Funkcija PV

PV, jedna od finansijskih funkcija izračunava sadašnju vrednost kredita ili investicije na osnovu nepromenljive kamatne stope. Funkciju PV možete koristiti sa periodičnim, nepromenjivim uplatama (kao što je hipoteka ili drugi kredit), ili budućom vrednošću koja je cilj investicije.

Excel trener za formule

Koristite Excel F1 selektor da biste pronašli trenutnu vrednost (iznos kredita) koji možete da priuštite na osnovu skupa mesečna plaćanja. U isto vreme naučićete kako da koristite funkciju PV u formuli.

Ili, koristite Excel F1 selektor da biste pronašli trenutnu vrednost svog finansijskog investiranja.

Sintaksa

PV(stopa, br_per, rata, [bud_vr], [tip])

Sintaksa funkcije PV ima sledeće argumente:

 • Stopa    Obavezno. Kamatna stopa za određeni period. Na primer, ako uzmete kredit za automobil sa godišnjom kamatnom stopom od 10 procenata i vršite mesečne otplate, vaša mesečna kamatna stopa iznosi 10%/12 ili 0,83%. U formulu kao kamatu treba da unesete 10%/12, 0,83% ili 0,0083.

 • Br_per    Obavezno. Ukupan broj rata u anuitetu. Na primer, ako ste uzeli četvorogodišnji kredit za automobil i vršite mesečne otplate, vaš dug ima 4*12 (ili 48) perioda. Za br_per u formulu treba da unesete 48.

 • Pmt    Obavezno. Rata plaćena za svaki period i ne može se menjati za anuitet. Uobičajeno je da rata uključuje glavnicu i kamatu, ali ne i druge provizije i poreze. Na primer, mesečne uplate na $10.000, četvorogodišnji kredit za automobile na 12 procenata je $263,33. Uneli biste-263,33 u formulu kao period kasaskonta. Ako je argument rata izostavljen, morate da upišete argument bud_vr.

 • Fv    Opcionalno. Buduća vrednost ili gotovinski ekvivalent koji želite da ostvarite nakon otplate poslednje rate. Ako je argument bud_vr izostavljen, pretpostavlja se da je 0 (na primer, buduća vrednost kredita je 0). Na primer, ako želite da sačuvate $50.000 za plaćanje specijalnog projekta za 18 godina, onda je $50.000 buduća vrednost. Zatim možete da izvršite konzervativno nagaрanje na kamatnoj stopu i utvrdite koliko morate da sačuvate svakog meseca. Ako se argument bud_vr izostavi, morate da navedete argument rata.

 • Tip    Opcionalno. Broj 0 ili 1 i pokazuje kada dospevaju plaćanja.

Postavite argument tip na

Ako plaćanja dospevaju

0 ili ga izostavite

Na kraju perioda

1

Na početku perioda

Primedbe

 • Uverite se da su jedinice koje ste naveli za argumente stopa i br_per ujednačene. Ako plaćate mesečne rate za četvorogodišnji kredit sa kamatnom stopom na godišnjem nivou od 12 procenata, koristite 12%/12 za argument stopa i 4*12 za br_per. Kod godišnje otplate za isti kredit, koristite 12% za argument stopa i 4 za br_per.

 • Na anuitete se primenjuju sledeće funkcije:

CUMIPMT

PPMT

CUMPRINC

PV

FV

RATE

FVSCHEDULE

XIRR

IPMT

XNPV

PMT


 • Anuitet je niz rata kredita koje se plaćaju u određenom periodu. Na primer, kredit za automobil ili hipoteka predstavljaju anuitet. Za više informacije pogledajte opis svake funkcije anuiteta.

 • U funkcijama anuiteta, keš koji plaćate, kao što je depozit za uštedu, predstavljen je negativnim brojem; gotovina koju primate, kao što je ček dividende, predstavljen je pozitivnim brojem. Na primer, $1.000 depozit banci bi predstavljao argument-1000 ako ste zadužilac i po argumentu 1000 ako ste banka.

 • Microsoft Excel izračunava jedan finansijski parametar u zavisnosti od drugih. Ako kamata nije 0, onda je:

  Jednačina

  Ako je kamata 0, onda je:

(rata * br_per) + pv + bud_vr = 0

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

500,000 RSD

Novac koji se otplaćuje kao naknada za anuitet na kraju svakog meseca.

8%

Kamatna stopa dobijena za otplaćena sredstva.

20

Broj godina za koje će sredstva biti otplaćena.

Formula

Opis

Rezultat

=PV(A3/12; 12*A4; A2; ; 0)

Sadašnja vrednost anuiteta pod uslovima navedenim u A2:A4.

(59.777,15 RSD)

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×