Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije CLEAN u programu Microsoft Excel.

Opis

Uklanja iz teksta sve znakove koji ne mogu da se štampaju. Koristite funkciju CLEAN u tekstu koji je uvezen iz drugih aplikacija i sadrži znakove koji se ne mogu štampati pod vašim operativnim sistemom. Na primer, možete da koristite CLEAN za uklanjanje nekog računarskog znaka nižeg nivoa koji se često nalazi na početku i na kraju datoteka sa podacima i ne mogu se štampati.

Važno: Funkcija CLEAN je dizajnirana da ukloni prva 32 znaka koji se neće štampati u 7-bitnom ASCII kodu (vrednosti od 0 do 31) iz teksta. U skupu unikod znakova postoje dodatni znakovi koji se neće štampati (vrednosti 127, 129, 141, 143, 144 i 157). Funkcija CLEAN, sama po sebi, ne uklanja ove dodatne znakove koji se neće štampati. Primer uklanjanja ovih dodatnih znakova koji se ne mogu odštampati iz teksta možete da vidite u poslednjih deset načina za čišćenje podataka.

Sintaksa

CLEAN(tekst)

Sintaksa funkcije CLEAN ima sledeće argumente:

  • Tekst    Obavezno. Svaka informacija na radnom listu iz koje želite da uklonite znakove koji se ne mogu štampati.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

=CHAR(9)&"Mesečni izveštaj"&CHAR(10)

Formula

Opis

Rezultat

=CLEAN(A2)

Uklanja znakove koji se ne mogu štampati, CHAR(9) i CHAR(10), iz tekstualne niske u ćeliji A2.

Mesečni izveštaj

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×