IPMT (funkcija IPMT)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Daje iznos rate na osnovu početnog kapitala date investicije, zasnovane na periodičnim nepromenljivim ratama i nepromenljivoj kamatnoj stopi. Opširniji opis argumenata funkcije IPMT i više informacija o razlomcima anuiteta potražite u odeljku o PV funkciji.

Sintaksa

IPMT(rate;per;nper;pv;fv;type)

Rate     je kamatna stopa po periodu.

Per     predstavlja period za koji želite da izračunate kamatu i mora biti u opsegu između 1 i nper.

Nper     je ukupan broj rata u anuitetu.

Pv     je sadašnja vrednost, odnosno ukupan iznos svih budućih plaćanja koliko ona sada vrede.

Fv     je buduća vrednost ili gotovinski ekvivalent koji želite da ostvarite nakon što otplatite poslednju ratu. Ako je argument fv izostavljen, pretpostavlja se da je 0 (buduća vrednost kredita, na primer je 0).

Type     predstavlja broj 0 ili broj 1 i ukazuje na rok dospeća naplate. Ako izostavite argument type, pretpostavlja se da je 0.

Postavi argument type na

Ako plaćanja dospevaju

0

Na kraju perioda

1

Na početku perioda

Primedbe

  • Uverite se da su jedinice koje ste precizirali za kamate i ukupan broj perioda otplate (nper) ujednačene. Ako plaćate mesečne rate na četvorogodišnji kredit sa kamatnom stopom na godišnjem nivou od 12 procenata, koristite 12%/12 za kamatnu stopu i 4*12 za ukupan broj perioda otplate (nper). Kod godišnje otplate po kreditu, koristite 12% za kamatnu stopu i 4 za ukupni broj perioda otplate (nper).

  • Za sve argumente, gotovina koju uplaćujete, kao što su depoziti za štedne uloge, predstavljena je negativnim brojevima; gotovina koju primate, kao što su čekovi sa dividendom, predstavljeni su pozitivnim brojevima.

Primeri

U prvom primeru, kamatna stopa se deli sa 12 da se dobije mesečna stopa. Broj godina otplate množi se sa 12 da bi se dobio broj rata.

Rate

Period

Nper

PV

Formula

Opis (rezultat)

10%

1

3

8000

= IPMT([Rate]/12, [Period], [Nper], [PV])

Kamata za naplatu u prvom mesecu za kredit sa navedenim argumentima (-22,41)

10%

1

3

8000

=IPMT([Rate], 3, Nper, [PV])

Kamata za prethodnu godinu za kredit sa navedenim argumentima gde sa naplata izvršava na godišnjem nivou iznosi -292,45

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×