DCOUNT (funkcija DCOUNT)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije DCOUNT u programu Microsoft Excel.

Opis

Broji ćelije koje sadrže brojeve u polju (koloni) zapisa na listi ili u bazi podataka koji zadovoljavaju postavljene uslove.

Argument polje je opcionalni. Ako je argument polje izostavljen, funkcija DCOUNT broji sve zapise u bazi podataka koji odgovaraju kriterijumu.

Sintaksa

DCOUNT(baza_podataka, polje, kriterijumi)

Sintaksa funkcije DCOUNT ima sledeće argumente:

  • Baza podataka    Obavezno. Opseg ćelija koje čine listu ili bazu podataka. Baza podataka je lista srodnih podataka u kojoj redovi srodnih informacija čine zapise, a kolone podataka polja. Prvi red liste sadrži oznake za svaku kolonu.

  • Polje    Obavezno. Ukazuje na kolonu koja se koristi u funkciji. Oznaku kolone unesite između navodnika, na primer, „Starost“ ili „Rod“ ili unesite broj (bez navodnika) koji predstavlja poziciju kolone na listi: 1 za prvu kolonu, 2 za drugu i tako dalje.

  • Kriterijumi    Obavezno. Opseg ćelija koji sadrži navedene uslove. Za argument kriterijumi može se koristiti bilo koji opseg dok god je njime obuhvaćena bar jedna oznaka kolone i bar jedna ćelija ispod oznake kolone u kojoj ste naveli uslov za kolonu.

Primedbe

  • Možete da koristite bilo koji opseg za argument kriterijumi, sve dok on uključuje bar jednu oznaku kolone i bar jednu ćeliju ispod oznake kolone za navođenje uslova.

    Na primer, ako opseg G1:G2 sadrži oznaku kolone „Prihod“ u G1 i iznos od 10 000 din u G2, možete da definišete opseg kao UporediPrihod i da to ime koristite kao argument kriterijuma u funkcijama baze podataka.

  • lako opseg kriterijuma može da se nalazi bilo gde na radnom listu, nemojte da stavljate opseg kriterijuma ispod liste. Ako listi dodate više informacija, nove informacije će biti dodate prvom redu ispod liste. Ako red ispod liste nije prazan, Microsoft Excel ne može da doda nove informacije.

  • Uverite se da se opseg kriterijuma ne preklapa sa listom.

  • Unesite prazan red ispod oznake kolone u opsegu kriterijuma da biste izvršili operaciju na celoj koloni u bazi podataka.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Stablo

Visina

Starost

Rod

Zarada

Visina

="=Jabuka"

>3

<5

="=Kruška"

Stablo

Visina

Starost

Rod

Zarada

Jabuka

18

20

14

105,00 din

Kruška

12

12

10

96,00 din

Višnja

13

14

9

105,00 din

Jabuka

14

Nije primenljivo

10

75,00 din

Kruška

9

8

8

77,00 din

Jabuka

12

11

6

45,00 din

Formula

Opis

Rezultat

=DCOUNT(A5:E11, "Starost", A1:F2)

Pronalazi stabla jabuke visine između 3 i 5 metara i izračunava koliko polja „Starost“ u tim zapisima sadrži brojeve.

1

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×