Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije F.INV.RT u programu Microsoft Excel.

Daje inverznu vrednost (desne) F raspodele verovatnoće. Ako je p = F.DIST.RT(x,...), onda je F.INV.RT(p,...) = x. F raspodela može se koristiti u F-testu koji poredi stepen promenljivosti u dva skupa podataka. Na primer, možete da analizirate raspodelu prihoda u SAD i Kanadi da biste utvrdili da li ove dve zemlje imaju sličan stepen različitosti prihoda.

Sintaksa

F.INV.RT(verovatnoća,step_slobode1,step_slobode2)

Sintaksa funkcije F.INV.RT ima sledeće argumente:

  • Verovatnoća     Obavezno. Verovatnoća povezana sa F kumulativnom raspodelom.

  • Step_slobode1     Obavezno. Stepen slobode brojioca.

  • Step_slobode2     Obavezno. Stepen slobode imenioca.

Primedbe

  • Ako neki od argumenata nije broj, funkcija F.INV. RT daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je verovatnoća < 0 ili je verovatnoća > 1, funkcija F.INV. RT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argumenti „Step_slobode1“ ili „Step_slobode2“ nisu ceo broj, zaokružuju se.

  • Ako Deg_freedom1 ima < 1 ili Deg_freedom2 je < 1, funkcija F.INV. RT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako Deg_freedom2 vrednost < 1 ili Deg_freedom2 je ≥ 10^10, funkcija F.INV. RT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Funkcija F.INV.RT može da se koristi za dobijanje kritičnih vrednosti F raspodele. Na primer, izlaz ANOVA proračuna često sadrži podatke za F statistiku, F verovatnoću i F kritičnu vrednost sa nivoom značaja od 0,05. Da biste dobili kritičnu vrednost F raspodele, koristite nivo značaja kao argument verovatnoće u funkciji F.INV.RT.

Kada je data vrednost verovatnoće, F.INV.RT traži vrednost x kao što je F.DIST.RT(x, step_slobode1, step_slobode2) = verovatnoća. Prema tome, preciznost funkcije F.INV.RT zavisi od preciznosti funkcije F.DIST.RT. F.INV.RT koristi iterativnu tehniku pretraživanja. Ako pretraga nije konvergirala nakon 64 iteracije, funkcija daje vrednost greške #N/A.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

Opis

0,01

Verovatnoća povezana sa F kumulativnom raspodelom

6

Stepen slobode brojioca

4

Stepen slobode imenioca

Formula

Opis

Rezultat

=F.INV.RT(A2,A3,A4)

Inverzna F funkcija raspodele verovatnoće za gorenavedene pojmove

15,20686

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×