima, interval pouzdanosti za odgovarajuću srednju vrednost populacije za dužinu putovanja iznosi 30 ± 0,692952 minuta odnosno od 29,3 do 30,7 minuta.

0,692951912

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×