Kako da pišete formule koje se odnose na tipove podataka

Možete da koristite formule koje upućuju na povezane tipove podataka.To vam omogućava da preuzmete i prikažete više informacija o određenom tipu povezanih podataka. U sledećem primeru, tip povezanih podataka „Deonice“ koristi se u ćelijama od A2 do A11. U kolonama B i C postoje formule koje izdvajaju više informacija iz tipa podataka „Deonice“ u koloni A.

Povezani zapisi sa imenom preduzeća, cenom i promenom.

U ovom primeru, ćelija B2 sadrži formulu =A2.Price, a ćelija C2 sadrži formulu =A2.Change. Kada su zapisi u tabeli, možete da koristite imena kolona u formuli. U ovom slučaju, ćelija B2 bi sadržala formulu =[@Company].Price , a C2 bi sadržala =[@Company].Change.

Napomena: Tipovi deonica i geografski tipovi podataka dostupni su samo korisnicima multi-zakupaca (standardni Microsoft 365 nalozi).

Saveti: 

  • Čim otkucate referenca u drugu ćeliju, na primer: = a2, Excel će vam predstavljati listu polja za dovršavanje formule sa poljima za koje možete da koristite taj tip podataka. Izaberite željeno polje ili ga otkucajte ako ga znate. Možete da dobijete i listu polja tako što ćete otkucati "Dot" operator, na primer: = a2.

    Povezani tip zapisa za „Deonice“

  • Reference na polje tipa podataka ne razlikuju mala i velika slova, tako da možete uneti =A2.Price, or =A2.price.

  • Ako izaberete polje koje sadrži razmake u imenu, Excel će automatski dodati zagrade ([]) oko imena polja. Na primer: =A2.[52 Week High]

  • Funkcija FIELDVALUE takođe može da se koristi, ali preporučuje se samo za kreiranje uslovnih izračunavanja na osnovu tipa povezanih podataka.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Tipovi povezanih podataka.

Funkcija FIELDVALUE

Kreiranje tipa podataka (Power Query)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×