Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Možete da definišete i otkrijete tip podataka, ali najčešće ne morate. Otkrivanje tipa podataka se podrazumevano automatski odvija kada se povežete sa:    

 • Strukturirani izvori podataka    Primeri uključuju sve baze podataka. Power Query čita šemu tabele iz izvora podataka i automatski prikazuje podatke pomoću odgovarajućeg tipa podataka za svaku kolonu.

 • Nestrukstruktivni izvori    Primeri uključuju Excel, CSV i tekstualne datoteke. Power Query automatski otkriva tipove podataka ispitivanjem vrednosti u tabeli.

Automatsko otkrivanje tipa podataka podrazumevano je omogućeno u programu Power Query za nestruktivne izvore, ali možete da promenite postavku opcije. U nekim slučajevima, možda nećete želeti da se ovi koraci automatski javljaju zato što radnja može da dovede do grešaka u osvežavanju izvora podataka. Više informacija potražite u članku Rukovanje greškama u izvoru podataka.

Tipovi podataka korišćeni Power Query navedeni su u sledećoj tabeli.

Ikonu

Tip podataka

Opis

Ikona "Bilo koji tip podataka"

Bilo koja

Ukazuje na to da nema eksplicitne definicije tipa podataka.

TBD

Binarni

Binarna vrednost, kao što je Y/N ili 0/1.

TBD

Fiksni decimalni broj

Ima fiksni format od četiri cifre sa desne strane i 19 cifara sa leve strane. Poznat i kao tip valute.

TBD

Datum

Datum bez vremena i nula za razlomnu vrednost.

TBD

Datum/vreme

Vrednost datuma i vremena uskladištena kao decimalni broj.

TBD

Datum/vreme/vremenska zona

UTC datum/vreme sa pomaka vremenske zone.

TBD

Trajanje

Dužina vremena konvertovana u decimalni broj.

TBD

Tačno/netačno

Bulova vrednost true ili False.

TBD

Decimalni broj

64-bitni (osam bajtova) broj sa pokretnim zarezom.

TBD

Procenat

Fiksni decimalni broj sa maskom koja se oblikuje kao procenat.

TBD

Tekst

Niske, brojevi ili datumi predstavljeni u tekstualnom formatu.

TBD

Vreme

Vreme bez datuma bez cifara sa leve strane decimalnog mesta.

TBD

Ceo broj

Celobrojna vrednost 64-bitne (osam bajtova).

Tip podataka kolone se prikazuje sa leve strane naslova kolone sa ikonom koja simbolizuje tip podataka.

Primer ikona tipa podataka sa leve strane zaglavlja kolona

 1. Da biste otvorili upit, pronađite neki koji je prethodno učitan iz Power Query uređivač, izaberite ćeliju u podacima, a zatim izaberite stavku Upit > Uredi. Više informacija potražite u članku Kreiranje, učitavanje ili uređivanje upita u programu Excel (Power Query).

 2. Da biste otkrili tip podataka, izaberite kolonu, a zatim izaberite stavku Transformiši> Otkrivanje tipa podataka. To možete da uradite ako je trenutni tip podataka Bilo koji i želite da kolona ima određeni tip podataka.

 3. Da biste definisali tip podataka, izaberite stavku Početak> tip podataka, a zatim izaberite tip podataka iz padajućeg menija.

Savet    Možete i da izaberete ikonu na levoj strani naslova kolone. Pored svakog tipa podataka, možete i da izaberete stavku Korišćenje lokalnog standarda na dnu liste da biste prikazali dijalog Promena tipa pomoću lokalnog standarda da biste izabrali tip podataka i primenili određeni lokalni standard na njega. Ovaj lokalni standard zamenuje postavku Power Query lokalnog standarda. Više informacija potražite u članku Podešavanje lokalnog standarda ili regiona za podatke (Power Query).

Za nestruktivne izvore Power Query automatski pregleda i otkriva tipove kolona i zaglavlja na osnovu prvih 200 redova tabele. Kada je ova postavka omogućena, Power Query automatski dodaje dva koraka u upit odmah posle prvog koraka izvora:

 • Korak: Unapređena zaglavlja    Podiže prvi red tabele tako da bude zaglavlje kolone. Ovaj korak je jednak komandi Koristi prvi red kao zaglavlja na kartici Početak . Na primer:= Table.TransformColumnTypes(#"Promoted Headers,{{"OrderID", type number}, {"CustomerID", type text}, {"EmployeeID", type number}, {"OrderDate", type date}, {"RequiredDate", type date}, {"ShipName", type text}})

 • Korak: Promenjeni tip    Konvertuje vrednosti iz tipa podataka Bilo koji tip podataka u tip podataka na osnovu ispitivanja vrednosti iz svake kolone. Ovaj korak je ekvivalent komande Otkrij tip podataka na kartici Transformacija. Na primer:= Table.TransformColumnTypes(Source,{{"OrderID", type number}, {"CustomerID", type text}, {"EmployeeID", type number}, {"OrderDate", type date}, {"RequiredDate", type date}, {"ShipName", type text}})

Procedura

 1. U oknu Power Query uređivač izaberite stavku Datoteke > opcije i postavke> upita.

 2. Podešavanje opcije za sve radne sveske      U levom oknu, u okviru GLOBALNO izaberite stavku Učitavanje podataka, a zatim u desnom oknu u okviru Otkrivanje tipa izaberite neku od sledećih opcija:

  • Uvek otkrij tipove kolona i zaglavlja za nestruktivisane izvore

  • Otkrivanje tipova kolona i zaglavlja za nestrukturatne izvore u skladu sa postavkama svake datoteke

  • Nikada ne otkrivaj tipove kolona i zaglavlja za nestruktivisane izvore
    

 3. Podešavanje opcije za otvorenu radnu svesku       U levom oknu, u okviru TRENUTNA RADNA SVESKA izaberite stavku Učitavanje podataka, a zatim u desnom oknu u okviru Otkrivanje tipa potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Otkrij tipove kolona i zaglavlja za nestruktivne izvore.

Takođe pogledajte

Power Query za pomoć za Excel

Dodavanje kolone na osnovu tipa podataka

Tipovi podataka u programu Power Query (docs.com)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×