Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Daje inverznu vrednost (desne) F raspodele verovatnoće. Ako je p = FDIST(x,...), onda je FINV(p,...) = x.

F raspodela može da se koristi u F-testu koji poredi stepen promenljivosti u dva skupa podataka. Na primer, možete da analizirate raspodelu prihoda u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi da biste odredili da li ove dve države imaju sličan stepen raznovrsnosti prihoda.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija F.INV i Funkcija F.INV.RT.

Sintaksa

FINV(verovatnoća,step_slobod1,step_slobode2)

Sintaksa funkcije FINV ima sledeće argumente:

  • Verovatnoća     Obavezno. Verovatnoća povezana sa F kumulativnom raspodelom.

  • Step_slobode1     Obavezno. Stepen slobode brojioca.

  • Step_slobode2     Obavezno. Stepen slobode imenioca.

Primedbe

  • Ako neki od argumenata nije broj, funkcija FINV daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je verovatnoća < 0 ili je > 1, FINV daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako parametri step_slobode1 ili step_slobode2 nisu ceo broj, zaokružuju se.

  • Ako deg_freedom1 < 1 ili deg_freedom1 ≥ 10^10, finV daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je parametar step_slobode2 < 1 ili je step_slobode2 ? 10^10, funkcija FINV daje vrednost greške #NUM!.

FINV se može koristiti za dobijanje kritičnih vrednosti F raspodele. Na primer, izlaz u ANOVA računanju često uključuje podatke za F statistiku, F verovatnoću i F kritične vrednosti na 0,05 nivoa važnosti. Upotrebite nivo važnosti kao argument verovatnoće za FINV da biste dobili kritičnu vrednost F.

Kada je data vrednost verovatnoće, funkcija FINV traži vrednost x kao što je FDIST(x, step_slobode1, step_slobode2) = verovatnoća. Prema tome, preciznost funkcije FINV zavisi od preciznosti funkcije FDIST. Funkcija FINV koristi iterativnu tehniku pretraživanja. Ako pretraga nije objedinjena nakon 100 ponavljanja, funkcija daje vrednost greške #N/A.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

Opis

0,01

Verovatnoća povezana sa F kumulativnom raspodelom

6

Stepen slobode brojioca

4

Stepen slobode imenioca

Formula

Opis

Rezultat

=FINV(A2,A3,A4)

Inverzna F raspodela verovatnoće za gorenavedene pojmove

15,206865

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×