Excel formule koje vraćaju skup vrednosti, poznat i kao niz, vraćaju te vrednosti u susedne ćelije. Ovo ponašanje se naziva prelivanje.

Formule koje mogu da vrate nizove promenljive veličine nazivaju se formulama dinamičkog niza . Formule koje trenutno vraćaju nizove koji se uspešno prelivaju mogu se nazvati formulama  prelivenog niza

U nastavku se nalaze neke beleške koje će vam pomoći da razumete i koristite ovaj tip formula. 

Šta znači prelivanje?

Napomena: Starije formule niza, poznate kao formule zastarelog niza, uvek vraćaju rezultat fiksne veličine – one se uvek prelivaju u isti broj ćelija. Ponašanje prelivanja opisano u ovoj temi ne odnosi se na formule zastarelog niza.

Prelivanje znači da je formula dovela do više vrednosti, a te vrednosti su smeštene u susedne ćelije. Na primer, operacija =SORT(D2:D11,1,-1), koja sortira niz opadajućim redosledom sortiranja, vratiće odgovarajući niz visok 10 redova. Vi treba samo da unesete formulu u gornju levu ćeliju ili u ovom slučaju F2, i ona će se automatski preliti nadole u ćeliju F11.

Sortirajte vrednosti u ćelijama D2:D11 pomoću operacije =SORT(D2:D11,1,-1)

Ključni tasteri

 • Kada pritisnete taster Enter da biste potvrdili formulu, Excel će umesto vas dinamički promeniti veličinu izlaznog opsega i postaviti rezultate u svaku ćeliju unutar tog opsega.

 • Ako pišete formulu dinamičkog niza da biste izvšili radnju na listi podataka, može biti korisno da je stavite u Excel tabelu, a zatim koristite strukturirane reference kako biste uputili na podatke. Razlog tome je taj što se strukturirane reference automatski prilagođavaju kako se redovi dodaju u tabelu ili iz nje uklanjaju.

 • Formule prelivenog niza nisu podržane u samim Excel tabelama, pa treba da ih postavite u koordinatnu mrežu van tabele. Tabele su najpogodnije za čuvanje redova i kolona nezavisnih podataka.

 • Kada unesete formulu prelivenog niza i izaberete bilo koju ćeliju unutar oblasti prelivanja, Excel će oko opsega postaviti istaknutu ivicu. Ivica će nestati kada izaberete ćeliju izvan oblasti.

  Formula niza sa izlaznim opsegom markirana je plavom ivicom

 • Samo prva ćelija u oblasti prelivanja se može uređivati. Ako izaberete drugu ćeliju u oblasti prelivanja, formula će biti vidljiva u polju za formulu, ali tekst je „dupliran“ i ne može se menjati. Ako treba da ažurirate formulu, tada treba da izaberete gornju levu ćeliju u opsegu niza, promenite je po potrebi, a zatim će Excel umesto vas automatski ažurirati ostatak oblasti prelivanja kada pritisnete taster Enter.

  Slika duplirane formule niza, što znači da se ne može uređivati, jer nije prva ćelija u opsegu niza

 • Preklapanje formula – Formule niza se ne mogu uneti ako nešto blokira izlazni opseg. a ako se to dogodi, Excel će vratiti grešku #SPILL! koja ukazuje na to da postoji blokada. Ako uklonite blokadu, formula će se prelivati na očekivan način. U dolenavedenom primeru, izlazni opseg formule se preklapa sa drugim opsegom sa podacima i prikazuje se kao tačkasto oivičene preklopljene ćelije sa vrednostima, ukazujući na to da se ne može prelivati. Uklonite podatke koji blokiraju ili ih kopirajte negde drugde i formula će se prelivati na očekivan način.

  Slika #SPILL! greške koja ukazuje na to da izlaz formule niza nailazi na blokadu koja sprečava njeno prelivanje.

 • Formule zastarelog niza unete kombinacijom tastera CTRL+SHIFT+ENTER (CSE) i dalje su podržane iz razloga kompatibilnosti sa prethodnim verzijama, ali ih više ne treba koristiti. Ako želite, možete konvertovati formule zastarelog niza u formule dinamičkog niza tako što ćete postaviti prvu ćeliju u opseg niza, kopirati tekst formule, izbrisati ceo opseg zastarelog niza, a zatim ponovo uneti formulu u gornju levu ćeliju. Pre nego što nadogradite formule zastarelog niza na formule dinamičkog niza, budite oprezni u vezi sa nekim razlikama u proračunu koje postoje među njima.

 • Excel ima ograničenu podršku za dinamičke nizove između radnih svezaka i taj slučaj je podržan samo kada su obe radne sveske otvorene. Ako zatvorite izvornu radnu svesku, sve povezane dinamičke formule niza daju grešku #REF! error kada ih osvežite.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Funkcija FILTER

Funkcija RANDARRAY

Funkcija SEQUENCE

Funkcija SORT

Funkcija SORTBY

Funkcija UNIQUE

#SPILL! greške u programu Excel

Implicitni operator preseka: @

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×