Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije HYPERLINK u programu Microsoft Excel.

Opis

Funkcija HYPERLINK kreira prečicu koja prelazi na drugu lokaciju u trenutnoj radnoj svesci ili otvara dokument uskladišten na mrežnom serveru, intranet ili internetu. Kada kliknete na ćeliju koja sadrži funkciju HYPERLINK , Excel prelazi na navedenu lokaciju ili otvara dokument koji ste naveli.

Sintaksa

HYPERLINK(link_location, [friendly_name])

Sintaksa funkcije HYPERLINK ima sledeće argumente:

  • Lokacija_veze    Obavezno. Putanja i ime datoteke za otvaranje dokumenta. Parametar link_location može da upućuje na mesto u dokumentu – na primer, na određenu ćeliju ili imenovani opseg u Excel radnom listu ili radnoj svesci ili na obeleživač u Microsoft Word dokumentu. Putanja može biti do datoteke uskladištene na čvrstom disku. Putanja može da bude i univerzalna konvencija imenovanja (UNC) putanja na serveru (u programu Microsoft Excel za Windows) ili Uniform Resource Locator (URL) putanja na internetu ili intranetu.

    Imajte   Excel za veb funkcija HYPERLINK je važeća samo za veb adrese (URL adrese). Link_location može biti tekstualna niska pod znacima navoda ili referenca na ćeliju koja sadrži vezu kao tekstualnu nisku.

    Ako prelazak naveden u link_location ne postoji ili se ne može kretati kroz nju, pojavljuje se greška kada kliknete na ćeliju.

  • Prepoznatljivo_ime    Opcionalno. Te tekstualna ili numerička vrednost veze prikazana u ćeliji. Parametar prepoznatljivo_ime se prikazuje plavom bojom i podvučeno. Ako je argument prepoznatljivo_ime izostavljen, ćelija kao tekst veze prikazuje argument lokacija_veze.

    Prepoznatljivo_ime može da bude vrednost, tekstualna niska, ime ili ćelija koja sadrži tekst ili vrednost veze.

    Ako parametar prepoznatljivo_ime daje vrednost greške (na primer #VALUE!), ćelija umesto teksta veze prikazuje grešku.

Primedba

Da biste u Excel aplikaciji za računare izabrali ćeliju koja sadrži hipervezu bez prelaska na odredište hiperveze, kliknite na ćeliju i držite pritisnut taster miša sve dok pokazivač ne postane unakrsni Excel kursor za biranje, a zatim otpustite taster miša. U Excel za veb izaberite ćeliju tako što ćete kliknuti na nju kada je pokazivač strelica; pređite na odredište hiperveze tako što ćete kliknuti kada pokazivač ima pokazivač.

Primeri

Primer

Rezultat

=HYPERLINK(„http://example.microsoft.com/report/budget report.xlsx“, „Kliknite za izveštaj“)

Otvara radnu svesku sačuvanu na lokaciji http://example.microsoft.com/report. Ćelija prikazuje tekst „Kliknite za izveštaj" kao tekst veze.

=HYPERLINK(„[http://example.microsoft.com/report/budget report.xlsx]Godišnje!F10“, D1)

Kreira hipervezu koja vodi do ćelije F10 na radnom listu Godišnje u radnoj svesci koja je sačuvana na lokaciji http://example.microsoft.com/report. Ćelija na radnom listu koja sadrži hipervezu prikazuje sadržaj ćelije D1 kao tekst veze.

=HYPERLINK(„[http://example.microsoft.com/report/budget report.xlsx]'Prvi kvartal'!Zbir odeljenja“, „Kliknite da biste videli zbir odeljenja u prvom kvartalu")

Kreira hipervezu koja vodi do opsega Zbir odeljenja na radnom listu Prvi kvartal u radnoj svesci koja je sačuvana na lokaciji http://example.microsoft.com/report. Ćelija na radnom listu koja sadrži hipervezu prikazuje tekst „Kliknite da biste videli zbir odeljenja u prvom kvartalu“ kao tekst veze.

=HYPERLINK(„http://example.microsoft.com/Annual Report.docx]Kvartalni profit“, „Izveštaj o kvartalnom profitu")

Da biste kreirali hipervezu ka određenoj lokaciji u Word datoteci, morate da koristite obeleživač da biste definisali lokaciju na koju želite da pređete u datoteci. Ovaj primer kreira hipervezu ka obeleživaču Kvartalni profit u datoteci Godišnji izveštaj.doc koji je sačuvan na adresi http://primer.microsoft.com.

=HYPERLINK(„\\FINANSIJE\Instrukcije\1stqtr.xlsx“, D5)

Prikazuje sadržaj ćelije D5 kao tekst veze u ćeliji i otvara radnu svesku sačuvanu na serveru FINANSIJE u deljenom resursu Izjave . Ovaj primer koristi UNC putanju.

=HYPERLINK(„D:\FINANSIJE\1stqtr.xlsx“, H10)

Otvara radnu svesku 1. kvartal koja je uskladištena u direktorijumu Finansije na disk jedinici D i prikazuje numeričku vrednost koja je uskladištena u ćeliji H10.

=HYPERLINK(„[C:\My Documents\Moja sveska.xlsx]Ukupne vrednosti“)

Kreira hipervezu ka oblasti Ukupne vrednosti u drugoj (spoljnoj) radnoj svesci, Moja sveska.xlsx.

=HYPERLINK("[Book1.xlsx]List1! A10","Idi na List1 > A10")

Da biste prešli na drugu lokaciju u trenutnom radnom listu, uključite ime radne sveske i ime radnog lista na ovaj način, gde je List1 trenutni radni list.

=HYPERLINK("[Book1.xlsx]Januar! A10","Idi na januar > A10")

Da biste prešli na drugu lokaciju u trenutnom radnom listu, uključite ime radne sveske i ime radnog lista na ovaj način, gde je januar drugi radni list u radnoj svesci.

=HYPERLINK(CELL("address",January! A1),"Idi na januar > A1")

Da biste prešli na drugu lokaciju u trenutnom radnom listu bez korišćenja potpuno kvalifikovane reference radnog lista ([Book1.xlsx]), možete da koristite ovo, gde CELL("adresa") vraća ime trenutne radne sveske.

=HYPERLINK($Z$1)

Da biste brzo ažurirali sve formule na radnom listu koje koriste funkciju HYPERLINK sa istim argumentima, možete da postavite cilj veze u drugu ćeliju na istom ili drugom radnom listu i da zatim upotrebite apsolutnu referencu ka toj ćeliji kao parametar lokacija_veze u HYPERLINK formulama. Promene koje napravite na cilju veze odmah će se odraziti u HYPERLINK formulama.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×