Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

PV, jedna od finansijskih funkcija izračunava sadašnju vrednost kredita ili investicije na osnovu nepromenljive kamatne stope. Funkciju PV možete koristiti sa periodičnim, nepromenjivim uplatama (kao što je hipoteka ili drugi kredit), ili budućom vrednošću koja je cilj investicije.

Excel trener za formule

Koristite Excel trener za formule da biste pronašli sadašnju vrednost (iznos kredita) koju možete da sebi priuštite na osnovu određene mesečne rate. U isto vreme naučićete kako da koristite funkciju PV u formuli.

Ili koristite Excel trener za formule da biste pronašli trenutnu vrednost cilja finansijske investicije.

Sintaksa

PV(stopa, br_per, rata, [bud_vr], [tip])

Sintaksa funkcije PV ima sledeće argumente:

 • Stopa    Obavezno. Kamatna stopa za određeni period. Na primer, ako uzmete kredit za automobil sa godišnjom kamatnom stopom od 10 procenata i vršite mesečne otplate, vaša mesečna kamatna stopa iznosi 10%/12 ili 0,83%. U formulu kao kamatu treba da unesete 10%/12, 0,83% ili 0,0083.

 • Br_per    Obavezno. Ukupan broj rata u anuitetu. Na primer, ako ste uzeli četvorogodišnji kredit za automobil i vršite mesečne otplate, vaš dug ima 4*12 (ili 48) perioda. Za br_per u formulu treba da unesete 48.

 • Pmt    Obavezno. Rata plaćena za svaki period i ne može se menjati za anuitet. Uobičajeno je da rata uključuje glavnicu i kamatu, ali ne i druge provizije i poreze. Na primer, mesečne rate na 10.000 USD, četvorogodišnji kredit za automobil sa 12 procenata iznose 263,33 USD. Kao pmt formulu treba da unesete -263,33. Ako je argument rata izostavljen, morate da upišete argument bud_vr.

 • Fv    Opcionalno. Buduća vrednost ili gotovinski ekvivalent koji želite da ostvarite nakon otplate poslednje rate. Ako je argument bud_vr izostavljen, pretpostavlja se da je 0 (na primer, buduća vrednost kredita je 0). Na primer, ako želite da uštedite 50.000 USD da biste platili poseban projekat za 18 godina, onda je 50.000 USD buduća vrednost. Zatim možete da pretpostavite iznos kamatne stope i utvrdite koliko morate da uštedite svakog meseca. Ako se argument bud_vr izostavi, morate da navedete argument rata.

 • Tip    Opcionalno. Broj 0 ili 1 i pokazuje kada dospevaju plaćanja.

Postavite argument tip na

Ako plaćanja dospevaju

0 ili ga izostavite

Na kraju perioda

1

Na početku perioda

Primedbe

 • Uverite se da su jedinice koje ste naveli za argumente stopa i br_per ujednačene. Ako plaćate mesečne rate za četvorogodišnji kredit sa kamatnom stopom na godišnjem nivou od 12 procenata, koristite 12%/12 za argument stopa i 4*12 za br_per. Kod godišnje otplate za isti kredit, koristite 12% za argument stopa i 4 za br_per.

 • Na anuitete se primenjuju sledeće funkcije:

CUMIPMT

PPMT

CUMPRINC

PV

FV

RATE

FVSCHEDULE

XIRR

IPMT

XNPV

PMT


 • Anuitet je niz rata kredita koje se plaćaju u određenom periodu. Na primer, kredit za automobil ili hipoteka predstavljaju anuitet. Za više informacije pogledajte opis svake funkcije anuiteta.

 • U funkcijama anuiteta gotovina koju plaćate, kao što je depozit za štedne uloge, predstavljena je negativnim brojem; gotovina koju dobijete, kao što je ček dividende, predstavljen je pozitivnim brojem. Na primer, depozit od 1000 USD u banci predstavljen je argumentom -1000 ako ste deponovan i argumentom 1000 ako ste banka.

 • Microsoft Excel izračunava jedan finansijski parametar u zavisnosti od drugih. Ako kamata nije 0, onda je:

  Jednačina

  Ako je kamata 0, onda je:

(rata * br_per) + pv + bud_vr = 0

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

Opis

500,000 RSD

Novac koji se otplaćuje kao naknada za anuitet na kraju svakog meseca.

8%

Kamatna stopa dobijena za otplaćena sredstva.

20

Broj godina za koje će sredstva biti otplaćena.

Formula

Opis

Rezultat

=PV(A3/12; 12*A4; A2; ; 0)

Sadašnja vrednost anuiteta pod uslovima navedenim u A2:A4.

(59.777,15 RSD)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×