Konvertovanje stariji format datoteke .accdb baze podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako ste kreirali Access bazu podataka u formatu datoteke (.accdb), ali želite da delite bazu podataka sa osobama koje koriste starije verzije programa Access, kao što je pre nego što Access 2007, u većini slučajeva, možete da konvertujete bazu podataka u stariji format datoteke tako što ćete koristiti Sačuvaj kao komandu. Ovaj članak pruža korake za konvertovanje baze podataka u stariji format datoteke (.mdb) i objašnjeni pojedini faktori koji vas spreči da Konvertovanje baze podataka.

U ovom članku

Konvertovanje stariji format datoteke .accdb baze podataka

Uradite sledeće da biste kreirali kopiju baze podataka u formatu datoteke koji navedete.

Prvo otvorite bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Sa leve strane, kliknite na dugme Otvori.

 3. U dijalogu Otvaranje izaberite i otvorite bazu podataka koju želite da konvertujete.

Sada konvertujte bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. U okviru Tipovi datotekakliknite na Sačuvaj bazu podataka kao. U okviru Sačuvaj bazu podataka kao, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste sačuvali kopiju baze podataka u .mdb formatu koji može da se otvori pomoću programa Access 2002 ili Access 2003, kliknite na dugme Access 2002-2003 baze podataka (*.mdb).

  • Da biste sačuvali kopiju baze podataka u .mdb formatu koji može da se otvori pomoću programa Access 2000, kliknite na dugme Access 2000 baze podataka (*.mdb).

 3. U dijalogu Sačuvaj kao , u polju ime datoteke otkucajte ime za datoteku baze podataka i zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Access zatvara originalnu bazu podataka i otvara novu kopiju baze podataka u formatu koji ste naveli. Sve promene koje izvršite u bazu podataka utiče samo na novu kopiju. Da biste izmenili originalne baze podataka, morate da ponovo otvori originalne baze podataka.

Napomena: Da biste konvertovali u Access 2007 bazi podataka u formatu datoteke koji je kompatibilan sa Access 97 ili starijoj verziji, prvo morate da koristite Access 2007 za konvertovanje baze podataka u formatu datoteke Access 2000 ili Access 2002 - 2003 datoteke da oblikujete. Zatim koristite stariju verziju programa Access da biste konvertovali bazu podataka u formatu koji želite. Na primer, pomoću komande za Konvertovanje baze podataka u programu Access 2003, možete da konvertujete u bazi podataka programa Access 2000 ili u Access 2002-2003 baze podataka u Access 97 format datoteke.

Vrh stranice

Faktori koje sprečavaju konverziju stariji format datoteke

Neke nove tipove podataka i funkcije može da se koristi samo u .accdb format datoteke i nisu podržane u starijim verzijama programa Access. Ako baza podataka sadrži bilo koju od ovih funkcija i pokušate da ga sačuvate kao starije verzije baze podataka, Access prikazuje poruku i ne konvertuje bazu podataka. Sledeća lista opisuje faktori koji sprečava konverziju stariji format datoteke:

 • Upotreba nove tipove podataka ili postavke svojstava polja    Sledeće nove tipove podataka i postavke svojstava polja nisu podržane u starijim verzijama programa Access:

  • Polja za pronalaženje sa više vrednosti (polja za pronalaženje koje imaju Dozvoli višestruke vrednosti svojstvo postavljeno na da)

  • Tip podataka "prilog"

  • Tip podataka "izračunato"

  • Praćenje istorije Dugački tekst (odobrenje) polja (Dugački tekst - Memo polja koja sadrže Samo dodaj svojstvo postavljeno na da)

   Ako ne možete ispraviti baze podataka tako da više ne koristi ove funkcije, možete da konvertujete bazu podataka.

   Napomena: Možete da konvertujete bazu podataka koja sadrži Dugački tekst (odobrenje) pomoću polja obogaćenog teksta (Dugački tekst/Memo polja koja Format teksta svojstvo postavljeno na Obogaćeni tekst). Međutim, verzije programa Access starije od Access 2007 ne da tumačenje polja kao obogaćeni tekst. Ako ima oblikovanje obogaćenog teksta u Access podatke, tekst se prikazuje sa HTML oznake umesto oblikovanja u starijim verzijama programa Access, kao u sledećem primeru.

   Originalna obogaćeni tekst

   Tekst i prikazati u prethodnim verzijama programa Access

   Ovo je primer.

   <div><strong><em>This je na example.</em></strong></div>

 • Veze ka spoljnim datoteke koje nisu podržane u starijim verzijama programa Access    U .accdb Access baze podataka, možete povezati sa nekoliko tipova podataka koje nisu podržane u starijim verzijama programa Access. U njih spadaju:

  • Tabela u druge baze podataka formatu datoteke .accdb

  • Excel radni listovi koristeći .xlsx format

  • Windows SharePoint Services liste

   Ako baza podataka sadrži veze ka sledeće tipove izvora podataka, morate da izbrišete veze pre nego što možete da konvertujete bazu podataka u formatu datoteke starije od Access 2007. Jedno rešenje je da biste uvezli podatke umesto da se povežete sa njim, tako da sadrži te podatke u Access bazi podataka samu. Više informacija o uvozu podataka u Access bazu podataka potražite u članku Uvod u uvoz, povezivanje, i izvoza podataka u programu Access.

 • Šifrovanje baze podataka    Access baze podataka pomoću format datoteke .accdb koristite novi metod zaštite lozinkom koja nije kompatibilna sa prethodnim verzijama programa Access. Ako dodajete lozinke .accdb Access baze podataka pomoću komande Šifruj pomoću lozinke , prvo morate ukloniti lozinku da biste bazu podataka možete da konvertujete u stariji format datoteke. Da biste saznali više o dodavanju i uklanjanju šifrovanja, potražite u članku šifrovanje baze podataka pomoću lozinke za bazu podataka.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×