Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i aplikacija Office

Dekorativna ikona. sadržaj čitača ekrana

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program čitača ekrana sa Office proizvodima i deo je skupa sadržaja Office. Uopšteniju pomoć potražite u članku matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite TalkBack, ugrađeni android čitač ekrana, da biste se išli oko glavnih prikaza na aplikacija Office. Saznaćete i kako da se prebacujte između prikaza, odete na postavke aplikacije ili da brzo pristupite samo određenom tipu datoteka.

Da biste saznali kako su prikazi organizovani, idite na Saznajte raspored računara aplikacija Office uz čitač ekrana.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack. Da biste saznali više o korišćenju programa TalkBack, idite na Android pristupačnost.

U ovoj temi

Navigate the main views

Kada otvorite aplikacija Office, možete da stanete na karticu "Početak" koja sadrži listu dokumenata i beležaka. Dokumente možete da pregledate, otvarate i tražite na kartici "Početak".

Drugi glavni prikaz, kartica Radnje, sadrži opcije za kreiranje PDF datoteka, konvertovanje slika u tekst ili tabele i prenos datoteka.

 • Da biste se premeštali i pregledali stavke na karticama "Početak" i "Radnje", brzo prevucite nalevo ili na desnoj strani.

 • Da biste brzo prešli na gornji deo kartice ili prikaza, brzo prevucite nadole, a zatim nadole jednim prstom.

 • Da biste istražili stavke na ekranu, prevucite jednim prstom po ekranu.

 • Da biste otvorili stavku, dvaput dodirnite ekran dok ste na stavci.

Korišćenje trake za navigaciju

Koristite traku za navigaciju na dnu ekrana da biste se prebacili između kartica "Početak" i "Radnje" ili za kreiranje novog dokumenta ili beleške.

Prebacivanje između kartica

 1. Na kartici Početak ili Radnje, da biste prešli na traku za navigaciju na dnu ekrana, brzo prevucite nadole, a zatim nadole.

 2. Čućete ime trenutno izabrane kartice. Da biste se prebacili na drugu karticu, brzo prevlače nalevo ili na desno dok ne čujete karticu koje želite, a zatim dvaput dodirnite ekran.

  Na primer, da biste se premestili sa kartice Početak na karticu Radnje, brzo prevlače nalevo dok ne čujete "Radnje" i dvaput dodirnite ekran.

Pravljenje novog dokumenta ili na note

 1. Da biste prešli na traku za navigaciju na dnu ekrana, brzo prevucite nadole, a zatim nadole.

 2. Brzo prevucite nalevo ili nalevo dok ne čujete "Dugme 'Kreiraj'", a zatim dvaput dodirnite ekran. Čujete: "Dugme 'Nova note'".

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste kreirali novu lepljivu belešku, dvaput dodirnite ekran.

  • Da biste napravili novi Word, Excel ili PowerPoint dokument, brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete "Novi dokument", a zatim dvaput dodirnite ekran.

  • Da biste uvezli sadržaj Microsoft Lens, brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete "Otvori kameru" i dvaput dodirnite ekran.

  Detaljna uputstva o tome kako da kreirate datoteke i radite sa njim, možete da pročitate u temi Korišćenje čitača ekrana za rad sa datotekama u aplikacija Office.

Prelaženje na listu datoteka filtriranu po tipu datoteke

Ako na kartici Početak imate mnogo stavki, možete da filtrirate sadržaj kartice po tipu datoteke i da brzo odete na datoteke izabranog tipa datoteke, na primer Word ili PDF.

 1. Na kartici Početak brzo prevucite nadole, a zatim nadole. Fokus se premešta na vrh ekrana. Čujete: "Vaš profil".

 2. Brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete "Filtriraj po tipu datoteke", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Otvara se lista tipova datoteka. Brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete ono koje želite, a zatim dvaput dodirnite ekran. Na primer, da biste prikazali sve PDF datoteke, brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete "Dugme 'PDF'", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 4. Otvara se lista datoteka izabranog tipa datoteke. Da biste pregledali listu, brzo prevlače na desno. Kada se otvorite na datoteci koju želite da otvorite, dvaput dodirnite ekran.

 5. Da biste izašli sa liste i vratili se na karticu Početak, brzo prevucite nadole, a zatim nalevo.

Prelaženje do postavki aplikacije

U postavkama aplikacije možete, na primer, da pregledate ili promenite željene postavke datoteke i pristupite pomoći za aplikaciju.

 1. U aplikacija Office brzo prevucite nadole, a zatim nadole. Čujete: "Vaš profil". Dvaput dodirnite ekran. Otvara se prikaz profila.

 2. Brzo prevlače nalevo dok ne Postavke "Postavke", a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvoriće Postavke prikaz.

 3. Da biste se Postavke u prikazu, brzo prevlače nadesno dok ne čujete postavku koje želite da promenite ili redigujete, a zatim dvaput dodirnite ekran.

  Neke opcije se otvaraju u novom prikazu gde možete brzo da prevučete nalevo ili nadesno da biste se išli. Da biste se vratili Postavke prikazu, brzo prevucite nadole, a zatim nalevo.

 4. Da biste izašli iz Postavke, brzo prevucite nadole, a zatim nalevo.

 5. Da biste izašli iz prikaza profila i vratili se na karticu Početak, brzo prevucite nadole, a zatim nalevo.

Takođe pogledajte

Pristupačnost u programu aplikacija Office

Korišćenje čitača ekrana za pretraživanje u aplikacija Office

Korišćenje čitača ekrana za rad sa datotekama u aplikacija Office

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u programu Office 365

Osnovni zadaci pri korišćenju čitača ekrana sa aplikacija Office

Saznajte raspored ekrana aplikacija Office čitača ekrana

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×