Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcija FIND i FINDB programu Microsoft Excel.

Opis

Funkcije FIND i FINDB pronalaze jednu tekstualnu nisku u okviru druge tekstualne niske i daju broj početne pozicije prve tekstualne niske od prvog znaka druge tekstualne niske.

Važno: 

 • Ove funkcije možda nisu dostupne na svim jezicima.

 • Funkcija FIND se koristi sa jezicima koji koriste skup znakova sa jednim bajtom (SBCS), dok se funkcija FINDB koristi sa jezicima koji koriste skup znakova sa dva bajta (DBCS). Podrazumevana jezička postavka na računaru utiče na vraćenu vrednost na sledeći način:

 • Funkcija FIND uvek računa svaki znak kao 1, bilo da je sa jednim ili sa dva bajta, bez obzira na podrazumevanu jezičku postavku.

 • Funkcija FINDB računa svaki znak sa dva bajta kao 2 kada je omogućeno uređivanje jezika koji podržava DBCS i zatim ga postavlja kao podrazumevani jezik. U suprotnom, funkcija FINDB računa svaki znak kao 1.

Jezici koji podržavaju DBCS obuhvataju japanski, kineski (pojednostavljeni), kineski (tradicionalni) i korejski.

Sintaksa

FIND(pronalaženje_teksta, u_okviru_teksta, [početni_broj])

FINDB(pronalaženje_teksta, u_okviru_teksta, [početni_broj])

Sintaksa funkcija FIND i FINDB ima sledeće argumente:

 • Pronalaženje_teksta    Obavezno. Tekst koji želite da pronađete.

 • U_okviru_teksta    Obavezno. Tekst koji sadrži tekst koji želite da pronađete.

 • Početni_broj    Opcionalno. Navodi znak od kojeg ćete započeti pretragu. Prvi znak u parametru u_okviru_teksta jeste znak broj 1. Ako izostavite parametar početni_broj, pretpostavlja se da je njegova vrednost 1.

Napomene

 • Funkcije FIND i FINDB razlikuju mala i velika slova i ne dozvoljavaju džoker znakove. Ako ne želite da koristite pretragu koja razlikuje mala i velika slova ili želite da koristite džoker znakove, možete da koristite funkcije SEARCH i SEARCHB.

 • Ako je parametar pronalaženje_teksta „“ (prazan tekst), funkcija FIND se podudara sa prvim znakom u niski za pretragu (to jest, sa znakom pod brojem početni_broj ili 1).

 • Parametar pronalaženje_teksta ne može da sadrži džoker znakove.

 • Ako find_text pojavljuje u programu within_text, funkcije FIND i FINDB vraćaju #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako start_num veća od nule, funkcije FIND i FINDB vraćaju #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako start_num veća od dužine within_text, funkcije FIND i FINDB vraćaju #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Koristite argument početni_broj da biste preskočili više znakova. Ako koristite funkciju FIND kao primer, pretpostavimo da radite sa tekstualnom niskom "AYF0093. YoungMensApparel". Da biste pronašli broj prvog "Y" u opisnom delu tekstualne niske, postavite vrednost start_num na 8 kako se deo teksta sa serijskim brojem ne bi pretražujao. Funkcija FIND počinje znakom 8, pronala find_text na sledećem znaku i daje broj 9. Funkcija FIND uvek vraća broj znakova od početka within_text, računajući znakove koje preskačete ako je start_num veće od 1.

Primeri

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

Mirjana Marković

Formula

Opis

Rezultat

=FIND("M",A2)

Položaj prvog slova "M" u ćeliji A2

1

=FIND("m",A2)

Položaj prvog slova "M" u ćeliji A2

6

=FIND("M",A2,3)

Položaj prvog slova „M“ u ćeliji A2, počevši od trećeg znaka

8

Primer 2

Podaci

Keramički izolatori #124-TD45-87

Bakarni kalemi #12-671-6772

Različiti otpornici #116010

Formula

Opis (rezultat)

Rezultat

=MID(A2,1,FIND(" #",A2,1)-1)

Izdvaja tekst sa pozicije 1 na poziciju „#“ ćeliji A2 (Keramički izolatori)

Keramički izolatori

=MID(A3,1,FIND(" #",A3,1)-1)

Izdvaja tekst sa pozicije 1 na poziciju „#“ u ćeliji A3 (Bakarni kalemi)

Bakarni kalemi

=MID(A4,1,FIND(" #",A4,1)-1)

Izdvaja tekst sa pozicije 1 na poziciju „#“ u ćeliji A4 (Različiti otpornici)

Različiti otpornici

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×