Sign in with Microsoft
Sign in or create an account.
Korišćenje čitača ekrana za istraživanje kalendara i navigaciju kroz kalendar

Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Microsoft: „Narator“, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite Kalendar za Windows 10 tastaturu i čitač ekrana da biste istraživali različite prikaze i kretali se između njih. Testirali smo ga pomoću Naratora, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Napomene: 

U ovoj temi

Kretanje u glavnom prikazu i elementima ekrana

Da biste se kretali kroz i unutar glavnog Kalendar prikaza i elemenata ekrana:

 • Pritisnite taster F6 ili kombinaciju tastera Shift+F6 da biste kružili fokusom kroz oblasti glavnog prikaza.

 • Pritisnite taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab da biste premestili fokus unutar regiona.

 • Kada je fokus na dugmetu ili elementu koji je moguće izabrati, pritisnite taster Enter da biste izvršili radnju ili izaberite element.

Glavni prikaz sadrži sledeće oblasti: okno za navigaciju sa leve strane prikaza i glavnu oblast sadržaja sa desne strane.

Okno za navigaciju

Okno za navigaciju nalazi se sa leve strane glavnog prikaza. On sadrži sledeće elemente:

 • Dugme za navigaciju za razvijanje i skupljanje okna za navigaciju.

 • Dugme "Novi događaj " za dodavanje novog događaja u kalendaru.

 • Birač datuma za izbor fokusa glavne oblasti sadržaja.

 • Meni "Kalendari" za izbor pojedinačnih kalendara za prikaz ili filtriranje iz glavnog prikaza.

 • Dugme "Dodaj kalendare " za dodavanje dodatnih kalendara u meni kalendara.

 • Kartice navigacije za pokretanje drugih aplikacija i dugme "Postavke" za otvaranje Postavke okna, gde možete da uredite Kalendar postavke.

Da biste se kretali u oknu za navigaciju i Postavke, koristite taster Tab i tastere sa strelicama da biste pronašli željenu stavku i pritisnite taster Enter da biste je izabrali. Da biste zatvorili Postavke, pritisnite taster Esc.

Glavna oblast sadržaja

Trenutni kalendar u glavnoj oblasti sadržaja prikazuje trenutno izabrani datum i sve događaje sadržane u okviru. Glavna oblast sadržaja sadrži sledeće podizveštaje:

 • Prikaz koordinatne mreže datuma i događaja u kalendaru.

 • Gornja traka sa menijima koja sadrži polje "Pretraga", a dugmad "Idi napred" i "Vrati se" za pomeranje prikaza koordinatne mreže unapred i unazad.

 • Gornja desna traka sa menijima koja sadrži dugme Idi na današnji dan, dugmad za promenu u prikaz Dan, Sedmica i Mesec i meni Prikaz za dodatne opcije.

Da biste se kretali između podizveštaja, pritisnite taster F6 (napred) ili Shift+F6 (nazad). Da biste se kretali unutar svakog podizveštaja, pritiskajte taster Tab (napred) ili kombinaciju tastera Shift+Tab (unazad) dok ne čujete željenu opciju i pritisnite taster Enter da biste je izabrali.

Napomena: U zavisnosti od veličine prozora Kalendar, polje Pretraga može biti dugme. Da biste dobili najbolje rezultate, pritisnite kombinaciju tastera Alt+razmaknica, X da biste uvećali Kalendar prozor.

Premeštanje između Kalendar i Pošta aplikacija

 1. Da biste prešli sa Kalendar na Pošta, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+1.

 2. Da biste se vratili na Kalendar, u programu Pošta pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+2.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za planiranje događaja u kalendaru

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u aplikaciji Pošta

Tasterske prečice u kalendaru

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa kalendarom

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u sistemu Microsoft 365

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×