Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada treba da izvršite jednostavna aritmetiska izračunavanja u nekoliko opsega ćelija, sabirao rezultate i koristili kriterijume da biste odredili koje ćelije treba da uključite u izračunavanja, razmotrite korišćenje funkcije SUMPRODUCT.

SUMPRODUCT uzima nizove i aritmetiske operatore kao argumente. Nizove koji se procenjuju kao True ili False (1 ili 0) možete da koristite kao kriterijume tako što ćete ih koristiti kao faktore (množenjem drugih nizova).

Na primer, pretpostavimo da želite da izračunate neto prodaju za određenog agenta prodaje tako što ćete oduziti troškove od bruto prodaje, kao u ovom primeru.

Primer funkcije SUMPRODUCT za vraćanje ukupne prodaje po predstavniku prodaje kada se za svaku od njih obezbedi prodaja i troškovi.

 1. Kliknite na ćeliju izvan opsega koje procenjujete. Ovde ide vaš rezultat.

 2. Otkucajte =SUMPRODUCT(.

 3. Otkucajte (unesite ili izaberite opseg ćelija koje će se uključiti u izračunavanja, a zatim otkucajte ). Na primer, da biste uključili kolonu "Prodaja" iz tabele "Tabela1", otkucajte (Tabela1[Prodaja]).

 4. Unesite aritmetički operator: *, /, +, -. Ovo je operacija koju izvršavate pomoću ćelija koje ispunjavaju sve kriterijume koje uključite; možete da uključite više operatora i opsega. Množenje je podrazumevana operacija.

 5. Ponovite 3. i 4. korak da biste uneli dodatne opsege i operatore za izračunavanja. Kada dodate poslednji opseg koji želite da uključite u izračunavanja, dodajte skup zagrada u sve uključene opsege, tako da čitavo izračunavanje bude obuhvaćeno. Na primer, ((Tabela1[Prodaja])+(Tabela1[Troškovi])).

  Možda ćete morati da u izračunavanje uključite dodatne zagrade da biste grupiseli različite elemente, u zavisnosti od aritmetike koju želite da izvršite.

 6. Da biste uneli opseg koji će se koristiti kao kriterijum, otkucajte *, unesite referencu opsega normalno, a zatim posle reference opsega ali ispred desne zagrade otkucajte =", a zatim vrednost koja se podudara, a zatim ". Na primer, *(Tabela1[Agent]="Džons"). Zbog toga ćelije treba proceniti kao 1 ili 0, pa kada se pomnoži drugim vrednostima u formuli, rezultat će biti ista vrednost ili nula – efikasno uključujući ili isključiti odgovarajuće ćelije u bilo kom izračunavanju.

 7. Ako imate više kriterijuma, ponovite 6. korak po potrebi. Posle poslednjeg opsega otkucajte ).

  Dovršena formula može da izgleda kao u našem primeru iznad: =SUMPRODUCT(((Table1[Sales])-(Table1[Expenses]))*(Table1[Agent]=B8)), gde ćelija B8 sadrži ime agenta.

Funkcija SUMPRODUCT

SUMIFS

COUNTIFS

AVERAGEIFS

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×