Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije CUBEVALUE u programu Microsoft Excel.

Opis

Rezultat ove funkcije je ukupna vrednost iz kocke.

Sintaksa

CUBEVALUE(veza, [član_izraza1], [član_izraza2], …)

Sintaksa funkcije CUBEVALUE ima sledeće argumente:

 • Veza    Obavezno. Tekstualna niska koja sadrži ime veze sa kockom.

 • Član_izraza    Opcionalno. Tekstualna niska višedimenzionalnog izraza (MDX) koji kao rezultat daje član ili kombinaciju u kocki. Osim toga, argument član_izraza može biti i skup definisan pomoću funkcije CUBESET. Koristite argument član_izraza kao sredstvo za sečenje pomoću koga ćete definisati deo kocke za koji se izračunava ukupna vrednost. Ako u argumentu član_izraza nije navedena nijedna mera, koristiće se podrazumevana mera za tu kocku.

Primedbe

 • Kada se funkcija CUBEVALUE izračunava, u ćeliji se, pre preuzimanja svih podataka, privremeno prikazuje poruka "#GETTING_DATA…".

 • Ako se za argument član_izraza koristi referenca na ćeliju koja sadrži funkciju kocke, tada se u argumentu član_izraza koristi MDX izraz za stavku u ćeliji na koju se upućuje, a ne vrednost prikazana u toj ćeliji.

 • Ako ime veze nije važeća veza radne sveske uskladištena u radnoj svesci, funkcija CUBEVALUE vraća #NAME? ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume. Ako OLAP server nije pokrenut, nije dostupan ili vraća poruku o grešci, funkcija CUBEVALUE vraća #NAME? ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je bar jedan element u kombinaciji nevažeći, funkcija CUBEVALUE vraća #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Funkcija CUBEVALUE kao rezultat vraća grešku #N/A u sledećim slučajevima:

  • Sintaksa argumenta član_izraza je netačna.

  • Član određen argumentom član_izraza ne postoji u kocki.

  • Kombinacija nije važeća zato što nema preseka navedenih vrednosti. (Do ovoga može doći kada postoji više elemenata iz iste hijerarhije.)

  • Skup sadrži bar jedan član čija se dimenzija razlikuje od dimenzije ostalih članova.

  • Funkcija CUBEVALUE može vratiti grešku #N/A ako u izvedenoj tabeli prilikom deljenja veze ukažete na objekat zasnovan na sesiji, kao što je izračunati član ili imenovani skup, a ta izvedena tabela će biti izbrisana ili konvertovana u formule. (Na kartici Opcije , u grupi Alatke izaberite stavku OLAP alatke, a zatim izaberite stavku Konvertuj u formule.)

Problem: vrednosti se konvertuju u niske dužine 0

U programu Excel, ako ćelija nema podatke zato što ih niste menjali ili ste izbrisali sadržaj, ćelija sadrži praznu vrednost. U mnogim sistemima baze podataka prazna vrednost se zove Prazna vrednost. Prazna ili prazna vrednost bukvalno znači "Bez vrednosti". Međutim, formula nikada ne može da vrati praznu nisku ili vrednost Null. Formula uvek daje jednu od tri vrednosti: brojčanu vrednost; tekstualnu vrednost, koja može biti niska nulte dužine ili vrednost greške, kao što je #NUM! ili #VALUE.

Ako formula sadrži funkciju CUBEVALUE povezanu sa bazom podataka analitičke obrade podataka na mreži (OLAP) i upitom u ovoj bazi podataka dobije vrednost Null, Excel konvertuje ovu vrednost Null u nisku nulte dužine, čak i ako bi formula u suprotnom dala brojčanu vrednost. To može dovesti do situacije u kojoj opseg ćelija sadrži kombinaciju numeričkih vrednosti niske i niske nulte dužine, a ova situacija može da utiče na rezultate drugih formula koje upućuju na taj opseg ćelija. Na primer, ako A1 i A3 sadrže brojeve, a A2 sadrži formulu sa funkcijom CUBEVALUE koja daje nisku nulte dužine, sledeća formula bi dala #VALUE! Greška:

=A1+A2+A3

Da biste to sprečili, pomoću funkcije ISTEXT možete da ispitate da li se pojavljuje niska dužine 0, a pomoću funkcije IF takve niske možete da zamenite sa vrednošću 0 (nula), kao što je prikazano u sledećem primeru:

=IF(ISTEXT(A1),0,A1)+IF(ISTEXT(A2),0,A2)+IF(ISTEXT(A3),0,A3)

Druga mogućnost je da funkciju CUBEVALUE ugnezdite u funkciju IF čiji je rezultat vrednost 0 ako funkcija CUBEVALUE kao rezultat daje nisku dužine 0, kao što je prikazano u sledećem primeru:

=IF (CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]","[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]")=""; 0; CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]";"[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]"))

Imajte u vidu da za funkcija SUM nije neophodno testiranje pojavljivanja niske dužine 0 zato što se prilikom izračunavanja rezultata automatski zanemaruju niske dužine 0.

Primeri

=CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]";"[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]")

=CUBEVALUE($A$1;"[Mere].[Profit]";D$12;$A23)

=CUBEVALUE("Prodaja";$B$7;D$12;$A23)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×