Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Funkcija IIf

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Vraća jedan od dva dela, u zavisnosti od rezultata provere izraz.

Funkciju IIf možete da koristite na svim mestima na kojima možete da koristite izraze. Funkciju IIf koristite kako biste utvrdili da li je drugi izraz tačan ili netačan. Ako je izraz tačan, funkcija IIf vraća jednu vrednost; ako je netačan, funkcija IIfvraća drugu. Vrednosti koje će funkcija IIf vraćati navodite sami.

Pogledajte neke primere

Sintaksa

IIf ( izraz , tačnideo , netačnideo )

Sintaksa funkcije IIf ima sledeće argumente:

Argument

Opis

izraz

Obavezno. Izraz koji želite da proverite.

tačandeo

Obavezno. Vraćena vrednost ili izraz ako izraz ima vrednost True.

netačnideo

Obavezno. Vraćena vrednost ili izraz ako izraz ima vrednost False.


Primedbe

Funkcija IIf uvek proverava i tačandeo i netačandeo, iako vraća samo jedan od njih. Zbog toga treba da pazite na neželjene sporedne efekte. Na primer, ako je kad se proverava netačandeo rezultat greška deljenja sa nulom, greška će se pojaviti čak i ako izraz ima vrednost Tačno.

Primeri

Korišćenje funkcije IIf u obrascu ili izveštaju    Pretpostavimo da imate tabelu „Kupci“ koja sadrži polje po imenu „DržavaRegion“. U obrascu želite da označite da li je prvi jezik kontakta italijanski. Možete da dodate kontrolu i upotrebite funkciju IIf u njenom svojstvu Izvor kontrole na sledeći način:

=IIf([DržavaRegion]=“Italija“, “Italijanski“, “Neki drugi jezik“)

Kada taj obrazac otvorite u prikazu obrasca, kontrola prikazuje „Italijanski“ kad god je vrednost u polju DržavaRegion jednaka „Italija“, a „Neki drugi jezik“ kad god u polju DržavaRegion stoji neka druga vrednost.

Korišćenje funkcije IIf u složenim izrazima    Možete da upotrebite bilo koji izraz kao bilo koji deo iskaza IIf. Takođe možete da „ugnežđujete“ izraze IIf, što omogućava da proveravate niz zavisnih izraza. Da biste nastavili sa prethodnim primerom, možete da testirate nekoliko različitih vrednosti u polju DržavaRegion i zatim prikažete odgovarajući jezik, u zavisnosti od vrednosti koja postoji:

=IIf([DržavaRegion]="Italija", "Italijanski", IIf([DržavaRegion]="Francuska", "Francuski", IIf([DržavaRegion]="Nemačka", "Nemački", "Neki drugi jezik")))

Tekst „Neki drugi jezik“ je argument netačandeo najdublje funkcije IIf. Pošto je svaka ugnežđena funkcija IIf argument netačandeo funkcije IIf koja se sadrži, tekst „Neki drugi jezik“ se vraća samo ako svi argumenti izraz svih funkcijaIIf prilikom proveravanja daju vrednost „Netačno“.

U drugom primeru pretpostavimo da radite u biblioteci. Baza podataka biblioteke sadrži tabelu po imenu „Odjave“ koja sadrži polje „Krajnji rok“ sa datumom kada određena knjiga treba da bude vraćena. Možete da napravite obrazac koji ukazuje na status odjavljene stavke u kontroli korišćenjem funkcije IIf u svojstvu Izvor kontrole te kontrole, na ovaj način:

=IIf([Krajnji rok]<Date(),"PREKORAČEN ROK",IIf([Krajnji rok]=Date(),"Rok je danas","Još nije rok"))

Kad otvorite obrazac u prikazu obrasca, kontrola prikazuje „PREKORAČEN ROK“ ako je vrednost „Krajnji rok“ manja od trenutnog datuma, „Rok je danas“ ako je jednaka i „Još nije rok“ ako je veća.

Napomena: Da biste koristili logičke operatore kao što su „I“ ili „ILI“ u argumentu izraz funkcije IIf, logičke izraze morate da smestite u funkciju Eval. Pogledajte primer tabele koji sledi.

