Dostupni tipovi grafikona

Kada budete spremni da kreirate grafikon za podatke u Excel za veb, možda će vam pomoći da saznate malo više o svakom tipu grafikona. Saznaćete kako da rasporedite svoje podatke za željeni tip grafikona ili koji tip grafikona dobro funkcioniše za vaše podatke.

Kliknite na tip grafikona da biste saznali više o njemu

Stubičasti grafikoni

Podaci koji su raspoređeni u kolonama ili redovima na radnom listu mogu se prikazati u stubičastom grafikonu. Stubičasti grafikon obično prikazuje kategorije duž horizontalne ose, a vrednosti duž vertikalne ose, kao što je prikazano u ovom grafikonu:

Grupisani stubičasti grafikon

Tipovi stubičastih grafikona

 • Grupisani stubičasti    Grupisani stubičasti grafikon prikazuje vrednosti u 2-D kolonama. Koristite ovaj grafikon kada imate kategorije koje predstavljaju:

  • Opsege vrednosti (na primer, broj stavki).

  • Raspoređivanje određenih skala (na primer Likertova skala sa unosima kao što su „Potpuno se slažem“, „Slažem se“, „Neutralan sam“, „Ne slažem se“, „Uopšte se ne slažem“).

  • Imena koja se ne nalaze ni u kakvom određenom redosledu (na primer imena stavki, geografski pojmovi ili imena ljudi).

 • Naslagani stubičasti     Naslagani stubičasti grafikon prikazuje vrednosti u 2-D naslaganim kolonama. Koristite ovaj grafikon kada imate više grupa podataka i želite da naglasite ukupnu vrednost.

 • 100% naslagani stubičasti    100% naslagani stubičasti grafikon prikazuje vrednosti u 2-D kolonama koje su nagomilane da predstavljaju 100%. Koristite ovaj grafikon kada imate dve ili više grupa podataka i želite da naglasite doprinos celini, naročito ako je ukupna vrednost ista za svaku kategoriju.

Vrh stranice

Linijski grafikoni

Podaci raspoređeni u kolone ili redove na radnom listu mogu se prikazati u linijskom grafikonu. U linijskom grafikonu podaci kategorije se jednako raspodeljuju duž vertikalne ose. Linijski grafikoni mogu prikazivati kontinuirane podatke tokom vremena, postavljene u jednako podešenu osu i zato su idealni za prikazivanje trendova u podacima u jednakim intervalima.

Linijski grafikon sa označivačima

Tipovi linijskih grafikona

 • Linijski i linijski sa označivačima    Prikazani sa označivačima ili bez njih kako bi ukazivali na vrednosti pojedinačnih podataka, linijski grafikoni mogu prikazivati trendove tokom vremena ili po ravnomerno uređenim kategorijama. Ako postoji mnogo kategorija ili su vrednosti približne, koristite 100% naslagani linijski grafikon bez označivača.

 • Naslagani linijski i naslagani linijski sa označivačima    Prikazani sa označivačima ili bez njih kako bi ukazivali na vrednosti pojedinačnih podataka, naslagani linijski grafikoni se mogu koristiti za prikazivanje trendova doprinosa svake vrednosti tokom vremena ili po uređenim kategorijama.

 • 100% naslagani linijski i 100% naslagani linijski sa označivačima    Prikazani sa označivačima ili bez njih kako bi ukazivali na vrednosti pojedinačnih podataka, 100% naslagani linijski grafikoni mogu se koristiti za prikazivanje trendova procenta koji svaka vrednost doprinosi tokom vremena ili po uređenim kategorijama. Ako postoji više kategorija ili su vrednosti približne, koristite 100% naslagani linijski grafikon bez označivača.

  Napomene: 

  • Linijski grafikoni najbolje funkcionišu kada imate više grupa podataka u grafikonu – ako imate samo jednu grupu podataka, preporučljivo je umesto linijskog grafikona koristiti XY grafikon.

  • Naslagani linijski grafikoni dodaju podatke koji bi mogli da se razlikuju od željenog rezultata. Takođe, budući da nije lako uočiti da su linije naslagane, uzmite u obzir korišćenje nekog drugog tipa linijskog grafikona ili naslaganog oblasnog grafikona umesto naslaganog linijskog grafikona.

Vrh stranice

Kružni i prstenasti grafikoni

Podaci raspoređeni u jednoj koloni ili redu na radnom listu mogu se prikazati u kružnom grafikonu. Kružni grafikoni prikazuju veličinu stavki u jednoj grupa podataka, proporcionalno zbiru stavki. tačke podataka u kružnom grafikonu prikazuju se kao procenat celog kruga.

Kružni grafikon

Kružni grafikon bi trebalo da koristite kada:

 • Imate samo jednu grupu podataka.

 • Nijedna od vrednosti u vašim podacima nije negativna.

 • Gotovo nijedna vrednost u vašim podacima nije jednaka nuli.

 • Nemate više od sedam kategorija, pri čemu svaka od njih predstavlja deo celog kruga

Tipovi kružnih grafikona

 • Kružni    Kružni grafikoni prikazuju doprinos svake vrednosti ukupnoj vrednosti u 2-D formatu.

Vrh stranice

Prstenasti grafikoni

Podaci raspoređeni samo u kolone ili redove na radnom listu mogu se prikazati u prstenastom grafikonu. Kao i kružni grafikon, prstenasti grafikon prikazuje odnos između delova i celine, ali može da sadrži više od jedne grupa podataka.

