Funkcija FILTERXML daje određene podatke iz XML sadržaja pomoću navedene xpath funkcije.

Napomene: 

 • Funkcija FILTERXML nije dostupna u programima Excel za veb i Excel za Mac.

 • Ova funkcija može da se pojavi u galeriji funkcija u programu Excel za Mac, ali se oslanja na funkcije operativnog sistema Windows, tako da neće vratiti rezultate na Mac.

Sintaksa

FILTERXML(xml, xpath)

Sintaksa funkcije FILTERXML ima sledeće argumente.

Argument

Opis

xml    

Obavezno

Niska u važećem XML formatu

xpath   

Obavezno

Niska u standardnom XPath formatu

Napomene: 

 • Ako xml nije važeći, FILTERXML daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako xml sadrži prostor za ime sa prefiksom koji nije važeći, filterXML daje #VALUE! U suprotnom, funkcija INDEX daje grešku #REF!.

Primeri

 1. Ovaj primer koristi funkciju FILTERXML na XML podacima vraćenih u ćeliji B2, što su obezbeđeni rezultatima funkcije WEBSERVICE na veb upitu u ćeliji B1.

  Primer funkcije FILTERXML

  Podaci od sajta FILTERXML se vraćaju u ćelijama B3:B5 i C3:C5 i prikazuju tri poslednje ažurirana rezultata upita na Vikipediji i vreme njihovog ažuriranja (u UTC-u, Koordinisano univerzalno vreme).

  Ćelije u B3:B5 sadrže formulu =FILTERXML(B3,"//rc/@title").

  Ćelije u C3:C5 sadrže formulu =FILTERXML(B3,"//rc/@timestamp").

  Napomena: Ako imate trenutnu verziju programa Microsoft 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičke formule niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zatamnjenu formulu niza tako što će prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičaste zagrade na početak i kraj formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

 2. Možete da koristite i FILTERXML u žiži sa funkcijama ENCODEURL i WEBSERVICE. Na primer, možete da koristite api uslugu markitondemand.com da biste dobili informacije o deonicama preduzeća:

  =WEBSERVICE("http://dev.markitondemand.com/MODApis/Api/Quote/xml?symbol="&ENCODEURL(C2))

  Gde imate berzanski berzanski blok u ćeliji C2.

  Zatim možete da koristite funkciju FILTERXML da biste izdvojiti određene podatke o tim deonicama. Na primer, da biste nabavili poslednju cenu berze u ćeliji C2, možete da koristite:

  =FILTERXML(WEBSERVICE("http://dev.markitondemand.com/MODApis/Api/Quote/xml?symbol="&ENCODEURL(C2)),"//QuoteApiModel/Data/LastPrice")

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Funkcija ENCODEURL

Funkcija WEBSERVICE

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×