Kopiranje i nalepljivanje slajdova

Uštedite vreme i radite tako što ćete kopirati slajd – iz prezentacije na kojoj radite ili iz zasebne prezentacije. Kada kopirate neke slajdove iz prezentacije na lokaciju u istoj prezentaciji ili u drugu prezentaciju, možete da navedete temu koju želite da usvoje novi slajdovi.

 • Koju verziju sistema Office koristite?
 • Novije verzije
 • Office 2007
 1. Izaberite Prikaz, pa onda u grupi Prikazi prezentacije izaberite opciju Normalan.

 2. Na sličicama slajda s leve strane izaberite slajd koji želite da kopirate.

  • Da biste izabrali više slajdova u nizu, kliknite na prvi slajd, držite pritisnut taster SHIFT i zatim pritisnite poslednji slajd koji želite. Alternativno, možete da kliknete na prvi slajd, pritisnite SHIFT, a zatim pritisnut taster KURSORA dok ne doрeљ do poslednjeg slajda.

  • Da biste izabrali više nesekvencijalnih slajdova držite pritisnut taster CTRL i zatim pritisnite svaki slajd koji želite.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na izabrane slajdove, a zatim izaberite stavku Kopiraj.

 4. Kliknite desnim tasterom miša na sličicu koju želite da kopiraju slajdovi u drugoj prezentaciji i u okviru Opcije lepljenjauradite nešto od sledećeg:

  • Da biste preuzeli temu odredišne prezentacije, izaberite stavku koristi odredišnu temu Dugme "koristi odredišnu temu" . To će prilagoditi iskopirani slajd tako da se podudara sa odredišnom temom.

  • Da biste zadržali temu prezentacije iz koje kopirate, kliknite na dugme Zadrži izvorni Dugme "Čuvanje izvornog oblikovanja" . To implicira da će slajd zadržati originalni format teme, a ne temu prezentacije

Gde se nalazi dugme "Opcije lepljenja"?

Kada nalepite slajd na novu lokaciju, dugme Opcije lepljenja Dugme "Opcije lepljenja" se automatski pojavljuje blizu nalepljenog slajda u normalnom prikazu. Alternativno, možete da koristite prečicu CTRL + V da biste nalepili slajd. Ispod slajda, videćete karticu koja vam omogućava da izaberete opcije oblikovanja – koristite odredišnu temu i zadržite izvorno oblikovanje

Možete da dobijete Opcije lepljenja tako što ćete kliknuti na dugme Početak , a zatim kliknuti na malu strelicu ispod dugmeta Nalepi.

 1. U oknu koje sadrži kartice "Prikaz strukture" i "Slajdovi" izaberite karticu Slajdovi .

 2. Izaberite slajd koji želite da kopirate tako što ćete postupiti na sledeći način:

  • Da biste izabrali jedan slajd, kliknite na njega.

  • Da biste izabrali više sekvencijalnih slajdova, kliknite na prvi slajd, pritisnite taster SHIFT, a zatim kliknite na poslednji slajd koji želite da izaberete. Možete i da se osećate slobodnim da biste koristili komandu SHIFT + kursora kursora koja vam omogućava da izaberete slajdove uzastopne dok ne dočujete poslednji željeni slajd. KURSOR možete pritisnuti nagore dok držite pritisnut taster SHIFT i opozovite izbor u poslednjem slajdu.

  • Da biste izabrali više nesekvencijalnih slajdova, pritisnite taster CTRL, a zatim kliknite na svaki slajd koji želite da izaberete.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na jedan od izabranih slajdova, a zatim izaberite stavku Kopiraj.

 4. U odredišnoj prezentaciji, na kartici Slajdovi kliknite desnim tasterom miša na slajd na koji želite da kopirate kopirane slajdove, a zatim izaberite stavku Nalepi. Takođe možete da koristite kombinaciju tastera Nalepi CTRL + V da biste uštedeli vreme

  Da biste zadržali originalni dizajn kopiranih slajdova, kliknite na dugme Opcije lepljenja Slika dugmeta , koje se pojavljuje pored nalepljenog slajda na kartici " Prikaz strukture " ili " Slajdovi " u normalnom prikazu ili u oknu " Slajdovi ", a zatim kliknite na dugme Zadrži izvorno oblikovanje.

Savet: Da biste premestili slajdove na drugu lokaciju, izaberite slajdove koje želite da premestite, a zatim ih prevucite na novu lokaciju. Koristite dugme Opcije lepljenja kao što je opisano iznad da biste zadržali originalno oblikovanje.

Gde se nalazi dugme "Opcije lepljenja"?

Kada nalepite slajd na novu lokaciju u prezentaciji, dugme Opcije lepljenja Slika dugmeta se obično pojavljuje pored nalepljenog slajda na kartici Prikaz strukture ili slajda u normalnom prikazu ili u oknu sa slajdovima . Dugme "Opcije lepljenja" omogućava vam da kontrolišete način na koji se sadržaj pojavljuje kada ga nalepite – poznat i kao oporavak lepljenja.

