Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Funkcija XMATCH traži navedenu stavku u nizu ili opsegu ćelija, a zatim daje relativnu poziciju stavke.

Pretpostavimo da imamo listu proizvoda u ćelijama od C3 do C7 i da želimo da utvrdimo gde se na listi nalazi proizvod iz ćelije E3. Ovde ćemo koristiti XMATCH za određivanje položaja stavke na listi.

Kao što pokazuje primer snimka ekrana, imate listu voća i želite da koristite XMATCH da biste pronašli poziciju "grožđica" na listi.

Sintaksa

Funkcija XMATCH daje relativni položaj stavke u nizu ili opsegu ćelija. 

=XMATCH(lookup_value, lookup_array, [match_mode], [search_mode])  

Argument

Opis

vrednost_za_pronalaženje

Obavezno

Vrednost za pronalaženje

niz_za_pronalaženje

Obavezno

Niz ili opseg za pretraživanje

Ne, ne, match_mode.

Opcionalno

Navedite tip podudaranja:

0 – Potpuno podudaranje (podrazumevano)

-1 - Potpuno podudaranje ili sledeća najmanja stavka

1 - Potpuno podudaranje ili sledeća najveća stavka

2 – Džoker podudaranje gde *, ?i ~ imaju posebno značenje.

Ne, ne, search_mode.

Opcionalno

Navedite tip pretrage:

1 – Search pre početka do poslednjeg (podrazumevano)

-1 – Search od poslednjeg do prvog (obrnuta pretraga).

2 – Izvršavanje binarne pretrage koja se oslanja lookup_array sortiranje rastućim redosledom . Ako nije sortirano, biće vraćeni nevažeći rezultati.  

-2 – izvršavanje binarne pretrage koja se oslanja na lookup_array sortiranja po opadajućem redosledu . Ako nije sortirano, biće vraćeni nevažeći rezultati.

Primeri

Primer 1

Tačan položaj prve fraze koja se tačno podudara ili se najbliže vrednosti "Gra" određuje se u sledećem primeru.

Formula: XMATCH(E3,C3:C7,1)

Excel tabela koja navodi različite proizvode od ćelija C3 do C7. XMATCH formula se koristi za pronalaženje pozicije u tabeli gde se tekst podudara sa "gra" (definisano u ćeliji E3). Formula daje "2" pošto se tekst "Grožđi" nalazi na poziciji dva u tabeli.

Primer 2

Broj prodavaca kvalifikovanih za bonus određen je u sledećem primeru. Da bi se otkrila najbliže stavka na listi ili potpuno podudaranje, ovo takođe koristi 1 za match_mode; međutim, pošto su podaci numerički, daje broj vrednosti. Pošto su četiri predstavnika prodaje premašila iznos bonusa u ovoj instanci, funkcija daje 4.

Formula=XMATCH(F2,C3:C9,1)

Excel tabela koja navodi imena predstavnika prodaje u ćelijama od B3 do B9 i ukupnu vrednost prodaje za svakog predstavnika u ćelijama od C3 do C9. XMATCH formula se koristi za vraćanje broja predstavnika prodaje koji ispunjavaju uslove za bonuse ako ispunjavaju prag postavljen u ćeliji F2.

Primer 3

Zatim ćemo izvršiti istovremeno vertikalno i horizontalno pronalaženje pomoću kombinacije funkcija INDEX/XMATCH/XMATCH. U ovoj instanci bismo želeli da se dobije ukupna vrednost prodaje za određenog predstavnika prodaje i mesec. Ovo je moguće uporediti sa kombinovanje metoda INDEX i MATCH , ali je potrebno manje argumenata.

Formula=INDEX(C6:E12; XMATCH(B3,B6B12), XMATCH(C3,C5:E5))

Excel tabela u kojoj su imena predstavnika prodaje navedena u ćelijama od B6 do B12, a iznosi prodaje za svakog predstavnika od meseci od januara do marta navedeni su u kolonama C, D i E. Kombinacija formule funkcija INDEX i XMATCH koristi se za vraćanje količine prodaje određenog predstavnika prodaje i meseca navedenog u ćelijama B3 i C3.

Primer 4

Pored toga, XMATCH može da se koristi za dobijanje vrednosti u okviru niza. =XMATCH(4,{5,4,3,2,1}), na primer, bi obezbedio 2 zato što je 4 druga stavka niza. Iako =XMATCH(4,5,{5,4,3,2,1},1) daje 1 u ovom slučaju potpunog podudaranja, argument match_mode (1) je konfigurisan da vrati ili tačno podudaranje ili sledeću najveću stavku, koja je 5. 

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Takođe pogledajte

XLOOKUP funkcija

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×