Izračunava ili predviđa buduću vrednost na osnovu postojećih (istorijskih) vrednosti korišćenjem AAA verzije algoritma eksponencijalnog uglačavanja (ETS). Predviđena vrednost je nastavak istorijskih vrednosti u navedenom ciljanom datumu, što bi trebalo da bude nastavak vremenske ose. Ovu funkciju možete koristiti za predviđanje buduće prodaje, potrebnih zaliha ili trendova potrošnje.

Za ovu funkciju je neophodno da vremenska osa bude organizovana sa nepromenljivim korakom između različitih tačaka. Na primer, to može da bude mesečna vremenska osa sa vrednostima za svaki prvi dan u mesecu, godišnja vremenska osa ili vremenska osa sa numeričkim indeksima. Za ovaj tip vremenske ose je veoma korisno skupiti neobrađene detaljne podatke pre primene predviđanja, što dovodi do preciznijih rezultata predviđanja.

Sintaksa

FORECAST.ETS(ciljni_datum, vrednosti, vremenskaosa, [sezonalnost], [kompletiranje_podataka], [skupljanje])

Sintaksa funkcije FORECAST.ETS ima sledeće argumente:

  • Ciljni_datum    Obavezno. Tačka podataka za koju želite da predvidite vrednost. Ciljni datum može da bude datum/vreme ili numerička vrednost. Ako je ciljni datum hronološki pre kraja istorijske vremenske ose, FORECAST.ETS vraća #NUM! grešku.

  • Vrednosti    Obavezno. Vrednosti su istorijske vrednosti za koje želite da predvidite sledeće tačke.

  • Vremenska osa    Obavezna. Nezavisan niz ili opseg numeričkih podataka. Između datuma na vremenskoj osi mora da postoji dosledan korak koji ne može da bude nula. Nije neophodno da vremenska osa bude sortirana jer će je FORECAST.ETS implicitno sortirati za izračunavanja. Ako u datoj vremenskoj osi ne može da se identifikuje nepromenljiv korak, Forecast.ETS vraća #NUM! grešku. Ako vremenska osa sadrži duplirane vrednosti, FORECAST.ETS vraća #NUM! grešku. Ako opsezi vremenske ose i vrednosti nisu iste veličine, FORECAST.ETS vraća grešku #N/A.

  • Sezonalnost     Opcionalno. Numerička vrednost. Podrazumevana vrednost 1 znači da Excel automatski prepoznaje sezonalnost za predviđanje i koristi pozitivne, cele brojeve za dužinu sezonskog uzorka. 0 ukazuje na to da nema sezonalnosti, što znači da je predviđanje linearno. Pozitivni celi brojevi ukazuju algoritmu da kao sezonalnost koristi uzorke te dužine. Za bilo koju drugu vrednost FORECAST.ETS vraća #NUM! grešku.

    Maksimalna podržana sezonalnost je 8760 (broj sati u godini). Svaka sezonalnost iznad tog broja imaće za posledicu grešku #VALUE!.

  • Kompletiranje podataka    Opcionalno. ForECAST iako vremenska linija zahteva neprestaan korak između tačaka podataka. ETS podržava do 30% podataka koji nedostaju i automatski ih prilagođava. 0 će ukazati algoritmu da tačke koje nedostaju računa kao nule. Podrazumevana vrednost 1 uračunava tačke koje nedostaju tako što ih popunjava prosečnim vrednostima susednih tačaka.

  • Agregacija    Opcionalno. Iako vremenska osa zahteva nepromenljiv korak između tačaka podataka, FORECAST.ETS će skupiti više tačaka koje imaju istu vremensku oznaku. Parametar skupljanja je numerička vrednost koja ukazuje na to koji metod se koristi za skupljanje više vrednosti sa istom vremenskom oznakom. Podrazumevana vrednost 0 koristiće funkciju AVERAGE, dok su druge opcije SUM, COUNT, COUNTA, MIN, MAX i MEDIAN.

Funkcije predviđanja (referenca)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×