Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije AVERAGEA u programu Microsoft Excel.

Opis

Izračunava prosek (aritmetičku sredinu) vrednosti na listi argumenata.

Sintaksa

AVERAGEA(vrednost1, [vrednost2], ...)

Sintaksa funkcije AVERAGEA ima sledeće argumente:

 • Vrednost1, vrednost2, ...    Argument vrednost1 je obavezan, a naredne vrednosti su opcionalne. Ćelije od 1 do 255, opsezi ćelija ili vrednosti za koje želite da izračunate prosek.

Primedbe

 • Argumenti mogu biti brojevi, imena, nizovi, reference koje sadrže brojeve, tekstualne reprezentacije brojeva ili logičke vrednosti u referenci, poput TRUE i FALSE.

 • Računaju se logičke vrednosti i tekstualni prikazi brojeva koje otkucate direktno u list argumenata.

 • Argumenti koji sadrže vrednost TRUE procenjuju se kao 1, a argumenti koji sadrže vrednost FALSE procenjuju se kao 0 (nula).

 • Niz argumenata reference koji sadrži tekst procenjuje se kao 0 (nula). Prazan tekst („“) procenjuje se kao 0 (nula).

 • Ako je argument niz ili referenca, koriste se samo vrednosti u tom nizu ili referenci. Prazne ćelije i tekstualne vrednosti u nizu ili referenci se zanemaruju.

 • Argumenti sa vrednošću greške ili tekst koji ne može da se prevede u brojeve dovode do pojave grešaka.

 • Ako ne želite da uključite logičke vrednosti i tekstualne prikaze brojeva u referencu kao deo proračuna, koristite funkciju AVERAGE.

Napomena: Funkcija AVERAGEA meri centralnu tendenciju, koja predstavlja centralno mesto grupe brojeva u statističkoj raspodeli. Tri najčešće mere centralne tendencije jesu:

 • Prosek     daje aritmetičku sredinu, a izračunava se tako što se zbir brojeva iz neke grupe podeli sa njihovim ukupnim brojem. Na primer, aritmetička sredina brojeva 2, 3, 3, 5, 7 i 10 je 30 podeljeno sa 6, tj. 5.

 • Medijana     daje središnji broj grupe brojeva, što znači da polovina brojeva ima vrednosti koje su veće od srednje, a polovina ima vrednosti koje su manje od nje. Na primer, srednja vrednost brojeva 2, 3, 3, 5, 7, i 10 je broj 4.

 • Modus     tj. broj koji se najčešće javlja u grupi brojeva. Na primer, modus brojeva 2, 3, 3, 5, 7 i 10 je broj 3.

Ove tri mere centralne tendencije imaju jednaku vrednost za simetričnu raspodelu brojeva u grupi. Za asimetričnu raspodelu brojeva u grupi one mogu biti različite.

Savet: Kada izračunavate prosek ćelija, imajte u vidu razliku između praznih ćelija i onih koje sadrže vrednost nula, posebno ako ste u Excel aplikaciji za računare, u dijalogu Excel opcije opozvali izbor u polju za potvrdu Prikaži nulu u ćelijama koje imaju vrednost nula. Kada je izabrana ova opcija, prazne ćelije se ne broje, a vrednosti nula se broje.

Da biste pronašli polje za potvrdu Prikaži nulu u ćelijama koje imaju vrednost nula:

 • Na kartici Datoteka izaberite stavku Opcije, a zatim u okviru kategorije Više opcija pogledajte odeljak Opcije prikaza za ovaj radni list.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

10

7

9

2

Nije dostupno

Formula

Opis

Rezultat

=AVERAGEA(A2:A6)

Prosek navedenih brojeva i teksta „Nedostupan“. Pri računanju koristi se i ćelija sa tekstom „Nedostupan“.

5,6

=AVERAGEA(A2:A5,A7)

Prosek navedenih brojeva i prazna ćelija.

5,6

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×