Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Različiti lokalni standardi (zovu se i regioni) imaju različite načine za prikaz podataka. Na primer, neki regioni koriste podrazumevani format datuma za mm/dd/yyyy, dok drugi koriste dd/mm/yyyy. Lokalni Power Query je zasnovan na regionalnim postavkama operativnog sistema. Više informacija potražite u člancima Promena regionalnih postavkioperativnog sistema Windows radi izmene izgleda nekih tipova podataka i Promena & Region Opšte željene postavke na Mac računaru.

Napomena Može da postoji do tri postavke lokalnog standarda: operativni sistem, Power Query ili postavka Promeni tip. Ako postoji neusaglašenost, redosled rešenja je (1) postavka Tip promene, (2) Power Query i (3) operativnog sistema.

Korak Poreklo datoteke uvezene CSV datoteke ili tekstualne datoteke možete da prilagodite tako što ćete ažurirati formulu.

 1. Da biste otvorili upit, pronađite neki koji je prethodno učitan iz Power Query uređivač, izaberite ćeliju u podacima, a zatim izaberite stavku Upit > Uredi. Više informacija potražite u članku Create, učitavanje ili uređivanje upita u programu Excel.

 2. Uvezite CSV ili tekstualnu datoteku. Više informacija potražite u članku Uvoz ili izvoz tekstualnih (.txt ili .csv) datoteka.

 3. U oknu Postavke upita , u okviru Primenjeni koraci izaberite stavku Uredi postavke Ikona „Postavke“ ikonu pored koraka Izvor .

 4. U dijalogu Vrednosti razdvojene zarezima izaberite lokalni standard sa padajuće liste.

 5. Izaberite stavku U redu.

Kada kreirate novu Excel radnu svesku koja sadrži upite, Power Query koristi trenutni lokalni standard operativnog sistema kao podrazumevani lokalni standard. Ova postavka određuje kako Power Query tumači podatke koji su uvezeni iz tekstualnih, numeričkih i vrednosti datuma i vremena. Kada pošaljete Excel radnu svesku koja sadrži upite Power Query drugom korisniku, postavka lokalnog standarda Power Query se čuva kao lokalni standard koji je naveo autor (ili poslednja osoba koja je sačuvala dokument). To obezbeđuje dosledne Power Query rezultate bez obzira na trenutne postavke lokalnog standarda operativnog sistema.

Da biste izmenili postavku lokalnog standarda upita u programu Excel:

 1. Izaberite stavku Podaci> Preuzmi podatke > upita.

 2. U dijalogu Opcije upita , u okviru TRENUTNA RADNA SVESKA izaberite stavku Regionalne postavke.

 3. Izaberite lokalni standard sa padajuće liste.

Pored podrazumevane postavke lokalnog standarda radne sveske, možete da navedete postavku lokalnog standarda koja nije podrazumevana za upotrebu kada primenite određenu operaciju promene tipa na jednu ili više kolona. Ovo je korisno kada uvozite podatke sa različitim regionalnim postavkama u više upita, ali želite da određena podrazumevana postavka bude dosledna za sve upite u radnoj svesci.

Pomoću operacije Promena tipa možete da navedete tip podataka odredišta kao i postavku lokalnog standarda koji će se koristiti za konverziju.

 1. Da biste otvorili upit, pronađite neki koji je prethodno učitan iz Power Query uređivač, izaberite ćeliju u podacima, a zatim izaberite stavku Upit > Uredi. Više informacija potražite u članku Create, učitavanje ili uređivanje upita u programu Excel.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone, a zatim izaberite stavku > Lokalni standard.

 3. U dijalogu Promena tipa pomoću lokalnog standarda izaberite tip podataka i lokalni standard.

 4. Izaberite stavku U redu.

Takođe pogledajte

Power Query za pomoć za Excel

Dodavanje ili promena tipova podataka

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×