Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Windows Narrator, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite Microsoft podršku.

Koristite Access pomoću tastature i čitača ekrana da biste napravili izraz u Access bazi podataka na radnoj površini. Testirali smo ga pomoću Naratora, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Izraze možete da koristite za obavljanje mnogih vrsta zadataka u bazi podataka. Više informacija o izrazima potražite u članku Saznajte kako da napravite izraz

Napomene: 

U ovoj temi

Kreiranje izračunatog polja u upitu

Dodavanjem izračunatog polja u upit možete da prikažete rezultate izračunavanja koje koristi druga polja u upitu.

Da biste dodali izračunato polje:

 1. Otvorite upit u koji želite da dodate izračunato polje u oknu za navigaciju.

 2. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "Statusna traka", a zatim i trenutno aktivan prikaz.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Prikaz dizajna", a zatim pritisnite taster Enter. Fokus se vraća na prvu praznu ćeliju u redu Polje upita u prikazu dizajna.

 4. U praznoj ćeliji napišite jednačinu koju želite da prikažete u izračunatom polju. Prvo unesite ime za polje, iza kojeg sledi dvotačka, a zatim izraz čiji rezultat želite da prikažete u tom polju. Na primer, da biste kreirali polje pod imenom "Ukupna vrednost" koje prikazuje zbir polja pod imenom "Cena" i "Porez", napišite : Ukupno: [Cena] + [Porez].

Podešavanje podrazumevanih vrednosti za polje tabele

Izraz možete da koristite da biste naveli podrazumevanu vrednost za polje u tabeli – vrednost koju Access koristi za nove zapise, osim ako nije obezbeđena druga vrednost.

 1. Otvorite željenu tabelu u oknu za navigaciju.

 2. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "Statusna traka", a zatim i trenutno aktivan prikaz.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Prikaz lista sa podacima", a zatim pritisnite taster Enter. Fokus se vraća na tabelu u prikazu lista sa podacima.

 4. Da biste došli do polja u koje želite da dodate podrazumevanu vrednost, pritiskajte taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete "Kolona", a zatim ime polja koje želite.

 5. Da biste otvorili alatku "Izrada izraza" za podrazumevanu vrednost polja, pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, B, V, D.

 6. Unesite izraz za podrazumevanu vrednost. Na primer, da biste dodali podrazumevanu vrednost 4 za polje, unesite =4.

  Napomena: Izraz morate započeti znakom jednakosti (=).

 7. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'U redu'", a zatim pritisnite taster Enter.

Dodavanje pravila za validaciju u polje tabele ili zapis

U tabelama postoje dve vrste pravila za validaciju: pravila za validaciju polja (koja sprečavaju korisnike da unose pogrešne podatke u jedno polje) i pravila za validaciju zapisa (koja sprečavaju korisnike da kreiraju zapise koji ne ispunjavaju pravilo za validaciju). Za obe vrste pravila za validaciju koristite izraze.

Da biste dodali pravilo za validaciju:

 1. Otvorite željenu tabelu u oknu za navigaciju.

 2. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "Statusna traka", a zatim i trenutno aktivan prikaz.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Prikaz skupa podataka", a zatim pritisnite taster Enter. Fokus se vraća na tabelu u prikazu skupa podataka.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste otvorili alatku "Izrada izraza" za pravilo za validaciju polja, idite na željeno polje pritiskanjem tastera sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete "Kolona", a zatim ime polja. Zatim pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, B, V, A, F.

  • Da biste otvorili alatku "Izrada izraza" za pravilo za validaciju zapisa, pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, B, V, A, R.

 5. Unesite željene kriterijume. Na primer, da biste se uverili da je vrednost polja 10 ili veća, unesite kriterijume > 9 u alatki za izradu izraza.

  Napomena: Izrazi pravila za validaciju su Bulovi izrazi, što znači da imaju vrednost True ili False za svaku datu vrednost unosa. Pravilo za validaciju mora biti Tačno za vrednost ili Access ne sačuva unos i prikazuje poruku o validaciji koja ukazuje na grešku.

 6. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'U redu'", a zatim pritisnite taster Enter.

Dodavanje poruke o validaciji u polje tabele ili zapis

Da biste olakšali upotrebu baze podataka, možete uneti prilagođene poruke o validaciji. One zamenjuju generičke poruke Access se prikazuju kada se podaci ne podudaraju sa pravilom za validaciju. Prilagođenu poruku o validaciji možete da koristite da biste obezbedili određene informacije koje pomažu korisniku da unese ispravne podatke.

 1. Otvorite željenu tabelu u oknu za navigaciju.

 2. Pritiskajte taster F6 dok ne čujete "Statusna traka", a zatim i trenutno aktivan prikaz.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Prikaz lista sa podacima", a zatim pritisnite taster Enter. Fokus se vraća na tabelu u prikazu lista sa podacima.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali poruku o validaciji polja, idite na željeno polje pritiskajući taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete "Kolona", a zatim ime polja. Zatim pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, B, V, A, V.

  • Da biste dodali poruku o validaciji zapisa, pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, B, V, A, M.

 5. Unesite poruku o validaciji, zatim pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'U redu'", a zatim pritisnite taster Enter. Na primer, da biste obavestili korisnika da vrednost polja mora da bude 10 ili veća, unesite sledeću poruku o validaciji: Vrednost polja mora da bude jednaka 10 ili više.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pokretanje programa Access

Tasterske prečice za Access

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za preuzimanje i korišćenje predloška u Access bazama podataka za računare

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×