Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada otvorite datoteku u programu Excel, dobićete poruku da se oznaka tipa datoteke ne podudara sa stvarnim formatom datoteke. Na primer, datoteka ima oznaku tipa datoteke .xlsx, ali je zapravo tekstualna datoteka i treba da ima oznaku tipa datoteke .txt.

Napomene: 

  • Excel za veb uređuju datoteke koje zapravo nisu u Excel formatu, tako da prikazuje drugu poruku u ovoj situaciji.

  • Kada pokušate da otvorite takvu datoteku u programu Excel za veb, ona kopira sadržaj datoteke u novu Excel datoteku na istoj lokaciji datoteke, otvara tu kopiju u režimu prikaza i nudi mogućnost uređivanja radne sveske.

  • Ako odaberete da uredite, Excel aplikacija za računare otvara novu datoteku, a zatim prikazuje poruku oznake tipa datoteke.

Pre nego što kliknete na dugme Da da biste otvorili datoteku, trebalo bi da razmotrite razloge zbog kojih datoteka možda ima neodgovarajuću oznaku tipa datoteke.

Datoteka je možda:

  • Slučajno preimenovana    Ako ste vi ili neko koga znate slučajno preimenovali datoteku u neodgovarajuću oznaku tipa datoteke, možete bezbedno da otvorite datoteku. Zatim sačuvajte datoteku u formatu datoteke sa odgovarajućom oznakom tipa datoteke.

  • Namerno preimenovana    Ako ste vi ili neko koga znate namerno preimenovali datoteku u drugu oznaku tipa datoteke da biste osigurali da Excel prepozna oznaku tipa datoteke, možete da otvorite datoteku. Međutim, najbolja praksa bi bila da sačuvate datoteku sa oznakom tipa datoteke koja odražava njen stvarni format.

Ipak, u prvom koraku je važno da odlučite da li da verujete izvoru datoteke ili ne. Ako ne možete da potvrdite da je tvorac datoteke pouzdani izvor, ne bi trebalo da otvorite datoteku. Moguće je da je haker (zlonamerni korisnik) preimenovao datoteku sa namerom da vas pogrešno navede da je otvorite u programu Excel.

Može doći do problema sa oznakom tipa datoteke, kada je radna sveska koju pokušavate da otvorite nečitljiva, a sadržaj više ne izgleda kao očekivani format datoteke. Ako je radna sveska oštećena, možete da pokušate da je popravite pre nego što je otvorite. Informacije o tome kako da popravite oštećenu radnu svesku potražite u članku Popravljanje oštećene radne sveske.

Ako vidite ovu poruku kada pokušate da otvorite radnu svesku koju vam je pouzdani izvor poslao putem e-pošte, ne možete da je otvorite iz programa za e-poštu. Zamolite osobu koja vam je poslala radnu svesku da je ponovo pošalje u formatu Excel binarne radne sveske (*.xlsb) ili Excel 97-2003 radne sveske (*.xls). Druga mogućnost je da sačuvate priloženu radnu svesku na računaru i zatim je otvorite u programu Excel.

Dodatne informacije

Promena smernica grupe koje kontrolišu prikaz poruke

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×