Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije AVERAGEA u programu Microsoft Excel.

Opis

Izračunava prosek (aritmetičku sredinu) vrednosti na listi argumenata.

Sintaksa

AVERAGEA(vrednost1, [vrednost2], ...)

Sintaksa funkcije AVERAGEA ima sledeće argumente:

 • Vrednost1, vrednost2, ...    Argument vrednost1 je obavezan, a naredne vrednosti su opcionalne. Ćelije od 1 do 255, opsezi ćelija ili vrednosti za koje želite da izračunate prosek.

Primedbe

 • Argumenti mogu biti brojevi, imena, nizovi, reference koje sadrže brojeve, tekstualne reprezentacije brojeva ili logičke vrednosti u referenci, poput TRUE i FALSE.

 • Računaju se logičke vrednosti i tekstualni prikazi brojeva koje otkucate direktno u list argumenata.

 • Argumenti koji sadrže vrednost TRUE procenjuju se kao 1, a argumenti koji sadrže vrednost FALSE procenjuju se kao 0 (nula).

 • Niz argumenata reference koji sadrži tekst procenjuje se kao 0 (nula). Prazan tekst („“) procenjuje se kao 0 (nula).

 • Ako je argument niz ili referenca, koriste se samo vrednosti u tom nizu ili referenci. Prazne ćelije i tekstualne vrednosti u nizu ili referenci se zanemaruju.

 • Argumenti sa vrednošću greške ili tekst koji ne može da se prevede u brojeve dovode do pojave grešaka.

 • Ako ne želite da uključite logičke vrednosti i tekstualne prikaze brojeva u referencu kao deo proračuna, koristite funkciju AVERAGE.

Napomena: Funkcija AVERAGEA meri centralnu tendenciju, koja predstavlja centralno mesto grupe brojeva u statističkoj raspodeli. Tri najčešće mere centralne tendencije jesu:

 • Prosek     daje aritmetičku sredinu, a izračunava se tako što se zbir brojeva iz neke grupe podeli sa njihovim ukupnim brojem. Na primer, aritmetička sredina brojeva 2, 3, 3, 5, 7 i 10 je 30 podeljeno sa 6, tj. 5.

 • Medijana     daje središnji broj grupe brojeva, što znači da polovina brojeva ima vrednosti koje su veće od srednje, a polovina ima vrednosti koje su manje od nje. Na primer, srednja vrednost brojeva 2, 3, 3, 5, 7, i 10 je broj 4.

 • Modus     tj. broj koji se najčešće javlja u grupi brojeva. Na primer, modus brojeva 2, 3, 3, 5, 7 i 10 je broj 3.

Ove tri mere centralne tendencije imaju jednaku vrednost za simetričnu raspodelu brojeva u grupi. Za asimetričnu raspodelu brojeva u grupi one mogu biti različite.

Savet: Kada izračunavate prosek ćelija, imajte u vidu razliku između praznih ćelija i onih koje sadrže vrednost nula, posebno ako ste u Excel aplikaciji za računare, u dijalogu Excel opcije opozvali izbor u polju za potvrdu Prikaži nulu u ćelijama koje imaju vrednost nula. Kada je izabrana ova opcija, prazne ćelije se ne broje, a vrednosti nula se broje.

Da biste pronašli polje za potvrdu Prikaži nulu u ćelijama koje imaju vrednost nula:

 • Na kartici Datoteka izaberite stavku Opcije, a zatim u okviru kategorije Više opcija pogledajte odeljak Opcije prikaza za ovaj radni list.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

10

7

9

2

Nije dostupno

Formula

Opis

Rezultat

=AVERAGEA(A2:A6)

Prosek navedenih brojeva i teksta „Nedostupan“. Pri računanju koristi se i ćelija sa tekstom „Nedostupan“.

5,6

=AVERAGEA(A2:A5,A7)

Prosek navedenih brojeva i prazna ćelija.

5,6

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×