Vraća dužinu obrasca koji se ponavlja a koji Excel otkriva za navedenu grupu vremena. Funkcija FORECAST.ETS.Seasonality može se koristiti posle funkcije FORECAST.ETS kako bi identifikovala koja je automatska sezonalnost otkrivena i korišćena u funkciji FORECAST.ETS. Iako može da se koristi nezavisno od funkcije FORECAST.ETS, ove funkcije su povezane pošto je sezonalnost prepoznata u ovoj funkciji identična onoj koju koristi FORECAST.ETS, s obzirom na iste ulazne parametre koji utiču na kompletiranje podataka.

Sintaksa

FORECAST.ETS.SEASONALITY(vrednosti, vremenskaosa, [kompletiranje_podataka], [agregacija])

Sintaksa funkcije FORECAST.ETS.SEASONALITY ima sledeće argumente:

  • Vrednosti    Obavezno. Vrednosti su istorijske vrednosti za koje želite da predvidite sledeće tačke.

  • Vremenska osa    Obavezna. Nezavisan niz ili opseg numeričkih podataka. Između datuma na vremenskoj osi mora da postoji dosledan korak koji ne može da bude nula. Nije neophodno da vremenska osa bude sortirana jer će je FORECAST.ETS.SEASONALITY implicitno sortirati za izračunavanja. Ako u datoj vremenskoj osi ne može da se identifikuje nepromenljiv korak, FORECAST.ETS.SEASONALITY vraća #NUM! grešku. Ako vremenska osa sadrži duplirane vrednosti, FORECAST.ETS.SEASONALITY vraća #VALUE! grešku. Ako opsezi vremenske ose i vrednosti nisu iste veličine, FORECAST.ETS.SEASONALITY vraća grešku #N/A.

  • Kompletiranje podataka    Opcionalno. ForECAST iako vremenska linija zahteva neprestaan korak između tačaka podataka. ETS. SEASONALITY podržava do 30% podataka koji nedostaju i automatski ih prilagođava. 0 će ukazati algoritmu da tačke koje nedostaju računa kao nule. Podrazumevana vrednost 1 uračunava tačke koje nedostaju tako što ih popunjava prosečnim vrednostima susednih tačaka.

  • Agregacija    Opcionalno. Iako vremenska osa zahteva nepromenljiv korak između tačaka podataka, FORECAST.ETS.SEASONALITY agregira više tačaka koje imaju istu vremensku oznaku. Parametar agregacije je numerička vrednost koja ukazuje na to koji metod se koristi za agregiranje više vrednosti sa istom vremenskom oznakom. Podrazumevana vrednost 0 koristi funkciju AVERAGE, dok su druge opcije SUM, COUNT, COUNTA, MIN, MAX i MEDIAN.

Preuzimanje uzorka radne sveske

Kliknite na ovu vezu da biste preuzeli radnu svesku sa primerima Excel funkcije FORECAST.ETS

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Funkcije predviđanja (referenca)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×