Formule i funkcije

MATCH

Funkcija MATCH

Savet: Pokušajte da koristite funkciju nova Xmatch , poboljšanu verziju podudaranja koja radi u bilo kom smeru i podrazumevano daje tačna podudaranja, što je lakše i prikladnije za upotrebu od prethodne.

Funkcija MATCH traži određenu stavku u opseg ćelija, a zatim daje relativnu poziciju te stavke u opsegu. Na primer, ako opseg A1:A3 sadrži vrednosti 5, 25 i 38, onda formula =MATCH(25,A1:A3,0) daje broj 2 zato što je 25 druga stavka u opsegu.

Pregledač ne podržava video.

Savet: Koristite funkciju MATCH umesto neke od funkcija LOOKUP kada vam je potreban položaj stavke, a ne sama stavka. Na primer, funkciju MATCH možete upotrebiti da biste obezbedili vrednost za argument br_reda funkcije INDEX.

Sintaksa

MATCH(vrednost_za_pronalaženje, niz_za_pronalaženje, [tip_podudaranja])

Sintaksa funkcije MATCH ima sledeće argumente:

 • vrednost_za_pronalaženje    Obavezno. Vrednost koju želite da pronađete u okviru argumenta niz_za_pronalaženje. Na primer, kada tražite nečiji broj u telefonskom imeniku, koristite ime osobe kao vrednost za pretraživanje, a broj telefona je željena vrednost.

  Argument vrednost_za_pronalaženje može da bude vrednost (broj, tekst ili logička vrednost) ili referenca ćelija za broj, tekst ili logičku vrednost.

 • niz_za_pronalaženje    Obavezno. Opseg ćelija koje se pretražuju.

 • tip_podudaranja    Opcionalno. Broj -1, 0 ili 1. Argument tip_podudaranja određuje kako će Excel podudarati vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje sa vrednostima iz argumenta niz_za_pronalaženje. Podrazumevana vrednost ovog argumenta je 1.

  Sledeća tabela opisuje način na koji funkcija pronalazi vrednost na osnovu postavke u argumentu tip_podudaranja.

Tip_podudaranja

Ponašanje

1 ili izostavljeno

MATCH pronalazi najveću vrednost koja je manja od vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje ili je jednaka njoj. Vrednosti u argumentu niz_za_pronalaženje moraju biti postavljene rastućim redosledom: ...-2, -1, 0, 1, 2, ..., A-Z, FALSE, TRUE.

0

MATCH pronalazi prvu vrednost koja je potpuno jednaka vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje. Vrednosti u argumentu niz_za_pronalaženje mogu imati bilo kakav redosled.

-1

MATCH pronalazi najmanju vrednost koja je veća od vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje ili je jednaka njoj. Vrednosti u argumentu niz_za_pronalaženje moraju biti postavljene padajućim redosledom, na primer: TRUE, FALSE, Z-A... 2, 1, 0, -1, -2,..., i tako dalje.

 • MATCH daje položaj podudarane vrednosti unutar niza_za_pronalaženje, ne i samu vrednost. Na primer, MATCH (”„b, {"”„, b”„, c"}, 0) daje 2, što je relativni položaj „b” unutar niza {„a”, „b”, „c”}.

 • MATCH ne razlikuje velika i mala slova kada poredi tekstualne vrednosti.

 • Ako MATCH ne uspe da pronađe podudarnost, daje vrednost greške #N/A.

 • Ako argument tip_podudaranja ima vrednost 0, a argument vrednost_za_pronalaženje je tekst, možete da koristite džoker znakove – znak pitanja (?) i zvezdicu (*) – u argumentu vrednost_za_pronalaženje. Znak pitanja se podudara sa bilo kojim pojedinačnim znakom, a zvezdica sa bilo kojim nizom znakova. Ako želite da pronađete pravi znak pitanja ili zvezdicu, upišite znak tilda (~) ispred znaka.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Proizvod

Broj

Banane

$25

Narandže

38

Jabuke

40

Kruške

41

Formula

Opis

Rezultat

=MATCH(39,B2:B5,1)

Budući da ne postoji tačno podudaranje, dobija se položaj sledeće najniže vrednosti (38) u opsegu B2:B5.

2

=MATCH(41,B2:B5,0)

Položaj vrednosti 41 u opsegu B2:B5.

4

=MATCH(40,B2:B5,-1)

Daje grešku zato što vrednosti u opsegu B2:B5 nisu u opadajućem redosledu.

#N/A

Takođe pogledajte

Funkcija VLOOKUP

Funkcija INDEX

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×