Sign in with Microsoft
Sign in or create an account.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i korišćenje funkcije NEGBINOMDIST u Microsoft Excel.

Opis

Daje negativnu binomnu raspodelu. NEGBINOMDIST daje verovatnoću da će se desiti broj_f nepovoljnih ishoda pre broj_s-tog povoljnog, kada je konstantna verovatnoća uspeha verovatnoća_s. Ova funkcija je slična binomnoj raspodeli, s tom razlikom što je broj povoljnih ishoda fiksiran, a broj pokušaja proizvoljan. Kao kod binomne raspodele, pretpostavlja se da su pokušaji međusobno nezavisni.

Na primer, potrebno vam je 10 osoba sa odličnim refleksima, a poznata je verovatnoća od 0,3 da kandidat poseduje ove osobine. NEGBINOMDIST izračunava verovatnoću da ćete razgovarati sa određenim brojem nezadovoljavajućih kandidata pre nego što pronađete svih deset zadovoljavajućih.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novoj funkciji potražite u članku Funkcija NEGBINOM.DIST.

Sintaksa

NEGBINOMDIST(broj_f,broj_s,verovatnoća_s)

Sintaksa funkcije NEGBINOMDIST ima sledeće argumente:

 • Broj_f     Obavezno. Broj neuspeha.

 • Broj_s     Obavezno. Broj granične vrednosti uspeha.

 • Verovatnoća_s     Obavezno. Verovatnoća uspeha.

Primedbe

 • Broj_f i broj_s se zaokružuju na cele brojeve.

 • Ako neki od argumenata nije broj, NEGBINOMDIST daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako probability_s < 0 ili je verovatnoća > 1, NEGBINOMDIST daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako number_f < 0 ili number_s < 1, NEGBINOMDIST daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Jednačina za negativnu binomnu raspodelu je:

  Equation

  gde:

  x predstavlja broj_f, r predstavlja broj_s, a p je verovatnoća_s.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

10

Broj nepovoljnih ishoda

5

Broj povoljnih ishoda koji predstavlja prag

0,25

Verovatnoća uspeha

Formula

Opis

Rezultat

=NEGBINOMDIST(A2,A3,A4)

Negativna binomna raspodela za gorenavedene uslove.

0,05504866

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×