Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Funkcija STOCKHISTORY preuzima istorijske podatke o finansijskom instrumentu i učitava ga kao niz, koji će se razliti ako je krajnji rezultat formule. To znači da će Excel da dinamički kreira opseg odgovarajuće veličine niza kada pritisnete taster ENTER.

Važno: Funkcija STOCKHISTORY zahteva pretplatu Microsoft 365 Personal, Microsoft 365 Family, Microsoft 365 Business Standard ili Microsoft 365 Business Premium.

Tehnički detalji

Sintaksa

=STOCKHISTORY(stock, start_date, [end_date], [interval], [headers], [property0], [property1], [property2], [property3], [property4], [property5])

Funkcija STOCKHISTORY ima sledeće argumente:

Argument

Opis

lager

Funkcija vraća podatke o istorijskim cenama o finansijskom instrumentu koji odgovaraju ovoj vrednosti. Unesite simbol oznake u dvostruke navodnike (npr. „MSFT“) ili referencu na ćeliju koja sadrži tip podataka o zalihama. Ovo će izvući podatke iz podrazumevane razmene za instrument. Takođe se možete pozvati na određenu razmenu unošenjem četvoroznakovnog ISO identifikacionog koda tržišta (MIC), a zatim dvotačke, a zatim simbol oznake (npr. „XNAS:MSFT“). Saznajte više o izvorima podataka.

datum_početka

Najraniji datum za koji se preuzimaju podaci. Imajte na umu da ako interval nije 0 (dnevno), prva tačka podataka može biti ranije od navedenog datuma_početka – to će biti prvi datum zahtevanog perioda.

datum_završetka

Opcionalno. Najnoviji datum za koji će podaci biti preuzeti. Podrazumevana vrednost je start_date.

interval

Opcionalno. Navodi interval koji svaka vrednost podataka predstavlja na sledeći način:

0 = dnevno,
1 = sedmično,
2 = mesečno.

Podrazumevana vrednost je 0.

zaglavlja

Opcionalno. Navodi da li treba prikazati naslove na sledeći način: 

0 = bez zaglavlja,
1 = prikaži zaglavlja,
2 = prikaži identifikator instrumenta i zaglavlja.

Podrazumevana vrednost je 1 (npr. prikaz zaglavlja). Kada je uključeno, zaglavlja su redovi teksta koji su deo niza koji se vraća iz funkcije.

property0 – property5

Opcionalno. Kolone koje se preuzimaju za svaku deonicu na sledeći način:

0 = Datum,
1 = zatvori,
2 = Otvori,
3 = visoko,
4 = Nisko,
5 = jačina zvuka.

Ako je prisutan bilo koji od njih, vraćaju se samo naznačene kolone prema navedenom redosledu. Podrazumevana vrednost je 0, 1 (npr. datum i zatvaranje).

Napomene

 • Funkcija STOCKHISTORY ne označava format na ćelijama u koje se prosipa. Ako izbrišete formulu, ćelije koje je popunio imaju opšti format.

 • Kada unesete argumente svojstva, otkucate broj za svako svojstvo od 0 do 5, redosledom kojim želite da ih vidite. Vrednost koju unesete za svako svojstvo odgovara broju svojstva. Na primer, da biste uključili datum, otvorite i zatvorite, unesite 0, 2, 1. Ova svojstva se definišu na sledeći način:

  Vrednost

  Svojstvo

  Definicija

  0

  Datum

  Ako je interval dnevno ili sedmično, prvi važeći trgovinski dan u periodu.
  Ako je interval mesečno, prvi dan u mesecu, bez obzira na to da li je bio trgovinski dan.

  1

  Zatvori

  Krajnja cena poslednjeg trgovinskog dana u periodu 

  2

  Otvaranje

  Početna cena prvog trgovinskog dana u periodu 

  3

  Visoko

  Najviši dnevni nivo u ovom periodu 

  4

  Nisko

  Najniži dan u periodu 

  5

  Jačina zvuka

  Broj razmenjenih akcija tokom perioda

 • Funkcija STOCKHISTORY pripada Porodici funkcija za pronalaženje i referenciranje.

 • Argumenti za datum mogu biti datum zatvoren u dvostruke navodnike (npr. "01-01-2020") ili formula (npr. DANAS ()) ili referenca ćelije na ćeliju sa datumom.

 • Datum vraćanja može biti i pre navedenog datuma. Na primer, ako je 31. decembar 2019. obezbeđen kao datum početka i interval je mesečno, tada će 1. decembar 2019, biti vraćen kao datum početka za zahtevani period.

 • Imajte na umu da iako su neki finansijski instrumenti možda dostupni kao tipovi podataka Deonice, istorijske informacije neće biti dostupne. Na primer, ovo je slučaj za najpopularnija sredstva indeksa uključujući S&P 500.

Saveti

 • Ako želite da dobijete najviši nivo u periodu od 3 meseca, brže je da koristite mesečni interval nego dnevni ili sedmični interval. Na primer, =MAX(STOCKHISTORY("XNAS:MSFT", "1/1/2022", "3/1/2022", 2, 0, 3)) će izračunati maksimalnu vrednost od 3 tačke podataka (po jedna za svaki mesec), podatke samo bez zaglavlja, za najveću trgovinsku vrednost za svaki mesec. Ako se umesto formule koristi sedmični ili dnevni interval, dobili biste isti rezultat, ali u izračunavanju bi se koristilo mnogo više tačaka podataka koje mogu dovesti do smanjenih performansi.

 • Ako želite da vidite visoku ili nisku verziju od 52 sedmice, često je brže koristiti tip podataka Deonice koji ima ta svojstva koja su već dostupna. Na primer, konvertujte "xnas:msft" u tip podataka deonica u ćeliji A1, a u ćeliji B1 možete da napišete formulu =A1.[52 week high] biste dobili vrednost. Takođe možete da konfigurišete radnu svesku tako da automatski osvežava tu vrednost kao što je opisano ovde.

 • STOCKHISTORY je, pri prikazivanju istorijskih podataka, obično ažurirao samo nakon završetaka trgovinskog dana. To znači da ne možete da koristite STOCKHISTORY da biste dobili podatke za današnje detalje o trgovini dok se tržište ne zatvori ili kada se završi dan, u zavisnosti od tržišta.

 • Ako funkciju STOCKHISTORY koristite sa funkcijom koja se automatski ažurira (kao što je TODAY) i ako radna sveska ima omogućeno automatsko izračunavanje, stockHISTORY će automatski osvežiti podatke kada otvorite radnu svesku. Do ove ispravke dolazi u pozadini i možete da uredite radnu svesku po želji dok je ovo ažuriranje u toku. Ako radna sveska koristi veliki broj poziva funkcije STOCKHISTORY, ažuriranje u pozadini će se nastaviti koliko god je potrebno za ažuriranje podataka. Radnu svesku možete da zatvorite u bilo kom trenutku tokom ovog procesa ako želite.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×