Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije GAMMA.INV u programu Microsoft Excel.

Daje inverznu vrednost gama kumulativne raspodele. Ako je p = GAMMA. DIST(x,...), zatim GAMMA. INV(p,...) = x. Ovu funkciju možete da koristite za proučavanje promenljive čija raspodela može biti inverzna.

Sintaksa

GAMMA.INV(verovatnoća,alfa,beta)

Sintaksa funkcije GAMMA.INV ima sledeće argumente:

  • Verovatnoća     Obavezno. Verovatnoća povezana sa gama distribucijom.

  • Alfa     Obavezno. Parametar za distribuciju.

  • Beta     Obavezno. Parametar za raspodelu. Ako je parametar beta = 1, funkcija GAMMA.INV daje standardnu gama raspodelu.

Primedbe

  • Ako je neki od argumenata tekst, GAMMA. InV daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je verovatnoća < 0 ili je verovatnoća > 1, GAMMA. InV daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je ≤ 0 ili je beta ≤ 0, GAMMA. InV daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Kada je data vrednost verovatnoće, GAMMA.INV traži vrednost x kao što je GAMMA.DIST(x, alfa, beta, TRUE) = verovatnoća. Prema tome, preciznost funkcije GAMMA.INV zavisi od preciznosti funkcije GAMMA.DIST. GAMMA.INV koristi iterativnu tehniku pretraživanja. Ako pretraga nije konvergirala nakon 64 iteracije, funkcija daje vrednost greške #N/A.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

0,068094

Argument verovatnoća povezan sa gama raspodelom.

9

Alfa parametar raspodele.

2

Beta parametar raspodele.

Formula

Opis

Rezultat

=GAMMA.INV(A2,A3,A4)

Inverzna gama kumulativna raspodela za argumente verovatnoća, alfa i beta u ćelijama A2, A3 i A4.

10,0000112

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×