Prstenasti grafikon

Tipovi prstenastih grafikona

 • Prstenasti grafikon    Prstenasti grafikoni prikazuju podatke u prstenovima, gde svaki prsten predstavlja grupu podataka. Ako su procenti prikazani u oznakama podataka, svaki prsten će iznositi ukupno 100%.

  Napomena:  Kružne grafikone nije lako čitati. Umesto njih, možda je bolje da koristite naslagani stubičasti grafikon ili naslagani trakasti grafikon.

Vrh stranice

Trakasti grafikoni

Podaci raspoređeni u kolone ili redove na radnom listu mogu se prikazati u trakastom grafikonu. Trakasti grafikoni prikazuju poređenja između pojedinačnih stavki. U trakastom grafikonu kategorije su obično organizovane duž vertikalne ose, a vrednosti duž horizontalne ose.

Trakasti grafikon

Razmotrite upotrebu trakastog grafikona kada:

 • Oznake ose su dugačke.

 • Prikazane vrednosti predstavljaju trajanja.

Tipovi trakastih grafikona

 • Grupisani    Grupisani trakasti grafikon prikazuje trake u 2-D formatu.

 • Naslagani trakasti    Naslagani trakasti grafikoni prikazuju odnos pojedinačnih stavki prema celini u 2-D trakama

 • 100% naslagani     100% naslagani trakasti grafikon prikazuje 2-D trake koje porede procenat koju svaka vrednost doprinosi ukupnoj vrednosti u više kategorija.

Vrh stranice

Oblasni grafikoni

Podaci koji su raspoređeni u kolonama ili redovima na radnom listu mogu se prikazati u oblasni grafikon. Oblasni grafikoni mogu se koristiti za prikazivanje promene tokom vremena i skretanje pažnje na ukupnu vrednost u trendu. Prikazivanjem zbira prikazanih vrednosti, oblasni grafikon prikazuje i odnos delova prema celini.

Oblasni grafikon

Tipovi oblasnih grafikona

 • Oblasni    Prikazani u 2-D formatu, oblasni grafikoni prikazuju trend vrednosti tokom vremena ili u podacima druge kategorije. Po pravilu, umesto nenaslaganog oblasnog grafikona trebalo bi da koristite linijski grafikon zato što bi podaci iz jedne grupe mogli biti sakriveni iza podataka iz druge grupe.

 • Naslagani oblasni    Naslagani oblasni grafikoni prikazuju trend doprinosa svake vrednosti tokom vremena ili u podacima druge kategorije u 2-D formatu.

 • 100% naslagani    100% naslagani oblasni grafikoni prikazuju procenat doprinosa svake vrednosti tokom vremena ili u podacima druge kategorije.

Vrh stranice

XY grafikoni

Podaci raspoređeni u kolone i redove na radnom listu mogu se prikazati u XY grafikonu. Postavite x vrednosti u jedan red ili kolonu, a zatim unesite odgovarajuće y vrednosti u susedne redove ili kolone.

XY grafikon ima dve ose vrednosti: horizontalnu (x) i vertikalnu (y) vrednosnu osu. Grafikon kombinuje x i y vrednosti u tačke podataka i prikazuje ih u nepravilnim intervalima ili grupama. XY grafikoni se najčešće koriste za prikazivanje i upoređivanje numeričkih vrednosti kao što su naučni, statistički i inženjerski podaci.

XY grafikon

Razmislite o korišćenju XY grafikona kada:

 • Želite da promenite razmeru horizontalne ose.

 • Želite da ta osa bude logaritamska skala.

 • Vrednosti za horizontalnu osu nisu ravnomerno raspoređene.

 • Postoji mnogo tačaka podataka na horizontalnoj osi.

 • Želite da podesite nezavisne skale ose XY grafikona da biste otkrili više informacija o podacima koje uključuju parove ili grupisane skupove vrednosti..

 • Želite da prikažete sličnosti između velikih skupova podataka, a ne razlike između tačaka podataka.

 • Želite da uporedite mnogo tačaka podataka bez obzira na vreme — što više podataka uključite u XY grafikon, to ćete bolja poređenja moći da izvršite.

Tipovi XY grafikona

 • XY    Ovaj grafikon prikazuje tačke podataka pri čemu ne povezuje linije da bi upoređivao parove vrednosti.

 • XY sa glatkim linijama i XY sa glatkim linijama i označivačima    Ovaj tip grafikona prikazuje glatku krivu koja povezuje tačke podataka. Glatke linije se mogu prikazati sa označivačima ili bez njih. Ako postoji mnogo tačaka podataka, koristite glatku liniju bez označivača.

 • XY sa pravim linijama i označivačima i XY sa pravim linijama    Ovaj tip grafikona prikazuje prave vezivne linije između tačaka podataka. Prave linije se mogu prikazati sa označivačima ili bez njih.

Vrh stranice

Ostali grafikoni

Podaci raspoređeni u kolone ili redove na radnom listu mogu se prikazati u radarskom grafikonu. Radarski grafikon upoređuje agregatne vrednosti nekoliko grupa podataka

Radarski grafikon

Tipovi radarskih grafikona

 • Radarski i radarski sa označivačima    Sa označivačima za pojedinačne tačke podataka ili bez njih, radarski grafikoni prikazuju promene vrednosti u odnosu na centralnu tačku.

 • Popunjeni radarski    U popunjenom radarskom grafikonu oblast koju pokriva grupa podataka je popunjena bojom.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×