Vraća inverznu desnu verovatnoću za hi-kvadratnu distribuciju. Ako je parametar verovatnoća = CHIDIST(x;...), onda je CHIINV(verovatnoća;...) = x. Ovu funkciju koristite za upoređivanje posmatranih rezultata sa očekivanima da biste utvrdili da li je vaša originalna hipoteza tačna.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija CHISQ.INV i Funkcija CHISQ.INV.RT.

Sintaksa

CHIINV(verovatnoća,step_slobode)

Sintaksa funkcije CHIINV ima sledeće argumente:

  • Verovatnoća     Obavezno. Verovatnoća u vezi sa hi-kvadratnom distribucijom.

  • Step_slobode     Obavezno. Broj stepeni slobode.

Primedbe

  • Ako jedan od argumenata nije broj, CHIINV #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je < 0 ili je verovatnoća > 1, funkcija CHIINV vraća vrednost #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako parametar step_slobode nije ceo broj, zaokružuje se.

  • Ako deg_freedom < 1, chiINV vraća #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Kada je data vrednost verovatnoće, funkcija CHIINV traži vrednost x kao što je CHIDIST(x, step_slobode) = verovatnoća. Prema tome, preciznost funkcije CHIINV zavisi od preciznosti funkcije CHIDIST. Funkcija CHIINV koristi iterativnu tehniku pretraživanja. Ako pretraga nije objedinjena nakon 100 ponavljanja, funkcija vraća vrednost greške #N/A.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

0,050001

Verovatnoća povezana sa hi-kvadrat raspodelom

10

Stepeni slobode

Formula

Opis

Rezultat

=CHIINV(A2;A3)

Daje inverznu jednostranu verovatnoću za hi-kvadrat raspodelu.

18,306973

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×