Korišćenje funkcije IIf u upitu    

Funkcija IIf se često koristi za izradu izračunatih polja u upitima. Sintaksa je ista, osim što u upitu ispred polja morate da navedete pseudonim polja i dve tačke (:) umesto znaka jednakosti (=). Da biste upotrebili prethodni primer, upisali biste sledeće u red Polje koordinatne mreže za dizajn upita:

Jezik: IIf([DržavaRegija]="Italija", "Italijanski", "Neki drugi jezik")

U ovom slučaju, „Jezik:“ je pseudonim polja.

Za više informacija o kreiranju upita i izračunatih polja potražite u članku Kreiranje jednostavnog upita za izdvajanje.

Korišćenje funkcije IIf u VBA kodu    

Napomena: Primeri koji slede pokazuju upotrebu ove funkcije u Visual Basic for Applications (VBA) modulu. Ako vam je potrebno više informacija o radu sa VBA modulom, izaberite stavku Referenca razvojnog programera sa padajuće liste pored stavke Pretraga i unesite termine u polje za pretragu.

U ovom primeru funkcija IIf se koristi za proveravanje parametra TestirajMe procedure Proverii vraća reč „Veliko“ ako je iznos veći od 1000. U suprotnom vraća reč „Malo“.

Function CheckIt (TestMe As Integer)
CheckIt = IIf(TestMe > 1000, "Large", "Small")
End Function

Dodatni primeri

Izraz

Rezultati

=IIf([KodAerodroma]="ORD","Čikago",IIf([KodAerodroma]="ATL","Atlanta",IIf([KodAerodroma]="SEA","Sijetl","Drugo")))

Ako je [KodAerodroma] jednak „ORD“, vraća „Čikago“. U suprotnom, ako je [KodAerodroma] jednak „ATL“, vraća „Atlanta“. U suprotnom, ako je [KodAerodroma] jednak „SEA“, vraća „Sijetl“. U suprotnom vraća „Drugo“.

=IIf([DatumIsporuke]<Date(),"Isporučeno",IIf([DatumIsporuke]=Date(),"Isporučeno danas","Nije isporučeno"))

Ako je [DatumIsporuke] pre današnjeg datuma, vraća „Isporučeno“. U suprotnom, ako je [DatumIsporuke] jednak današnjem datumu, vraća „Isporučeno danas“. U suprotnom vraća „Nije isporučeno“.

=IIf([DatumKupovine]<#01.01.2008#,"Staro","Novo")

Ako je [DatumKupovine] pre 01.01.2008. vraća „Staro“. U suprotnom vraća „Novo“.

=IIf(Eval([Volti] Between 12 And 15 And [Amperi] Between 0,25 And 0,3),"U redu","Nije kalibrisano")

Ako je [Volti] između 12 i 15 a [Amperi] između 0.25 i 0.3, vraća „U redu“. U suprotnom vraća „Nije kalibrisano“.

=IIf(Eval([DržavaRegion] In ("Kanada","SAD","Meksiko")),"Severna Amerika","Drugo")

Ako je [DržavaRegion] jednako „Kanada“, „SAD“ ili „Meksiko“, vraća „Severna Amerika“. U suprotnom vraća „Drugo“.

=IIf([Prosek]>=90,"A",IIf([Prosek]>=80,"B",IIf([Prosek]>=70,"C",IIf([Prosek]>=60,"D","F"))))

Ako je [Prosek] jednak 90 ili više, vraća „A“. U suprotnom, ako je [Prosek] jednako 80 ili veće, vraća „B“. U suprotnom, ako je [Prosek] jednako 70 ili veće, vraća „C“. U suprotnom, ako je [Prosek] jednako 60 ili veće, vraća „D“. U suprotnom vraća „F“.

Napomena: Ako funkciju IIf koristite za izradu izračunatog polja u upitu, zamenite znak jednakosti (=) sa pseudonimom polja i dve tačke (:). Na primer, Status: IIf([DatumIsporuke]<Date(),"Isporučeno",IIf([DatumIsporuke]=Date(),"Isporučeno danas","Nije isporučeno"))

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×