Funkcija TINV

Daje dvostranu inverziju Studentove t raspodele.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija T.INV.2T i Funkcija T.INV.

Sintaksa

TINV(verovatnoća,step_slobode)

Sintaksa funkcije TINV ima sledeće argumente:

 • Verovatnoća     Obavezno. Verovatnoća koja se odnosi na dvostranu Studentovu t-raspodelu.

 • Step_slobode     Obavezno. Broj stepeni slobode kojom treba karakterisati raspodelu.

Primedbe

 • Ako neki od argumenata nije broj, funkcija TINV daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je verovatnoća <= 0 ili ako je verovatnoća > 1, funkcija TINV daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako parametar step_slobode nije ceo broj, zaokružuje se.

 • Ako deg_freedom < 1, funkcija TINV daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • TINV daje vrednost t, kao što je P(|X| > t) = verovatnoća, gde je X proizvoljna promenljiva koja sledi t-raspodelu i P(|X| > t) = P(X < -t ili X > t).

 • Jednostrana t-vrednost može da se dobije tako što se argument verovatnoća zameni sa 2*verovatnoća. Za verovatnoću od 0,05 i stepen slobode od 10, funkcija TINV(0;05;10) izračunava dvostranu vrednost i daje rezultat 2,28139. Pomoću funkcije TINV(2*0,05;10), koja daje 1,812462, može da se izračuna jednostrana vrednost za istu verovatnoću i isti stepen slobode.

  Napomena:  U nekim tabelama, verovatnoća je opisana kao (1-p).

  Pošto joj je data vrednost verovatnoće, funkcija TINV traži vrednost x kao što je TDIST(x; step_slobode; 2) = verovatnoća. Prema tome, preciznost TINV zavisi od preciznosti TDIST. TINV koristi iterativnu tehniku za pretraživanje. Ako pretraga nije konvergirala nakon 100 iteracija, funkcija daje grešku #N/A.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

0,05464

Verovatnoća Studentove dvostrane t-raspodele

60

Stepeni slobode

Formula

Opis

Rezultat

=TINV(A2;A3)

T-vrednost Studentove t-raspodele na osnovu argumenata u A2 i A3.

1,96

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×