Funkcija CUBEVALUE

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije CUBEVALUE u programu Microsoft Excel.

Opis

Rezultat ove funkcije je ukupna vrednost iz kocke.

Sintaksa

CUBEVALUE(veza, [član_izraza1], [član_izraza2], …)

Sintaksa funkcije CUBEVALUE ima sledeće argumente:

 • Veza    Obavezno. Tekstualna niska koja sadrži ime veze sa kockom.

 • Član_izraza    Opcionalno. Tekstualna niska višedimenzionalnog izraza (MDX) koji kao rezultat daje član ili kombinaciju u kocki. Osim toga, argument član_izraza može biti i skup definisan pomoću funkcije CUBESET. Koristite argument član_izraza kao sredstvo za sečenje pomoću koga ćete definisati deo kocke za koji se izračunava ukupna vrednost. Ako u argumentu član_izraza nije navedena nijedna mera, koristiće se podrazumevana mera za tu kocku.

Primedbe

 • Kada se funkcija CUBEVALUE izračunava, u ćeliji se, pre preuzimanja svih podataka, privremeno prikazuje poruka "#GETTING_DATA…".

 • Ako se za argument član_izraza koristi referenca na ćeliju koja sadrži funkciju kocke, tada se u argumentu član_izraza koristi MDX izraz za stavku u ćeliji na koju se upućuje, a ne vrednost prikazana u toj ćeliji.

 • Ako ime veze nije važeća veza radne sveske uskladištena u radnoj svesci, CUBEVALUE vraća #NAME? ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume. Ako server za analitiku na mreži (OLAP) nije pokrenut, nije dostupan ili vraća poruku o grešci, CUBEVALUE vraća #NAME? ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je bar jedan element unutar kombinacije nevažeći, funkcija CUBEVALUE vraća #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Funkcija CUBEVALUE kao rezultat vraća grešku #N/A u sledećim slučajevima:

  • Sintaksa argumenta član_izraza je netačna.

  • Član određen argumentom član_izraza ne postoji u kocki.

  • Kombinacija nije važeća zato što nema preseka navedenih vrednosti. (Do ovoga može doći kada postoji više elemenata iz iste hijerarhije.)

  • Skup sadrži bar jedan član čija se dimenzija razlikuje od dimenzije ostalih članova.

  • CUBEVALUE može da vrati vrednost greške #N/A ako u izvedenoj tabeli pozivate objekat zasnovan na sesiji, kao što je izračunati član ili postavljen, u izvedenoj tabeli prilikom deljenja veze i ta izvedena tabela se briše ili konvertujete izvedena tabela u formule. (Na kartici Opcije , u grupi Alatke kliknite na dugme OLAP alatke, a zatim izaberite stavku Konvertuj u formule.)

Problem: vrednosti se konvertuju u niske dužine 0

Ako ćelija nema podatke u programu Excel, zato što ga niste promenili ili ste izbrisali sadržaj, ćelija sadrži praznu vrednost. U mnogim sistemima podataka, prazna vrednost se zove "null". Prazna ili vrednost NULL doslovno znači "nema vrednosti". Međutim, formula nikada ne može da vrati praznu nisku ili vrednost NULL. Formula uvek vraća jednu od tri vrednosti: numerička vrednost; tekstualna vrednost, koja može da bude niska nulte dužine ili vrednost greške, na primer #NUM! ili #VALUE.

Ako formula sadrži funkciju CUBEVALUE povezanu sa OLAP bazom podataka na mreži (OLAP) i upit za ovu bazu podataka, rezultat je "null", Excel će konvertovati ovu vrednost NULL u nisku nulte dužine, čak i ako će formula u suprotnom vratiti broj vrednosti. To može dovesti do situacije u kojoj opseg ćelija sadrži kombinaciju numeričkih vrednosti i vrednosti niske nulte dužine, a ova situacija može da utiče na rezultate drugih formula koje se odnose na taj opseg ćelija. Na primer, ako a1 i a3 sadrže brojeve, a a2 sadrži formulu sa funkcijom CUBEVALUE koja daje nisku nulte dužine, sledeća formula vraća #VALUE! greške

=A1+A2+A3

Da biste to sprečili, pomoću funkcije ISTEXT možete da ispitate da li se pojavljuje niska dužine 0, a pomoću funkcije IF takve niske možete da zamenite sa vrednošću 0 (nula), kao što je prikazano u sledećem primeru:

=IF(ISTEXT(A1),0,A1)+IF(ISTEXT(A2),0,A2)+IF(ISTEXT(A3),0,A3)

Druga mogućnost je da funkciju CUBEVALUE ugnezdite u funkciju IF čiji je rezultat vrednost 0 ako funkcija CUBEVALUE kao rezultat daje nisku dužine 0, kao što je prikazano u sledećem primeru:

=IF (CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]","[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]")=""; 0; CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]";"[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]"))

Imajte u vidu da za funkcija SUM nije neophodno testiranje pojavljivanja niske dužine 0 zato što se prilikom izračunavanja rezultata automatski zanemaruju niske dužine 0.

Primeri

=CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]";"[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]")

=CUBEVALUE($A$1;"[Mere].[Profit]";D$12;$A23)

=CUBEVALUE("Prodaja";$B$7;D$12;$A23)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×