Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.
Funkcije „DFirst“, „DLast“

Funkcije DFirst i DLast možete da koristite da biste vratili nasumični zapis iz određenog polja u tabeli ili upitu kada vam je jednostavno potrebna bilo koja vrednost iz tog polja. Koristite funkcije DFirst i dlast u makro, modulu, izrazu upita ili izračunata kontrola u obrascu ili izveštaju.

Sintaksa

DFirst ( izraz , domen [, kriterijumi] )

DLast ( izraz , domen [, kriterijumi] )

Funkcije DFirst i DLast imaju sledeće argumente:

Argument

Opis

expr

Obavezno. Izraz koji identifikuje polje iz kog želite da pronađete prvu ili poslednju vrednost. To može da bude izraz niske Identifikovanje polja u tabeli ili upitu ili izrazu koji izvršava izračunavanje podataka u tom polju. U programu exPR, možete da uključite ime polja u tabeli, kontrolu u obrascu, stalnu ili funkciju. Ako expr uključuje funkciju, ona može da bude ugrađena ili korisnički definisana, ali ne može da bude agregatna funkcija drugog domena ili SQL agregatna funkcija.

domain

Obavezno. Izraz niske koji identifikuje skup zapisa koji čine domen.

kriterijum

Opcionalno. Izraz niske koji se koristi za ograničavanje opsega podataka na kojima se izvršava DFirst ili DLast . Na primer, kriterijumi su često ekvivalentni odredbi WHERE u SQL izrazu, bez reči WHERE. Ako je argument Criteria izostavljen, funkcije DFirst i DLast daju vrednost ekpr na celom domenu. Bilo koje polje koje je uključeno u kriterijume mora da bude i polje u domenu; u suprotnom, funkcije DFirst i DLast vraćaju vrednost NULL.

Napomene

Napomena:  Ako želite da vratite prvi ili poslednji zapis u skupu zapisa ( domen ), trebalo bi da kreirate upit koji je sortiran po rastućem ili opadajućem redosledu i da postavite polje TopValues na 1. Više informacija potražite u članku tema " Ruvalues ". U modulu Visual Basic for Applications (VBA) možete da kreirate i ADO Recordskup objekat i koristite stavku MoveFirst ili MoveLast da biste vratili prvi ili poslednji zapis u skupu zapisa.

Primeri

Izraz

Rezultati

Izaberite stavku DFirst ("Dateofrasprodaja", "Proizvodiprodaja") kao Izraz1 iz grupe "Proizvodindoprodaja" po DFirst ("Dateofrasprodaja");

Daje nasumičnu vrednost iz polja "Dateofprodaja" tabele "proizvodom". Ako tabela ima "primarni ključ", vraća "prva" vrednost "Dateofprodaja" na osnovu rastućeg redosleda primarnog ključa.

Izaberite stavku DLast ("Dateofrasprodaja", "Proizvodiprodaja") kao FirstDis_ID iz grupe "Proizvodindoprodaja" po DLast ("Dateofrasprodaja");

Daje nasumičnu vrednost iz polja "Dateofprodaja" tabele "proizvodom". Ako tabela ima "primarni ključ", vraća "poslednja" vrednost "Dateofprodaja" na osnovu rastućeg redosleda primarnog ključa. daje prvi "ProductID" iz tabele "proizvodna prodaja" gde je "popust" vrednost "0" i prikazuje rezultat u koloni "FirstDis_ID".

IZBOR DLast ("ID-ovi", "Proizvodiprodajna prodaja", "popust = 0") kao LastDis_ID iz grupe "PRODUCLAST prodaje", "popust = 0");

Daje poslednji "ProductID" iz tabele "proizvodna prodaja" gde je "popust" vrednost "0" i prikazuje rezultat u koloni "LastDis_ID".

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×