Možete da koristite formule koje upućuju na povezane tipove podataka.To vam omogućava da preuzmete i prikažete više informacija o određenom tipu povezanih podataka. U sledećem primeru, tip povezanih podataka „Deonice“ koristi se u ćelijama od A2 do A11. U kolonama B i C postoje formule koje izdvajaju više informacija iz tipa podataka „Deonice“ u koloni A.

Povezani zapisi sa imenom preduzeća, cenom i promenom.

U ovom primeru, ćelija B2 sadrži formulu =A2.Price, a ćelija C2 sadrži formulu =A2.Change. Kada su zapisi u tabeli, možete da koristite imena kolona u formuli. U ovom slučaju, ćelija B2 bi sadržala formulu =[@Company].Price , a C2 bi sadržala =[@Company].Change.

Napomena: Tipovi podataka "Deonice" i "Geografija" dostupni su samo klijentima sa više zakupca na svetu (standardni Microsoft 365 zakupce).

Saveti: 

  • Čim otkucate referencu za drugu ćeliju, na primer: =A2,Excel će vam predstaviti listu polja za automatsko dovršvanje formule na koju možete da upućujete za taj tip podataka. Izaberite polje koje želite sa liste ili ga otkucajte ako ga znate. Listu polja možete da dobijete i tako što ćete ukucati operator "dot", na primer: =A2.

    Povezani tip zapisa za „Deonice“

  • Reference na polje tipa podataka ne razlikuju mala i velika slova, tako da možete uneti =A2.Price, or =A2.price.

  • Ako izaberete polje koje sadrži razmake u imenu, Excel će automatski dodati zagrade ([]) oko imena polja. Na primer: =A2.[52 Week High]

  • Funkcija FIELDVALUE takođe može da se koristi, ali preporučuje se samo za kreiranje uslovnih izračunavanja na osnovu tipa povezanih podataka.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Tipovi povezanih podataka.

Funkcija FIELDVALUE

Kreiranje tipa podataka (Power Query)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×