Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Vraća interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije koristeći normalnu distribuciju.

Opis

Interval pouzdanosti je opseg vrednosti. Sredina vašeg uzorka, x, nalazi se u centru ovog opsega, a opseg je x ± CONFIDENCE.NORM. Na primer, ako je x srednja vrednost uzorka vremena isporuke za proizvode poručene putem pošte, x ± CONFIDENCE. NORM je opseg načina populacije. Za bilo koju srednju vrednost populacije, μ0, u ovom opsegu verovatnoća pribavljanja uzorka prosek dalje od μ0 od x veća je od alfa; za bilo koju srednju vrednost populacije, μ0, ne u ovom opsegu, verovatnoća pribavljanja uzorka prosek dalje od μ0 od x je manja od alfa. Drugim rečima, pretpostavimo da koristimo x, standard_dev i veličinu za pravljenje dvostranog testa na nivou značaja alfa hipoteze da je sredina populacije μ0. Onda nećemo odbiti tu hipotezu ako je μ0 u intervalu pouzdanosti i odbacićemo tu hipotezu ako μ0 nije u intervalu pouzdanosti. Interval pouzdanosti nam ne dozvoljava da utvrdimo da li postoji verovatnoća 1 – alfa da će sledećem paketu biti potrebno vreme isporuke koje je u intervalu pouzdanosti.

Sintaksa

CONFIDENCE.NORM(alfa,standardna_dev,veličina)

Sintaksa funkcije CONFIDENCE.NORM ima sledeće argumente:

 • Alfa     Obavezno. Nivo značaja koji se koristi za izračunavanje nivoa pouzdanosti. Nivo pouzdanosti jednak je 100*(1 – alfa)%, ili, drugim rečima, alfa od 0,05 ukazuje na nivo pouzdanosti od 95 procenata.

 • Standardna_dev     Obavezno. Standardna devijacija populacije za opseg podataka i pretpostavlja se da je poznata.

 • Veličina     Obavezno. Veličina uzorka.

Primedbe

 • Ako neki od argumenata nije broj, funkcija CONFIDENCE. NORM daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je ≤ 0 ili alfa ≥ 1, FUNKCIJA CONFIDENCE. NORM daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako standard_dev ≤ 0, SAMOPOUZDANJE. NORM daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako argument veličina ima decimale, one se odsecaju.

 • Ako je veličina < 1, FUNKCIJA CONFIDENCE. NORM daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako pretpostavimo da je alfa jednako 0,05, treba da izračunamo površinu ispod standardne krive normalne raspodele koja je jednaka (1 – alfa) ili 95 procenata. Ova vrednost je ± 1,96. Dakle, interval pouzdanosti je:

  Jednačina

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

Opis

0,05

Stepen značajnosti

2,5

Standardna devijacija populacije

50

Veličina uzorka

Formula

Opis

Rezultat

=CONFIDENCE.NORM(A2,A3,A4)

Interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije. Drugim rečima, interval pouzdanosti za odgovarajuću srednju vrednost populacije za dužinu putovanja iznosi 30 ± 0,692952 minuta odnosno od 29,3 do 30,7 minuta.

0,692952

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×