Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.
Crtanje grafikona matematičkih funkcija pomoću pomoćnika za matematiku u programu OneNote

Graph rukom napisane ili otkucane jednačine pomoću pomoćnika za matematiku u programu OneNote. Možete čak i da manipulišete promenljivim da biste videli vizuelni efekat promena, pretvaranjem pomoćnika za matematiku u moćnog matematičkog trenera.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Microsoft 365. Ako steMicrosoft 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.
 1. Otvorite OneNote aplikaciju za računare ili se prijavite u Office.com i izaberite OneNote.

  Savet: Ako odmah ne vidite OneNote, otvorite pokretanje aplikacija da biste Dugme „Pokretanja aplikacija“ga pronašli.

 2. Otvorite postojeću beležnicu ili kreirajte novu beležnicu.

 3. Izaberite karticu Crtanje i napišite ili otkucajte jednačinu.

 4. Koristite alatku Izbor lasom da biste nacrtali krug oko jednačine.

 5. Izaberite stavku Matematika da biste otvorili okno Pomoćnik za matematiku.

 6. U padajućem meniju Izbor radnje u oknu Matematika izaberite stavku Grafikon u 2D ili Grafikon Obe strane u 2D prikazu.

Opcije grafikona u oknu "Matematika"

Da biste prilagodili grafikon koji je generisan od strane pomoćnika za matematiku, uradite nešto od sledećeg gde je dostupno:

Opcije grafikona u oknu "Pomoćnik za matematiku"

 • Izaberite (ili pritisnite i držite) i prevucite grafikon u bilo kom smeru da biste mu premestili položaj.

 • Promenite vrednosti parametara u jednačini tako što ćete izabrati ili dodirnuti dugmad + i lupe da biste uvećali i umanjili prikaz.

Napomena:  Ako koristite OneNote na uređaju sa ekranom osetljivim na dodir, grafikon možete da prilagodite prstima. Koristite jedan prst da biste premestili grafikon. Uvećajte uvećanje pomoću dva prsta da biste promenili nivo uveličavanja. U programu OneNote za veb možete da koristite strelice sa stranama grafikona da biste mu promenili položaj.

 • Izaberite ili dodirnite ikonu Uspostavi početne vrednosti dvostruke strelice da biste uspostavili originalno stanje grafikona.

 • Kada grafikon izgleda onako kako želite, izaberite ili dodirnite stavku Umetni na stranici da biste ga postavili kao snimak ekrana na trenutnoj stranici.

Napomena: Da biste promenili način na koji se grafikon izražava (stepen, radijan, gradjani), izaberite ili dodirnite stavku Postavke dok je otvoreno okno Matematika.

Napredne funkcije za grafičenje

U zavisnosti od tipa grafikona, ove funkcije mogu biti dostupne:

 • Čitanje x-y vrednosti:  Zadržite pokazivač iznad tačke na liniji grafikona da biste videli x i y vrednosti u programu OneNote za Windows 10. U programu OneNote za veb red da biste videli vrednosti.

  Prikaz x i y koordinata na grafikonu.

 • Upravljanje parametrima:  Ako imate jednačinu sa parametrima, kao što je ax+b, koristite znakove + i - ispod grafikona da biste promenili a i b vrednosti.

  Manipulišite parametrima a i b na grafikonu.
 • Funkcije ključnog grafikona: Pomoćnik za matematiku izračunava zanimljive informacije o grafikonu, kao što su nule, presretci, minima, maksimum i još mnogo toga. Koristite polja za potvrdu da biste izabrali koje funkcije želite da prikažete na grafikonu.

  Pisanje matematičke jednačine u programu OneNote za Windows 10

Saznajte više

Kreiranje matematičkih jednačina pomoću zapisa perom ili teksta pomoću pomoćnika za matematiku u programu OneNote

Rešite matematičku jednačinu sa Pomoćnikom za jednačine u programu OneNote

Tipovi problema koje podržava pomoćnik za matematiku

Generisanje testa za vežbanje matematičkih izraza

Tipovi problema koje možete da prikažete u programu 2D

Kada koristite pomoćnik za matematiku u programu OneNote, primetićete da se padajuća lista Izbor radnje ispod jednačine menja u zavisnosti od izabrane jednačine. Sledeći tipovi problema mogu da se ukaže u 2D pomoću pomoćnika za matematiku.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Microsoft 365. Ako ste Microsoft 365 pretplatnik, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Izrazi

(sa promenljivom)

screenshot of math assistant generated graph for the jednačina x squared - 1 over x to the third minus 1

Polinomski nizovi

snimak ekrana generisanog grafikona pomoćnika za matematiku od tri jednačine, x plus 3 u ljubičastom, x do trećeg plus 5 crvenom bojom i x kvadrata zelenom bojom.

Jednačine

Prilikom rada sa jednačinama možete da napravite grafikon u programu 2D ili funkciji Graph sa obe strane u 2D prikazu.

Izaberite stavku Grafikon u 2D-u da biste videli rešenje za jednačinu. 

jednačina čita 3x-2=5

Izaberite stavku Grafikon sa obe strane u 2D-u da biste prikazali grafikon dve funkcije na suprotnim stranama znaka jednakosti.

snimak ekrana generisanog grafikona pomoćnika za matematiku za jednačinu x kvadrat plus 3 x jednako 5 x plus sedam. linija je prikazana crvenom bojom i parabolom ljubičastom

Sistemi jednačina

snimak ekrana generisanog grafikona pomoćnika za matematiku koji prikazuje jednačine 3 x plus 7 y jednako je 5 i 2 x minus y jednako 4. grafikon prikazuje dve linije ukrštanja, jednu purpurnu i jednu crvenu.

Polarni koordinati

Da biste funkciju izdužili polarnim koordinatama, r mora da se izrazi kao funkcija tete.snimak ekrana generisanog grafikona generisanog matematičkog pomoćnika za jednačinu r jednako je 1 plus kosinus 60. grafikon ima 6 latici kao cvet

Neu jednačine

Prilikom rada sa neisporučivanim funkcijama možete da prikažete grafikon u programu 2D ili funkciji Graph na obe strane u programu 2D.

Izaberite stavku Graph u 2D-u da biste videli rešenje za neekvalitetenost.

snimak ekrana generisanog grafikona pomoćnika za matematiku za nejednakost x kvadrat plus 5x - 7 je manje ili jednako 0. osenčena oblast između dve vertikalne linije prikazana je na grafikonu

Izaberite stavku Grafikon sa obe strane u programu 2D da biste prikazali grafikon dve funkcije na suprotnim stranama znaka poređenja.

snimak ekrana generisanih grafikona generisanih matematičkih pomoćnika za nejednakost 2 minus 3 x je veći ili jednak 6 minus x kvadrata. Nekadašnja ljubičasta, a druga crvena.

Sistem neusednosti

snimak ekrana generisanog grafikona pomoćnika za matematiku jednačina x plus y je manji od 5, 2x plus y je veće od 3, oba reda se prikazuju, a oblast između njih je osenčena

Saznajte više

Kreiranje matematičkog testa u usluzi Microsoft Forms

Generisanje matematičkog testa za vežbanje pomoću pomoćnika za matematiku u programu OneNote 

Rešite matematičku jednačinu sa Pomoćnikom za jednačine u programu OneNote

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×