Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije F.INV.RT u programu Microsoft Excel.

Daje inverznu vrednost (desne) F raspodele verovatnoće. Ako je p = F.DIST.RT(x,...), onda je F.INV.RT(p,...) = x. F raspodela može se koristiti u F-testu koji poredi stepen promenljivosti u dva skupa podataka. Na primer, možete da analizirate raspodelu prihoda u SAD i Kanadi da biste utvrdili da li ove dve zemlje imaju sličan stepen različitosti prihoda.

Sintaksa

F.INV.RT(verovatnoća,step_slobode1,step_slobode2)

Sintaksa funkcije F.INV.RT ima sledeće argumente:

  • Verovatnoća     Obavezno. Verovatnoća povezana sa F kumulativnom raspodelom.

  • Step_slobode1     Obavezno. Stepen slobode brojioca.

  • Step_slobode2     Obavezno. Stepen slobode imenioca.

Primedbe

  • Ako neki od argumenata nije broj, F.INV. RT daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je argument verovatnoća < 0 ili je verovatnoća > 1, funkcija F.INV. RT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argumenti „Step_slobode1“ ili „Step_slobode2“ nisu ceo broj, zaokružuju se.

  • Ako Deg_freedom1 1 < 1 ili Deg_freedom2 je < 1, F.INV. RT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako Deg_freedom2 1 < ili Deg_freedom2 is ≥ 10^10, F.INV. RT daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Funkcija F.INV.RT može da se koristi za dobijanje kritičnih vrednosti F raspodele. Na primer, izlaz ANOVA proračuna često sadrži podatke za F statistiku, F verovatnoću i F kritičnu vrednost sa nivoom značaja od 0,05. Da biste dobili kritičnu vrednost F raspodele, koristite nivo značaja kao argument verovatnoće u funkciji F.INV.RT.

Kada je data vrednost verovatnoće, F.INV.RT traži vrednost x kao što je F.DIST.RT(x, step_slobode1, step_slobode2) = verovatnoća. Prema tome, preciznost funkcije F.INV.RT zavisi od preciznosti funkcije F.DIST.RT. F.INV.RT koristi iterativnu tehniku pretraživanja. Ako pretraga nije konvergirala nakon 64 iteracije, funkcija daje vrednost greške #N/A.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

0,01

Verovatnoća povezana sa F kumulativnom raspodelom

6

Stepen slobode brojioca

4

Stepen slobode imenioca

Formula

Opis

Rezultat

=F.INV.RT(A2,A3,A4)

Inverzna F funkcija raspodele verovatnoće za gorenavedene pojmove

15,20686

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×