Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije IRR u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje stopu dobiti do roka dospeća (internu stopu prinosa) priliva sredstava koja predstavlja buduću vrednost tih sredstava. Ovaj priliv sredstava ne mora da bude podjednak zato što se izračunava na godišnjem nivou. Međutim, priliv sredstava mora da se vrši u redovnim intervalima, na primer, mesečno ili godišnje. Interna stopa prinosa je kamatna stopa koja se zaračunava za investicije kod kojih postoji odliv (negativne vrednosti) i priliv (pozitivne vrednosti) sredstava u redovnim vremenskim periodima.

Sintaksa

IRR(vrednosti, [procena])

Sintaksa funkcije IRR ima sledeće argumente:

 • Vrednosti    Obavezno. Niz ili referenca na ćelije koje sadrže brojeve za koje želite da izračunate internu stopu prinosa.

  • Parametar vrednosti mora da sadrži najmanje jednu pozitivnu vrednost i jednu negativnu vrednost da biste mogli da izračunate internu stopu prinosa.

  • IRR koristi redosled vrednosti da bi interpretirao redosled priliva sredstava. Uverite se da ste uneli rashode i prinose u nizu koji želite.

  • Ako argument tipa niza ili reference sadrži tekst, logičke vrednosti ili prazne ćelije, te vrednosti se zanemaruju.

 • Procena    Opcionalno. Broj za koji pretpostavljate da je približan rezultatu koji daje funkcija IRR.

  • Microsoft Excel koristi iterativnu tehniku za izračunavanje funkcije IRR. Počevši od pretpostavke, IRR prolazi kroz izračunavanje dok rezultat ne bude tačan u roku od 0,00001 procenata. Ako IRR ne može da pronađe rezultat koji funkcioniše nakon 20 pokušavanja, #NUM! vraćena je vrednost greške.

  • U većini slučajeva ne morate da precizirate pretpostavljenu buduću vrednost za izračunavanje funkcije IRR. Ako je ova vrednost izostavljena, pretpostavljena buduća vrednost će biti 0,1 (10 procenata).

  • Ako IRR daje #NUM! grešku ili rezultat koji nije blizu očekivanog, pokušajte ponovo sa drugom pretpostavljenom budućom vrednosti priliva sredstava.

Primedbe

IRR funkcija je veoma slična NPV funkciji koja izračunava neto sadašnju vrednost. Stopa dobiti koju izračunava IRR predstavlja kamatnu stopu koja odgovara nultoj neto sadašnjoj vrednosti. Sledeća formula pokazuje sličnost funkcija NPV i IRR:

NPV(IRR(A2:A7),A2:A7) jednako 1,79E-09 [Kod preciznosti IRR izračunavanja, vrednost je 0 (nula).]

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

Opis

-70.000 din.

Početna poslovna investicija

12.000 din.

Neto prihod za prvu godinu

15.000 din.

Neto prihod za drugu godinu

18.000 din.

Neto prihod za treću godinu

21.000 din.

Neto prihod za četvrtu godinu

26.000 din.

Neto prihod za petu godinu

Formula

Opis

Rezultat

=IRR(A2:A6)

Interna stopa prinosa na investiciju nakon četiri godine

-2,1%

=IRR(A2:A7)

Interna stopa prinosa nakon pet godina

8,7%

=IRR(A2:A4,-10%)

Da biste izračunali internu kamatnu stopu nakon dve godine, morate da uključite pretpostavljenu buduću vrednost priliva sredstava (u ovom primeru -10%)

-44,4%

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×