Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.
Korišćenje čitača ekrana za pravljenje obrasca u Access bazama podataka za računare

Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Microsoft: „Narator“, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite Access uz tastaturu i čitač ekrana da biste napravili obrazac u Access bazi podataka na radnoj površini. Testirali smo ga sa Narator, JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Napomene: 

U ovoj temi

Pravljenje obrasca pomoću čarobnjaka za obrasce

Možete lako da kreirate obrasce uz čarobnjak za obrasce.

 1. Otvorite tabelu za koju želite da dodate obrazac.

 2. Da biste otvorili čarobnjak za obrasce, pritisnite tastere Alt+C, F, Z. Čuće se: "Prozor čarobnjaka za obrasce. Red 1", a zatim ime prvog reda u tabeli Dostupna polja.

 3. Pritiskate tastere sa strelicama nagore ili nadole dok ne čujete ime prvog polja koje želite da dodate u obrazac.

 4. Pritisnite taster Tab dvaput, a zatim pritisnite taster Enter da biste dodali polje u tabelu Izabrana polja.

 5. Da biste dodali dodatna polja u obrazac, ponovite korake 3-4.

 6. Pritiskaj taster F6 dok ne čujete "Dugme 'Dalje'", a zatim pritisnite taster Enter.

 7. Na sledećem ekranu izaberite raspored za obrazac sa tasterima sa strelicama nagore i nadole.

 8. Pritiskaj taster F6 dok ne čujete "Dugme 'Nazad'", zatim pritiskaj taster Tab dok ne čujete "Dugme 'Dalje'", a zatim pritisnite taster Enter.

 9. Na sledećem ekranu možete da unosite ime za obrazac. Jednom pritisnite taster Tab. Čujete podrazumevano ime za kreirani obrazac, koje je identično imenu tabele. Unesite novo ime za obrazac.

 10. Pritiskaj taster F6 dok ne čujete "Dugme 'Nazad'", zatim pritiskaj taster Tab dok ne čujete "Dugme 'Završi'", a zatim pritisnite taster Enter.

Kreiranje obrasca sa više stavki

Obrazac sa više stavki vam pokazuje informacije iz više zapisa istovremeno, raspoređenih u redove i kolone.

 1. Otvorite tabelu za koju želite da dodate obrazac.

 2. Da biste koristili alatku "Više stavki", pritisnite kombinaciju tastera Alt+C, F, M, U. Access kreira obrazac i prikazuje ga u prikazu rasporeda. U prikazu rasporeda možete da menjate dizajn obrasca dok prikazuje podatke. Fokus se premešta na prvo polje prvog reda u tabeli.

 3. Sada možete da uredite obrazac:

  • Da biste promenili prikaz obrasca, pritiskjte taster F6 dok ne čujete: "Statusna traka". Pritiskjte taster sa strelicom nadesno dok ne pronađete onaj koji želite, a zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste dodali novi zapis, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+znak plus (+). Da biste se premeštali između različitih polja, pritisnite taster Tab.

Pravljenje razdeljenog obrasca

Razdeli obrazac istovremeno pruža dva prikaza podataka – prikaz obrasca i prikaz lista sa podacima. Dva prikaza su povezana sa istim izvorom podataka i uvek su sinhronizovani jedan s drugim. Izbor polja u jednom delu obrasca bira isto polje u drugom delu obrasca. Podatke možete da dodajete, uređujete ili brišete iz bilo kojeg dela (sve dok izvor zapisa može da se ažurira i dok ne konfigurišete obrazac tako da sprečava te radnje).

 1. Otvorite tabelu za koju želite da dodate obrazac.

 2. Da biste koristili alatku za razdeljivanja obrasca, pritisnite kombinaciju tastera Alt+C, F, M, P. Access kreira obrazac i prikazuje prikaz obrasca u gornjem delu ekrana, a prikaz lista sa podacima ispod njega.

 3. Sada možete da uredite obrazac:

  • Da biste se premeštali između prikaza obrasca i prikaza lista sa podacima, pritisnite taster F6 ili kombinaciju tastera Shift+F6.

  • Da biste se premeštali između polja u prikazu obrasca, pritisnite taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab.

  • Da biste se premeštali između redova i kolona u prikazu lista sa podacima, koristite tastere sa strelicama.

Dodavanje maske unosa kontroli

Masku unosa podesite tako da obrazac prihvata samo ispravno oblikovane podatke. Dodatne informacije o maskama za unos potražite u temi Kontrolisanje formata za unos podataka maskama za unos.

 1. Prilikom prikazivanja obrasca, pritiskjte taster F6 dok ne čujete "Statusna traka", a zatim pritiskjte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Prikaz dizajna", a zatim pritisnite taster Enter.

 2. Prešli na kontrolu u obrascu u koju želite da dodate masku unosa.

 3. Pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10 da biste otvorili kontekstualni meni, zatim pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Svojstva", a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili okno List sa svojstvima.

 4. Pritisnite taster F6 da biste premestili fokus na okno Lista sa svojstvima, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Shift+Tab da biste prešli na traku sa karticama na vrhu okna.

 5. Pritiskjte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Stavka kartice 'Sve'", a zatim pritisnite taster Tab da biste se premestili sa traku kartica.

 6. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Red 57".

 7. Unesite masku unosa koju želite da koristite. Više informacija o formatu maske unosa potražite u temi O maskama unosa.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pokretanje programa Access

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje tabela u Access bazama podataka za računare

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje upita u Access bazama podataka za računare

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×