Razlozi zbog kojih možda nećete videti dugme Opcije lepljenja kada nalepite slajd:

 • Nalepili ste ih pomoću specijalnog lepljenja iz odeljka " Ostava " na kartici " Početak ". Morate da koristite komande Isecanje ili Kopiranje i lepljenje ili možete da kopirate i nalepite pomoću Office ostave da biste videli opcije lepljenja.

 • Nalepili ste grupu objekata iz drugog programa, kao što je Microsoft Office Word.

 • Ne postoje neslaganja između izvora i odredišta za slajd koji nalepite.

 • Koju verziju sistema Office koristite?
 • Novije verzije
 • Office 2011
 1. Izaberite stavku Prikaz, a zatim stavku normalno.

 2. Na sličicama slajda s leve strane izaberite slajd koji želite da kopirate.

  • Da biste izabrali više slajdova u nizu, kliknite na prvi slajd, držite pritisnut taster SHIFT i zatim pritisnite poslednji slajd koji želite. Alternativno, možete da kliknete na prvi slajd, pritisnite SHIFT, a zatim pritisnut taster KURSORA dok ne doрeљ do poslednjeg slajda.

  • Da biste izabrali više nesekvencijalnih slajdova, pritisnite taster COMMAND, a zatim kliknite na svaki slajd koji želite.

 3. CTRL + klik ili kliknite desnim tasterom miša na izabrane slajdove, a zatim izaberite stavku Kopiraj.

 4. CTRL + klik ili kliknite desnim tasterom miša na sličicu koju želite da kopiraju slajdovi u drugoj prezentaciji, kliknite na dugme Opcije lepljenja koje se pojavljuje, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste preuzeli temu odredišne prezentacije, izaberite stavku Upotrebi odredišnu temu. To će prilagoditi iskopirani slajd tako da se podudara sa odredišnom temom.

  • Da biste održali temu prezentacije iz koje kopirate slajdove, izaberite stavku Zadrži u izvornom obliku. To implicira da će slajd zadržati originalni format teme, a ne temu prezentacije

Kopiranje slajda iz jedne prezentacije u drugu

 1. Izaberite stavku Prikaz, a zatim stavku normalno.

 2. Na sličicama slajda na levoj strani kliknite na slajd koji želite da kopirate, a zatim izaberite stavku uredi > kopiju.

 3. Otvorite drugu prezentaciju, kliknite na mesto na koje želite da nalepite, a zatim izaberite stavku uredi > Nalepi, kliknite na dugme Opcije lepljenja koje se pojavljuje, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste preuzeli temu odredišne prezentacije, izaberite stavku Upotrebi odredišnu temu. To će prilagoditi iskopirani slajd tako da se podudara sa odredišnom temom.

  • Da biste održali temu prezentacije iz koje kopirate slajdove, izaberite stavku Zadrži u izvornom obliku. To implicira da će slajd zadržati originalni format teme, a ne temu prezentacije

Kopiranje teksta iz jedne prezentacije u drugu

 1. Izaberite tekst koji želite da kopirate, a zatim kliknite na dugme uredi > kopiju.

 2. Otvorite drugu prezentaciju, kliknite na mesto na koje želite da nalepite, a zatim izaberite stavku uredi > Nalepi.

 3. Na dugmetu Opcije lepljenja izaberite način na koji želite da se tekst pojavi – na primer, izaberite stavku Upotrebi odredišnu temu da biste primenili oblikovanje koje je u skladu sa prezentacijom u kojoj se nalepite.

  Da biste primenili oblikovanje prezentacije iz koje ste kopirali tekst, kliknite na dugme Zadrži izvorno oblikovanje.

Kopiranje i lepljenje u PowerPoint za veb se razlikuje od kopiranja i lepljenja u aplikaciji PowerPoint za stone računare zbog ograničenja tehnologije Veb pregledača. Ako koristite Firefox pregledač za pristup PowerPoint za veb, pogledajte članak Kopiranje i lepljenje slajdova pomoću programa Firefox dolenavedene.

 1. Izaberite slajd ili slajdove koje želite da kopirate, a zatim na kartici Početak izaberite stavku Kopiraj.

  Kopiranje slajda

  • Da biste izabrali više sekvencijalnih slajdova, kliknite na prvi slajd, pritisnite taster SHIFT, a zatim kliknite na poslednji slajd koji želite.

  • Da biste izabrali više nesekvencijalnih slajdova, pritisnite taster CTRL, a zatim kliknite na svaki slajd koji želite.

 2. Dok ste još u oknu sa sličicama, kliknite desnim tasterom miša na lokaciju na koju želite da nalepite kopirani slajd, a zatim kliknite na dugme Nalepi.

  Kliknite na dugme „Nalepi“

  Napomena:  Ako budete upitani za pristup ostavi, izaberite stavku Dozvoli pristup.

Kopiranje i lepljenje slajdova pomoću pregledača Firefox

Moraćete da koristite prečice na tastaturi da biste kopirali i lepili slajdove pomoću Firefox pregledača.

 1. U oknu sa sličicama izaberite slajd koji želite da kopirate, a na tastaturi pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+C.

 2. Dok ste još u oknu sa sličicama, idite na lokaciju na koju želite da nalepite slajd, a na tastaturi pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+P.

Takođe pogledajte

Ponovna upotreba (uvoz) slajdova iz druge prezentacije

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×