Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije INTERCEPT u programu Microsoft Excel.

Opis

Izračunava tačku u kojoj linija preseca y osu pomoću postojećih x i y vrednosti. Tačka preseka se zasniva na najbolje prilagođenoj liniji regresije koja prolazi kroz poznate x i y vrednosti. Koristite funkciju INTERCEPT kada želite da utvrdite vrednost zavisne promenljive kada je nezavisna promenljiva 0 (nula). Na primer, funkciju INTERCEPT možete da koristite za predviđanje električne otpornosti materijala na 0°C kada su podaci uzeti na sobnoj ili višoj temperaturi.

Sintaksa

INTERCEPT(od poznatog_y,od poznatog_x)

Sintaksa funkcije INTERCEPT ima sledeće argumente:

 • Poznati_y    Obavezno. Zavisni skup opažanja ili podataka.

 • Poznati_x    Obavezno. Nezavisni skup opažanja ili podataka.

Primedbe

 • Argumenti bi trebalo da budu brojevi ili imena, nizovi ili reference koje sadrže brojeve.

 • Ako argument tipa niza ili reference sadrži tekst, logičke vrednosti ili prazne ćelije, ove vrednosti će biti zanemarene dok će ćelije sa vrednošću nula biti uključene u izračunavanje.

 • Ako argumenti poznati_y i poznati_x sadrže drugačiji broj podataka ili ne sadrže podatke, funkcija INTERCEPT daje grešku #N/A.

 • Jednačina za presek linije regresije a:

  Jednačina

  gde se nagib b izračunava na sledeći način:

  Jednačina

  gde x i y označavaju srednje vrednosti AVERAGE(poznati_x) i AVERAGE(poznati_y).

 • Osnovni algoritam koji se koristi u funkcijama INTERCEPT i SLOPE razlikuje se od osnovnog algoritma koji se koristi u funkciji LINEST. Razlika između ovih algoritama može prouzrokovati različite rezultate kada su podaci nepoznati i kolinearni. Na primer, ako mesta podataka argumenta poznati_y iznose 0 i tačke podataka argumenta poznati_x iznose 1:

  • Funkcije INTERCEPT i SLOPE daju #DIV/0! grešku. Algoritami INTERCEPT i SLOPE dizajnirani su tako da traže samo jedan odgovor, a u ovom slučaju može da postoji više odgovora.

  • Funkcija LINEST daje vrednost 0. Algoritam LINEST je dizajniran da daje razumnu vrednost kolinearnih podataka i u tom slučaju se može pronaći najmanje jedan odgovor.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Poznato y

Poznato x

2

6

3

5

9

11

1

7

8

5

Formula

Opis

Rezultat

=INTERCEPT(A2:A6, B2:B6)

Tačka u kojoj linija preseca y-osu pomoću gorenavedenih x i y vrednosti

0,0483871

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×